Månedsmagasinet på Costa del Sol
7 trinn til et sunnere liv – Trinn 2: Det grønne

7 trinn til et sunnere liv - Trinn 2: Det grønne

7trin-detgroenne
Mange tradisjonelle leger ville ha sagt: “Ta en Aspirin og fortell meg hvordan det går i morgen”. Hvorfor ikke si som dr. Robert Young: “Spis en agurk, og la meg vite hvordan det går i morgen”?
Vi vet at frukt og grønt er sunt. 600 gram om dagen anbefales. Det tilsvarer til seks stykker om dagen. Vi blir nok nødt til å gi våre besteforeldre rett i at vi må ha litt grønt for å vokse og gro. Undersøkelser viser at grønt nedsetter blodtrykket og forebygger visse krefttyper – særlig tykktarmkreft.  Dessuten gir det god energi i en pulserende hverdag.
Hva er det som er bra med det grønne?
I grønne planter finnes kloroplast som ved hjelp av solstråler og luftens kulldioksid (det er det vi puster ut) danner kjemisk energi og oksygen. Denne prosessen heter fotosyntese og er ikke bare den viktigste biokjemiske prosessen på kloden, men også en av de eldste. Større komplekse livsformer i havet oppstod da det første klorofyllmolekylet ble dannet. Fra de grønne algene oppstod nye former for liv. Fotosyntesen er energigrunnlaget for nesten alle økosystemer fordi den skaffer energi og byggeelementer til disse. Vi lever i en sann livgivende symbiose med grønne planter og trær. Vi puster ut kulldioksid som planter og trær omdanner til energi og oksygen som er livsviktig for at vi skal kunne overleve. Ingen planter eller trær – ingen oksygen, ingen mennesker.
 
Det viktige klorofyllet
Bemerkelsesverdig nok er molekylestrukturen i klorofyll fullstendig maken til hemoglobin i det menneskelige blodet. Hemoglobin sørger for å ta opp oksygen og føre det rundt til kroppens celler og vev. Hemoglobin består av fire elementer organisert rundt et jernatom. Klorofyll har de samme elementene og samme struktur, bare organisert rundt et magnesiumatom.
Grønne matvarer har noe av det laveste kalori- og sukkerinnhold og høyeste næringsverdi på jorden. Selv om «grønn føde» er en betegnelse for et bredt utvalg av mange forskjellige typer spiselige planter, har de alle én ting til felles: klorofyll. Det er klorofyll som gir plantene sin grønne farge, og det kan betraktes som plantens «blod». Klorofyll har kraften og evnen til å regenerere kroppens celler. Klorofyll hjelper til med å bygge hemoglobin slik at vi får mer energi. Dessuten hjelper klorofyllet til med å rense kroppen fordi det binder tungmetaller og på den måten hjelper dem ut av systemet. Klorofyll har dessuten ”antioksidante” egenskaper, det booster immunforsvaret og hjelper mot dårlig ånde ved å rense mage/tarm. Klorofyll støtter helbredelse av sår, beskytter mot kreft og er med på å nøytralisere syreoverskudd i kroppen. Det er en skikkelig vitamin- og mineralbooster som inneholder vitamin K, C, B 12, folinsyre, kalsium, kalium og proteiner.
 
Sådan får du klorofyll
Spinat, brokkoli, agurk, grønt pepper, bladselleri, bønner, salat, erter, kål, asparges – alt det grønne du kan finne. Også brennesle, skvallerkål og hestehov er glimrende klorofyllkilder. De grønne krydderurtene som persille, purreløk, basilikum, samt grønne spirer av bønner, linser, solsikker, erter, blålusern, mm. inneholder masser av klorofyll.
Spis det som salat, lag supper eller saft av det. Få tak i de ferske og grønne grønnsakene helst med så lite sprøytemidler i som mulig. De bladgrønne og spirene er mest næringsrike rå i salater som grønt dryss, blendet i en grønn smoothie, klippet ned i kokt ris, over potetene eller ganske enkelt kjørt gjennom en saftpresse. Dette er høykonsentrert fersk klorofyll.
Flytende klorofylltilskudd kan kjøpes i helsekosten og brukes blant annet til å øke blodprosenten og styrke kroppen som helhet. Konsentrert pulver av grønne grønnsaker kan være en god løsning hvis ikke det er grønnsaker i nærheten. Det gjelder også de konsentrerte og energigivende hvetegress-shots som kan kjøpes frosne eller flytende i en liten pose til å ta med f.eks. på kontoret, på reiser og bilturer. Hvete gress-juice er en av de mest naturlige næringsrike drikkene som finnes. Her er proteiner, mineraler og vitaminer som virkelig gir kroppen en boost.
 
Drikk dine grønnsaker
Det skal store mengder grønnsaker til – så hvorfor ikke drikke dem i stedet. Nyt en supersaftig grønn energi booster:
Press saft av en halv agurk, en halv liter bladselleri, et grønt eple, en grønn pepper, et par håndfull spinat, salatblader, evt. fersk persille, fersk koriander, spirer – alt dette grønne du liker – pluss litt fersk ingefær. Tilsett sitron-  eller appelsinsaft og gjerne en teskje olje etter pressing.
Har du en virkelig sterk blender, f.eks. Vitamixer, kan du blende i stedet og få med fibrene.
Og alt dette kan du gjøre uten å tenke på kalorier, fordi det grønne er kaloriefattig! Tenk grønn energi – og Go crazy green!
 
Dr. Pernille Knudtzon,
Vitafakta Health Clinic
Tlf.: +34 678 25 35 10,
vitafakta@vitafakta.es,
www.vitafakta.es
Av Pernille Knudtzon

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.