Månedsmagasinet på Costa del Sol
Norsk skrei erobrer Spania

Norsk skrei erobrer Spania

Skrei 6
 

Årets ettervinter og tidlig vår står i skreiens tegn i Spania. Fram til ut i april får du i flere enn 700 spanske restauranter servert tapas og andre matretter der hovedingrediensen er skrei. Vil du stå for kokkeleringen selv, kan du nå kjøpe gyteferdig skrei rett fra Lofoten i godt over 4.000 spanske matvarebutikker.

Nylig ble det populære matmarkedet Mercado de San Idefonso midt i Madrid snudd på hodet og forvandlet til ”La Casa del Skrei” til ære for den norske jubilanten.

– Vi markerer at det nå er 20 år siden skreien kom til Spania. Det er en fantastisk stemning her. Spanjolene synes å storkose seg med skrei i en rekke ulike tapas-varianter, sier Norges fiskeriutsending til Madrid, Hildegunn Fure Osmundsvåg som var svært godt fornøyd med arrangementet i Madrid.

700 kvadratmeter med skrei

– Ja, vi slår på stortromma, forklarte Hildegunn som også leder Norges sjømatråds kontor i Madrid. Sammen med representanter fra Norges Råfisklag hadde de sørget for at det 700 kvadratmeter store markedshallen i tre etasjer denne dagen var fylt med bilder av nordnorske sjarker og natur. Og ikke minst midtpunktet i den store festen; skreien.

Mange titalls forventningsfulle spanjoler og andre inviterte gjester kunne velge mellom originale skreiretter og skreitapas fra 18 forskjellige matboder.

Inspirasjon fra hele verden

Christian Morales var en av de mange kokkene som eksperimenterte med skrei under ”La Casa del Skrei”. Til vanlig selger han crêpes i matboden han har i Mercado´en.

– Nå har vi laget en liten crêpes med skrei som er marinert med lime. Og så har vi på syltet rødløk, koriander og guacamole. Inspirasjonen til retten er hentet fra Norge, Mexico og Frankrike. Vi er veldig fornøyde og folk elsker retten. Jeg har nå bestemt meg for å sette skrei på menyen min og tilby det til kundene gjennom hele sesongen, forteller han.

– Kvaliteten på skreien er veldig god. Den er fersk og god når vi mottar den i Spania og man smaker med en gang at det er skrei, sier Morales.

Spania først ut

Det hele startet i 1995 da Norges sjømatråd startet markedsføringen av skrei i utlandet som egen merkevare. Spania var første land ut. En av grunnene var at spanjoler flest vet å sette stor pris på sesongvarer, samtidig som de er opptatt av hvor råvarene kommer fra og historien de har. Fra den spede starten for 20 år siden har det spanske markedet i dag utviklet seg til et av Norges viktigste eksportmarkeder og en av de største importørene av skrei.

Skrei med sterk posisjon

– Vi synes dette har vært en verdig markering. I dag har mange av de mest sentrale skreiaktørene i Spania møttes for å feire skreien, og det er vi veldig glade for. Hele næringen i Norge har sammen med aktører i Spania bygget denne merkevaren over mange år og alle har grunn til å være stolte over den posisjonen som skrei har i dag, sier fiskeriutsending Fure Osmundsvåg.

– Det er utrolig gøy å smake på de forskjellige rettene som kokkene har tilberedt. Vi er stolt av kvalitetsmerket skrei og suksessen i Spania viser at det lønner seg å ha fokus på kvalitet, legger markedssjefen i Norges Råfisklag, Lise Mangseth til.

Sesong til ut i april

Skreisesongen starter i januar og fortsetter gjerne ut et stykke i april. Det hele sammenfaller stort sett med det store Lofoten-fisket som hvert år finner sted når den gyteferdige skreien i rikt monn strømmer inn i Vestfjorden nordfra, mellom øyene i Lofoten og det norske fastlandet.

– Dermed er den norske skreien bare tilgjengelig på spanske restauranter og i spanske forretninger fram til april. Vanlig norsk torsk – kysttorsk – er ingen nyhet på det spanske markedet, for helt siden vikingtiden har ”bacalo” vært høyt verdsatt her til lands. Fortsatt får du norsk torsk i én eller annen variant ellers i året i restauranter og matvarebutikker, men da er det enten som saltet fisk eller som fersk torsk. Men altså ikke gytemoden skrei, forklarer den norske fiskeriutsendingen.

Kolossal vekst i Spania

Norsk eksport av sjømat setter stadig nye rekorder. Det har tidligere vært eksportert sjømat for større verdier enn i årets januar måned. Bare i januar i år kom eksportverdien opp i 6,7 milliarder kroner, det tilsvarer en økning på 18 prosent sammenlignet januar 2015.

Veksten i eksporten av sjømat til Spania blir av Norges sjømatråd beskrevet som ”kolossal” og kan vise til en økning på hele 30 prosent i januar i år. Det skyldes først og fremst at årets skreisesong er i gang.

Sammen med Polen og Frankrike er Spania nå de største mottakerne av norsk laks. I januar ble det eksportert norsk laks for 4,3 milliarder kroner.

Dette er Norges sjømatråd

Norges sjømatråd – grunnlagt 1991 – er verdens største felles markedsfører av fisk og sjømat.

Sjømatrådet er et statsaksjeselskap, eid av det norske Nærings- og fiskeridepartementet og arbeider på vegne av hele sjømatnæringen.

Hovedkontoret ligger er i Tromsø, og sjømatrådet har kontorer i 12 av de viktigste eksportmarkedene, bl.a. Spania.

Ekte skrei

Skrei er torsk (Gadus morhua) som hver vinter og vår foretar gytevandringer til Norskekysten og beitevandringer til de sentrale områdene i Barentshavet.

Omkring 40 % av skreien gyter i Lofoten-området i januar-april, men skreiens gyteområde strekker seg fra Møre og helt ned til Haugesund og nord til Sørøya i Finnmark.

Ordet skrei kommer fra det norrøne ordet skreið som betyr fisk som vandrer.

Torsk og skrei utgjør helt adskilte bestander. Skrei skiller seg også fra kysktorsken i utseende. Den er lengre og spissere i formen og er lysere i skinnet.

Det største skreifisket foregår i Lofoten.

Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.