Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Trond Høiklev
 

Han aner ikke hvor mange hundre mennesker han har tatt med på toppturer til spanske fjell, på juv- og grottevandringer eller til Andalucías fantastiske pueblo´er og byer. Eller hvor mange turister han bare har kjørt til og fra flyplassen i Málaga.

Men mange har det blitt gjennom årenes løp, for siden 2009 har Trond Høiklev og hans selskap AventuraMálaga tilbudt et bredt spekter av ekskursjoner og opplevelser i vår sørspanske region. Og stadig flere nordmenn, spanjoler og folk med andre nasjonaliteter vil bli med Trond på tur. Derfor har Trond nå sørget for å skaffe seg alle lisenser og forsikringer som gjør at han kan ta på seg alle slags turer og arrangementer, alt fra enkel flyplasskjøring til lengre ekskursjoner med overnattinger. Bare fantasien setter grenser.
– Vi disponerer selv en ny ni-seters minibuss. Når det er snakk om større grupper, leier vi inn busser, sier Trond Høiklev (48) som nå virkeliggjør drømmen: Nemlig å gjøre et levebrød ut av det han liker aller beste; å vise fram og fortelle andre om hva denne delen av Spania har å by på.

Tematurer i vinden
– Jeg merker klart større pågang fra folk som ønsker opplevelser knyttet til spesielle temaer. Det kan være alt fra vin- og olivensmaking, historie og kultur og selvsagt natur, forteller Trond som opplever at stadig flere turister og fastboende nordmenn søker seg mot andre og flere opplevelser enn det solsenger og badestrendene langs Middelhavet kan by på.
Derfor har han også alliert seg med flere vingårder og bodegaer i Ronda-traktene der til sammen 11 vingårder nå produserer populære høykvalitetsviner under D.O.-betegnelsen Sierras de Málaga. Her kan store og små grupper med besøkende oppleve hvordan vinene blir framstilt og lagret, i tillegg til å nyte diverse smaksprøver av både vin og tapas. Det samme gjelder for et utvalg olivengårder, for Andalucía er jo kjent for å produsere noe av den beste olivenoljen i Spania og i verden for øvrig.

Byggma ASA

Tilbyr ”skreddersøm”
Selv om pågangen øker, har ikke Trond noe mål om å vokse seg altfor stor. Det er bedre å være liten og dermed lettere kunne skreddersy oppleggene etter hvem kundene er.
– Hvordan er den typiske kunden din?
– Det er nok en person som har vært med på turer tidligere, som er her på ferie eller som bor her nede fast og som får besøk av venner og familie. Så ringer de gjerne meg og sier: ”Vi vil oppleve noe morsomt, kan ikke du arrangere en tur for oss, Trond?”
Og da setter Trond i gang: Er det snakk om uetablerte 20-/30-åringer som vil oppleve natur, står såkalt ”juving” (klatring i bratte heng/juv) eller grottevandring høyt i kurs. For etablerte 40-åringer med familie og barn er en tur til Gibraltar med ville apekatter en klassiker, eller kanskje kan en tur til Nerja og de verdenskjente dryppsteinshulene være aktuelt. Og blant 50- og 60-åringer er det gjerne temareiser, historie og kultur som er mest populært. Da kan dagsturer til Córdoba og Málaga være aktuelle utfartsmål.

– Innlandet best
Selv om Trond innimellom også kan ta seg en liten tur på stranda med familie og gode venner, er det å være på tur hakket bedre.
– Jeg benytter nesten enhver mulighet til å komme meg ut, enten det er for å ta et par timer i en kajakk ved Nerja eller dra opp i høyden og praktisere ”Via Ferrata” (italiensk); på norsk en ”klatresti med wire” der bøyler, wire, stiger og broer benyttes for å klatre i fjell på en mest mulig sikker og forutsigbar måte.
– Det er liten tvil om at innlandet her i Andalucía er best og har mest å by på. Det er det fineste jeg viser turistene. Mange av dem gir uttrykk for at de ikke ante at Costa del Sol har en så fantastisk natur og at området har mye mer å by på enn strender, sier Trond.
En klar vinner for denne typen turister er Spanias mest kjente og mest besøkte hvite landsby (”pueblo blanco”) Ronda. Her finnes bl.a. den vakre og sjarmerende gamlebyen, det fantastiske juvet med den kjente broen, restene av et maurisk bad, Spanias eldste tyrefekterarena som fortsatt er i bruk og i nærheten finnes 2000 år gamle og storstilte minnesmerker fra romertiden, sier Trond.

Til topps i Spania
Mange besøkende i Sør-Spania ønsker seg en tur opp til Mulhacén på 3.479 meter over havet – den høyeste fjelltoppen på Den iberiske halvøya – som ligger inne i fjellkjeden Sierra Nevada. Denne turen kan Trond som er godt kjent inne i det store fjellmassivet, også by på.
– Å bestige Mulhacén kan du gjøre fra tre kanter; fra Granada-siden, fra landsbyen Capileira oppe i Alpujarras eller fra landsbyen Trevélez. Turene kan gjøres unna på mellom tre til 12 timer, avhengig av ruta du velger, forteller Trond.
Sesongen for denne turen er fra april til oktober, avhengig av snøforholdene. Den enkleste turen er å starte i Capileira. Her settes det opp buss inn i den fredede naturparken. I høysesongen juli til og med august kjører bussen daglig, ellers kjører den bare i helgene. Billetter til bussen må dessuten bestilles i god tid og koster 10 €.
– Fra der bussen stanser tar den enkleste stien opp til Mulhacén ca. to timer én vei, men den kan gjøres lengre, bl.a. ved å gå om ”Siete lagunas” (et vakkert naturområde med sine sju små innsjøer). Stien opp til toppen er ikke spesielt krevende når været er bra. Problemet med Mulhacén kan være vind og skodde og at noen får problemer med åndedrettet på grunn av høyden, opplyser Trond.
Han skryter ellers av den gode merkingen som stort sette gjelder for spanske stier og ruter, i tillegg er mobildekningen i Sierra Nevada svært god.

Blir i Spania
Trond og familien flyttet til Costa del Sol i 2009, men de hadde allerede fra 2001 mange turer opp og ned fra Norge. Fra hjemlandet har Trond bred erfaring fra en mengde ulike naturaktiviteter og drev i flere år som kurs- og turoperatør. Nå er basen Spania, og slik vil det nok fortsette:
– Vi emigrerte i 2009, og vi trives svært bra her. Vi har en har en mengde spanske venner, og oppholdet her har gitt oss utrolig mye, sier Trond.
I løpet av sine år her på kysten har Trond satt seg svært godt inn i alle attraksjonene, naturen, kulturen og historien som han elsker å vise fram til sine kunder, og Trond er det også et oppkomme av gode historier og fakta.
– Jeg har nok lest meg til det meste og har skaffet meg et bredt utvalg av bøker. Men jeg plukker også opp med ved å snakke med spanjoler og høre på når historieinteresserte personer er med på tur, forteller Trond.
– Ditt sterkeste ønske?
– Å være på tur og ellers sørge for et godt liv med en fin balanse mellom fritid og arbeid!

 

 
Av Arne Bjørndal

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet