Månedsmagasinet på Costa del Sol
Noe å tenke på i sommer – varmeslag !

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

shutterstock 299926589

At så vel dyr som mennesker kan rammes av varmeslag er vel ikke nytt for noen! Men få tenker på hvor  lett det kan inntreffe. Vi vet alle at «ansvarsløse» mennesker som forlater dyrene sine i bilen om sommeren utsetter dyret for en svært plagsom situasjon som lett kan bli livstruende! Men til og med ansvarsfulle mennesker kan i ren uvitenhet utsette dyrene sine for det samme.

I tabellen nedenfor ser du hvor varmt det blir inne i en bil som står i solen!

        Tid                                   Utvendig temperatur             skygge/sol                  temperatur i bilen

            8.30

            9.30

          10.30

          11.30

          12.00

          13.30

             14 C

             18 C

             20 C

             20 C

             22 C

             23 C

         Skygge

         skygge

         blandet

             sol

             sol

             sol

             19 C

             38 C

             47 C

             58 C

             62 C

             85 C

Varmeslag defineres som en tilstand av ekstrem hypertermi (39-42 C )og som  resulterer i termiske skader på vevet. Det inntreffer når varme produseres raskere enn kroppen klarer å avleda varmen. Hos katter er varmeslag uvanlig, men det er vanligere hos hunder, særlig om de er fete, har hjerteproblem, obstruksjon i de øvre luftveier (f.eks. tracheal kollaps, overvektige og såkalte bradycephaliska raser) .  Den absolutt vanligste årsaken til varmeslag hos hunder er at den har blitt forlatt i en het og uventilert bil, men også ekstrem varme uten tilgang på vann kan føre til varmeslag. At hunder også lettere rammes av varmeslag skyldes at de har veldig begrensede muligheter for å svette.

Tidlige tegn på varmeslag er økt pustefrekvens og -puls. Kroppen reagerer på dette ved å senke blodtrykket. Dette fører til sist til en totalkollaps i kroppen. Vevsskader begynner å oppstå fordi kroppstemperaturen stiger over 41,6 C, og om temperaturen stiger til over 43,5 C – bare i et par minutter – er tilstanden livstruende med en dødelighet på over 50 %.

Forebyggende tiltak

Varmeslag kan forebygges ved å gjøre visse foranstaltninger: Først og fremst gjelder det å ikke forlate dyrene i lukkede, uventilerte rom i solskinn. Sørg for at dyret har tilgang til vann og skygge ved høye temperaturer og om det er svært hett – hold dyret innendørs. Men også dyr som ligger innendørs ved solrike vinduer kan bli så sløve at de ikke orker flytte seg, dette kan føre til varmeslag. Vær spesielt forsiktig med fete, gamle og syke dyr – for eksempel dyr med hjerteproblem.

Behandlingen er i første omgang å kjøle ned dyret for eksempel ved å dyppe dyret i vann. Bruk ikke iskaldt vann eller is fordi det forårsaker at blodkarene trekker seg sammen( perifer vasokonstriksjon ), noe som hemmer temperatursenkningen. Du kan også bruke en vifte for å øke nedkjølingen gjennom fordampning. Skjer nedkjølingen altfor raskt, begynner dyret å skjelve – dette genererer mer varme og forverrer hypertermin. Søk hjelp hos veterinær umiddelbart – ettersom varmeslag er en alvorlig tilstand med en dødelighet på nesten 50 %.

Av Susanne Kamu, Skandinavisk Smådyrsklinik

Autorisert dyrlege, D.V.M
contact@petvetkamu.com
www.petvetkamu.com
Tlf.: 952 667 333

 
Av Susanne Kamu, Skandinavisk Smådyrsklinik

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet