Månedsmagasinet på Costa del Sol
Sabor a Málaga: Markeder for enhver smak

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
DSC01274
 
I fjor åpnet Málaga-provinsens første permanente marked dedikert til produkter innenfor kvalitetsmerket Sabor a Málaga. Det holder til ved siden av det store innkjøpssenteret La Trocha i Coín og er det første i sitt slag. Et annet marked så også dagens lys i 2015. Ved Plaza de la Merced i Málaga sentrum kan du nemlig besøke provinsens største gourmetmarked, og det sender byen høyt opp på den kulinariske smaksskalaen.

Lokale landmenn, økologi og fersk geitost

Tunge grå skyer henger over Málaga-provinsen, og vårduftene forsterkes av de nylig falte regndråpene. Grønnsakenes og fruktenes intense lillarøde, oransje og grønne farger skaper liv i de ellers enkle omgivelsene som Sabor a Málaga-markedet under. Salgsområdet består av tre seksjoner overdekket med hvelvinger av tre på jernsøyler som skaper ly for regnet. Her finner man et stort utvalg av ferske råvarer som kan kjøpes etter vekt eller i antall. Økologi står skrevet på skilter ved mange av grønnsakbodene som er i overvekt på markedet, men bestemt ikke det eneste som er å finne her. Fersk geitost, hjemmelagede smykker, barnestrikk og utskårne treprodukter samt sivkurver og keramikk har også funnet veien til Sabor a Málaga-markedet ved Coín.

Det er krydderurter, hjemmelaget gazpacho med rødbeter som kan kjøpes per glass eller på flaske, og en kaffe/tapasbar der de besøkende og bodfolkene kan ta en velfortjent pause før markedsdagen er omme. Smaksprøver på ferskt brød og kaker, granatepler og geitostepaté booster sulten og kjøpelysten, og for bare et par euro kan dagens innkjøp enkelt gjøres.

I et lite bur i hjørnet til venstre for inngangen klukker en stor høne, og to rebelske ”tenårings-kyllinger” kakler vilt. Her selges økologisk hønsekjøtt fra store landhøns. Kjøttet kommer fra finca´en Avícola la Campiñuela S.L., der slagordet forteller: ”Vårt kjøtt kommer fra kyllinger som tilsvarer grisene innenfor svartfot-ibérico-skinker”.

Det meste av det magen kan forlange er å finne på dette markedet som består av 40 stands og fyller drøyt 1.000 m2. Det er investert 330.000 euro i prosjektet, og midt på plassen er det plantet et oliventre av sorten manzanilla aloreña, som er typisk på området og et varemerke for området.

Sabor a Málaga-markedet er åpent alle søndager fra kl. 09.00 til 14.00 og er enkelt å finne. 

Bonusinfo: Det avholdes dessuten et stort loppemarked hver søndag i parkeringsavdelingen under shoppingsenteret, La Trocha, som fint kan kombineres med en tur på Sabor a Málaga-markedet. Her kan du finne alt det du ikke visste at du manglet.

Gourmetmat og historisk storbystemning

På neste marked er det stadig smaken av Málaga, som står i sentrum. Ved siden av den kjente Plaza de la Merced i Málaga sentrum ligger den gamle markedsbygningen som nå er blitt til en ny. Over 800 forskjellige produkter fra Málaga-provinsen inngår i ca. 150 forskjellige retter og anretninger som alle kan kjøpes og prøves under dette taket. Alt er finpolert og laget med sans for modernitet og lokal kvalitet.

En klassisk cocktail- og dansebar kalt Pub Lemón, kjent fra 1980-årene, er rekonstruert og ligger rett innenfor inngangen. Ved siden av hører avdelingen med bord og tilhørende stoler til der de spisende og drikkende gjestene fritt tar plass.

Markedet er delt opp ved at man til høyre for inngangen finner alle de små lekre tapasbarene og matbodene til, mens man til venstre, nederst i lokalet finner grønnsaks- og fruktboder samt slakter, fiskehandler, etc.

Blant tapasbarene er selvfølgelig en stor skinkebod der der blant annet kan kjøpes kremmerhus med ibérico-skinke og bagetter med samme – og de deler gjerne ut både smaksprøver og informasjon om produktene. De fleste av standene benytter kun produkter fra Málaga, men det betyr ikke at alt er ”typisk” spansk. For blant tapasbarene finnes både en sushi-restaurant og et argentinsk steakhouse samt en internasjonal øl-bod. I den mer tradisjonelle avdelingen er det blant annet en stand med små pepperfrukter fylt med fersk ost, oliven på spyd eller fylt med hele hvitløk og en hel bod dedikert til den spanske delikatessen; croquetter. Her står den spanske kokken Alberto Soto bak prosjektet, og flere forskjellige typer croquetter kan prøves på markedet eller tas med hjem. Et bredt utvalg av oster kan finnes i markedets ostebod La Chessería der både klassiske spanske oster og internasjonale oster gir deg vann i munnen.

På gourmet-markedet ønsker man at kombinere det nationale med det internationale og fortiden med nutiden. Derfor har man eksempelvis valgt at genetablere nogle af Málagas ældste og mest kendte gå-ud-steder, som er tilfældet med den førnævnte Pub Lemón. Men også byens ældste vinbar, La Casa de Guardia, etableret tilbage i 1840, er at finde i de rummelige lokaler, dog i en ny udgave, som passer til det moderne publikum. Her kan vin fra Málaga-egnen prøvesmages og købes med hjem, hvis et enkelt glas ikke skulle være nok – og det er det jo sjældent.

Også vegetarer kan glæde sig over det nye marked i Málaga centrum. Her har standen Vegetalmente nemlig meget at byde på både indenfor kolde og varme retter.

Desuden er der afsat et åbent rum ved indgangen med plads til forskellige kunstprojekter, og indtil videre har der været både tøj- og maleriudstillinger, og det er planen, at der skal afholdes flere arrangementer af kulturel karakter. Blandt andet kan de besøgende se frem til ”live cooking” og kokkeskoler for familier, kunstudstillinger og bogpræsentationer, ligesom der også bliver gjort plads til, at de små størrelser kan lege, mens de voksne prøver det store udvalg af lækkerier, gourmet-markedet har at byde på.  

Søndag til onsdag er markedet åbent fra kl. 11.00 til kl. 00.00, torsdag fra kl. 11.00 til kl. 01.00og fredag og lørdag fra kl. 11.00-02.00. 

Av Foto og tekst av Christine Petersen, christine@norrbom.com

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet