Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

På min deilige ferie i Cancun i Mexico ble jeg invitert til å overvære en gudstjeneste i den lokale baptistkirken. Jeg kjente noen av musikerne og visste det ville bli en deilig opplevelse også rent musikalsk.
Midt under gudstjenesten er det skikken at du går rundt, hilser og tar hverandre i hendene. Jeg synes det er en flott skikk og jeg ga gladlig hånden til både barn og voksne. En eldre dame ga jeg et fast og varmt håndtrykk, men så jamret hun seg plutselig høylytt. Forskrekket kikket jeg på hånden hennes, og så en vakker hånd som var skrøpelig og preget av mange års hardt arbeid.
Det kan være mange årsaker til leddsmerter. Med alderen blir leddene mer skrøpelige og dermed følger leddsmertene, selv om det ikke alltid er alderen som er den utløsende faktoren.

Smertene kan vise seg i alle led og i alle aldre. Det er som regel brusken i leddene som blir nedbrutt. Brusken blir tynnere og kan ikke så let fornyes som tidligere. Brusken kan etter hvert nesten helt slites bort, så knoklene i leddene nesten berører hverandre, noe som medvirker til å degenerere knoklene raskere, og det kan etter hvert oppstå misdannelser som ved artritis.
Sportsfolk kommer ofte inn i forretningen og klager over leddsmerter. Det er særlig maratonløpere, fotball- og tennisspillere som har smertefulle knær, hofter, rygg og ankler, men også hendene er mange ganger utsatte.
Ofte er det de vektbærende leddene som har det verst.
Dessverre kjenner jeg selv alt for godt til leddsmerter og gjør mye for at de ikke skal dominere livet mitt. Det er for meg av største viktighet å ha og føle god livskvalitet i min aktive hverdag.
Jeg går svært mye og passer på at jeg ikke går med for tung vekt.
Med alderen mister ryggen også en del av smidigheten, jeg gjør øvelser for å holde den smidig og har erfart at sørger jeg for å holde magemusklene rimelig sterke, hjelper det også på rygg og bekkenområdet.
En annen svakhet jeg dessverre deler med mange andre, er en tendens til å bli mer og mer lutrygget og falle litt sammen. Jeg kan se at selv om det er aldersrelatert, er det dessverre også mange unge der farter rundt lutryggede. Det er ikke sunt og dessuten absolutt heller ikke pent. Mange ganger dagen gjennom blir jeg bevisst på det og retter meg opp. Jeg sier til mine venner og familie at de må minne meg om å rette meg opp når de ser at jeg glemmer det. Det er de heldigvis svært flinke til.

Kosten
Vær svært oppmerksom på hva du velger å putte i munnen.
Kutt ut alt overflødig sukker fra matvarene, kakene, godterier, osv.
Har du behov for noe søtt, så kan du ta litt mørk sjokolade, litt økologisk frukt, mandler evt. litt tørket frukt og gjerne mørke bær, samt ananas som inneholder bromelain som et enzym som virker smertereduserende og antiinflammatorisk. La også ingefær være en daglig del av kosten. Det er etter hvert mange undersøkelser som viser at ingefær bl.a. er smertelindrende. Legg dessuten til gurkemeie, da har du en god kombinasjon for å lette smertene og forbedre blodsirkulasjonen. Det har kommet en deilig turmeric(gurkemeie)-te fra Pukka som kan nytes daglig, f.eks. i stedet for en kopp kaffe som er syredannende. Teen er krydret med lakrisrot og mynte og smaker fantastisk godt.
Bruk godt med rosmarin som krydder i din daglige matlaging. Rosmarin er, i tillegg til å gi deilig energi, også kjent som et smertestillende middel.
Leddene trenger vann, så vær oppmerksom på å drikke godt med vann. Dropp alt søtt og kullsyreholdig drikke. De er skadelige for beinbygningen.
Muskler, sener, leddbånd, alle ledd og knokler har godt av en kost med rikelig med gode oljer og godt økologisk smør. Oljene kan dempe smerter. Så la de gode oljene, f.eks. olivenolje, linfrø- og kokosolje inngå i rikelig mengder i kosten.
Forskning viser at olivenolje inneholder et stoff som fungerer som Ibuprofen. Forskningsresultatene ble offentliggjort i det anerkjente tidsskriftet Nature.
En viktig faktor som vi kan ta med når vi forbereder og planlegger maten vår. Det er laget undersøkelser om, forskjellen på danskenes forbruk av olivenolje sammenlignet med spanjolene. I Danmark bruker man ca. 1,2 liter per person per år, mens forbruket hos spanjoler ligger på 10 liter.
Spis også gjerne fet fisk.
Spis rikelig med grønnsaker i alle variasjoner.
Bruk rikelig med linfrø, solsikkekjerner, gresskarkjerner og suppler med nøtter, særlig valnøtter og paranøtter. Linfrø er en naturlig kilde til omega-3 fettsyrer og er også smertestillende.
La kullhydratene bestå av fullkornsprodukter.
La kjøttvalget ditt først og fremst bestå av kylling og kalkun.

Tips

  • Sliter du med noen kilogram for mye, er det en god idé å konsentrere deg om å få dem bort samtidig som du endrer dine kostvaner til en mere basisk kost og gjør det til din nye livsstil.
  • Har du tilgang til en varm pool, er det en deilig og smertefri måte å få rørt leddene og økt blodgjennomstrømmingen.
  • Det er viktig med mosjon, men pass på ikke å overtrene, og avhengig av hvilken mosjonsform du velger, så vær særlig oppmerksom på godt fottøy.
  • Skal du først starte med en mosjonsform, synes jeg det er en god idé først å snakke med en personlig trener og få vist hvilke øvelser og hvilken sportsgren som er best for akkurat deg. Det er viktig at det ikke bare fokuseres på leddene, men også på tilhørende muskler. Jeg har snakket med mange som har følt at pilates har hjulpet dem med å redusere smerter, så de kanskje senere kan ha gleden av andre mosjonsformer.
  • Husk å strekke ut!
  • Mange med leddsmerter har god nytte av regelmessige besøk hos en dyktig akupunktør, osteopat, kiropraktor eller lignende. Ofte kan en dyktig terapeut lindrer mange av dine leddsmerter.
  • Magnetbehandling kan være en god idé. Det er mange ganger virksomt både som smertelindring og for å forbedre blodsirkulasjonen.

    Stikk innom Anni’s Vitalshop i Fuengirola, Los Boliches, Nerja eller Elviria der jeg og mitt team av dyktige medarbeidere kan gi deg tips til kosttilskudd som hjelper deg med å holde leddene dine sunne og sterke.

Av Anni Dahms, syke-& helsepleier, biopat og ernæringsveileder. Innehaver av butikkjeden Annis Vitalshop.

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet