Månedsmagasinet på Costa del Sol
7 trinn til et sunnere liv. Trinn 4 – Beveg deg – Hold deg i bevegelse

7 trinn til et sunnere liv. Trinn 4 - Beveg deg - Hold deg i bevegelse

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
helse 7trin trin4
Vi er designet til å bevege oss – ikke til stillesittende arbeid foran datamaskin, tv eller tablets i mange timer hver dag. Barn beveger seg fritt rundt,  leker og undersøker når de har mulighet. Ta gjerne barn og unge bort fra Playstation, spill og sosiale medier slik at de kan stimulerer hjerne og kropp og bli gladere for å bevege seg. Ta dem med på en tur ut i skogen, på stranden eller en tur i fjellene. Vel vitende om at takken først kommer senere!
Frikvarterene da vi gikk på skolen ble ofte brukt til å leke og spille fotball ute, hoppe, hinke i 15 minutter og så inn på stolene igjen. Kanskje er det ikke så dumt å huske denne vanen – å reise seg fra stolen og strekke rygg og bein og gå en tur. Bare bort til kopimaskinen og tilbake igjen hjelper. Hovedsaken er at vi skifter stilling.
Kom godt i gang med dagen ved å strekke deg allerede mens du ligger i sengen. Både hjerne og kropp blir smidig av yoga, Tai Chi, Chi Gong og enkle strekkøvelser. 10–15 minutter om morgenen gjør en forskjell og gjør deg klar til dagen. Mange tror at yoga er søvndyssende strekk- og avslapningsøvelser, men det er mye mer. Mange atleter og fitnessutøvere kombinerer yoga med andre øvelser for å få mest ut av disse. Yoga strekker og gjør musklene smidige, strammer opp kroppen, holder organene sunne, hjernen konsentrert og klar. Faktisk kan muskelmassen økes med yoga. Ikke på samme markante måte som ved vekttrening, men en veltrimmet og sunn kropp kan du oppnå ved å praktisere yoga regelmessig. Kombineres yoga med pusteøvelser, virker det på kropp og sinn – luften kommer hele veien ut til cellene i lange, blide strekk og vi blir friskere i hele kroppen og merker et psykisk overskudd. Gjør vi f.eks. yoga før work-out eller vektløfting, gir vi oksygen til blodet og varmer opp kroppen til den treningen. Det finnes mange former for yoga, her skal vi bare nevne De fem tibetanere som er enkle og passer til alle aldre og ferdighetsnivåer. Start med 5-10 gjentakelser og øk langsomt til 21.
Gå en tur, løp, svøm, sykle, dans, hop, stå på rulleskøyter, spill badminton, tennis  – ut i den friske luften med hunden – selv om du ikke har noen!
Kanskje tenker du at å hoppe på trampoline bare er for barn. Når vi hopper opp er vi vektløse, og når vi treffer duken, påvirker tyngdekraften kroppen vår. Dette skiftet gjør at vi bygger både muskler og benbygning og setter fart på lymfesystemet og dermed immunforsvaret. Ifølge NASA forbrenner en 70 kg tung mann eller kvinne flere kalorier ved å hoppe på trampoline enn ved å jogge en time – det er hele 68 % mer effektivt. Dessuten er det moro, og vi blir glade!
Det handler om å finne den beste måten å bevege seg på – enklest og morsomst – slik at vi får det gjort.  Det er som kjent lysten som driver deg – også når det er regnvær og unnskyldningene hoper seg opp. Den mentale siden av bevegelse må ikke undervurderes. Når vi fokuserer på bevegelse, så klarner vi hjernen og kommer tilbake med oppladede batterier som en enda bedre partner, mor, far etc., og vi tar enda bedre beslutninger. Opp av sofaen, stolen og oppdag raskt fordelene ved å få bevegelse i kropp og sinn. Kort og godt: Hold deg i bevegelse!
 
Tlf.: +34 678 25 35 10, vitafakta@vitafakta.es, www.vitafakta.es
Av Dr. Pernille Knudtzon, Vitafakta Health Clinic

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet