Månedsmagasinet på Costa del Sol
Madrids beste tapas finner du her
tapas-madrid
 
Den spanske hovedstaden har 18.000 barer og 9.000 restauranter. Jaime Baez (37) har gjort det til levebrød å viser turistene de aller beste tapasstedene. Bli med til fem av hans favoritter!
 
– Her er det eplesider som gjelder, sier vår tapasguide. I den koselige sider-baren Casa Parrondo kan du selv plukke ut hva slags tapas du vil prøve deg på, for alt ligger framme i kjøledisken, og fra taket henger lufttørkede svineskinker i alle slags kvaliteter.
Jaime Baeza holder den grønne flasken høyt over hodet med venstre hånd og heller forsiktig den gylne drikken ned i glasset han holder i høyre hånd, en drøy meter lavere. Det blir gjerne litt søl, men det er de vant til i den asturiske sider-baren Casa Parrondo. For sideren som lages av epler og inneholder 5-6 prosent alkohol skal alltid luftes slik, med bare et par-tre centimeter sider i glasset og så drikkes fort.
Vår tapas guide ber om en kraftig geitost kuttet i skiver sammen med sideren. Jaime nikker samtykkende: – Nydelig!
Etter hvert kommer andre asturiske favoritter på disken i form av sjømat og nydelige kjøtt, alt i følge med eplesider.
 
”Tapear”
Jaime lever av å dyrke den spanske tapas-tradisjonen; ”tapear” (å spise tapas) eller ”ir de tapas” (gå på tapas-tur). Det sier nemlig los madrileños når de skal ut på sine tapasrunder.
Prinsippet er at du tar bare én til to tapas med et glass vin eller et glass øl på hvert sted, for noe av poenget er jo å stikke innom flest mulig steder og prøve stadig nye tapas.
Jaime arrangerer slike tapas-turer til de beste barene i den historiske gamlebyen og i sentrum i Madrid for grupper på inntil 12 personer om gangen. Turen tar tre timer, koster 70 euro med all mat og drikke inkludert.
 
Turistfeller
– Barene må være autentiske, ha sjarm og tilby god mat og vin, sier Jaime som bare trekker turistene med til stedene han selv foretrekker når han vil ha gode tapas.
Det er noen tommelfingerregler som gjelder, sier han:
– For det første, styr unna barer som kaller seg ”tapasbar”. Det er nemlig ”smør på flesk”. Madrid har 18.000 barer og på samtlige får du tapas i en eller annen form.
Ifølge Jaime skal du også holde deg langt unna barer og restauranter som frister med flamenco sammen med tapas, som viser fotos av tapas og matrettene og som serverer paella (den kjente risretten i panne) og sangría.
– Turistfeller, slår tapas-guide Jaime Baez bombastisk fast.
Når Jaime legger opp sine tapasruter i hjertet av Madrid, må også hver bar ha sin spesialitet, sitt karaktertrekk og sin helt spesielle atmosfære. Tapas-guide Jaime kjenner alle barene godt og elsker å fortelle om historiene bak dem og spesialitetene innenfor mat og drikke som de serverer.
 
tapas-madrid2Jaime har mye kunnskap om mat og historie og elsker å dele kunnskapen med tapas-elskende turister.
 
Hundre år lang historie
På neste bar, Casa del Abuelo, holder de fast på sine mer enn hundre år lange tradisjon med å servere reker kokt på stedet, i olje og med masse hvitløk og servert med vermut. Retten lages etter akkurat samme oppskrift som for hundre år siden, og er langt på vei den samme som nordmenn kjenner som gambas al-pil-pil.
– Vermut er igjen på moten i Spania, forklarer Jaime og forteller at Casa del Abuelo (Bestefars hus) er en familiebedrift som også lager sin egen vin, har egen bodega og egne vinmarker.
Mens vi står og henger ved baren, kommer stadig nye mennesker innom, alle spanjoler, så vidt vi kan se.
– Kikk alltid etter barer og spisesteder som er fullt av mennesker og særlig spanjoler. Det er de definitivt de beste stedene, kommenterer Jaime. Han har selv en forkjærlighet for gamle familiebedrifter, for der er eierne selv med i den daglige driften og er dermed en garanti for kvalitet, ifølge vår guide.
 
En liten perle innerst på torget
Madrids storstue er uten tvil Plaza Mayor, Stortorget. Som turist i storbyen må du innom denne enorme plassen. Sett deg ned og ta gjerne en forfriskning på en av de mange uteserveringene, men styr unna maten.
– Med ett unntak, sier Jaime. For helt innerst i det ene hjørnet på plassen, litt inneklemt og nesten usynlig ligger baren Los Galayos, bitte liten og trang. Men for en sjarm og for en mat!
Jaime bestiller et utvalg småretter av både kjøtt, fisk og sjømat som settes på bordet. Så er det bare å forsyne seg, eller ”picar” som los madrileños gjerne sier; smake på litt fra hver skål.
Men et godt rykte må Los Galayos ha, for på veggene henger bilder fra kjente personer som har spist tapas og drukket vin i baren, bl.a. Elvis Presley og medlemmene i popgruppa The Beatles.
 
Runder av med ost
I baren El Lacon venter et mer tradisjonelt utvalg tapas med oksehale, mousse av bacalao (torsk), bønner, stuinger, gryteretter og tortilla. Jaime ber om en god rødvin, snurrer forsiktig på glasset og lukter intenst på vinen.
– Ah, sier han bare, smiler og nikker mot kelneren bak disken som fyller opp samtlige glass.
Jaime Baez forteller at han minst har hatt 250 norske Madrid-turister med på slike tapasvandringer i den spanske hovedstaden:
– Det morsomme er at mange kommer igjen, sier han.
Casa González er siste bar på ettermiddagens lunsjprogram. Alle er gode og mette. Bare én ting mangler: Litt ost!
Jaime leder oss to gater nedover i sentrum. Her har de spesialisert seg på ost og tilbyr 40 ulike spanske oster og 30 utenlandske, i tillegg til et svært bredt utvalg spanske viner. De aller fleste av Spanias innpå 70 registrerte vindistrikter er representert her.
Tre timer har gått siden vi startet vår tapasvandring med Jaime. Nå venter siesta ´en!
 
Disse barene anbefaler Jaime Baez:
– Casa Parrondo, Calle de Trujillos 9
– Casa del Abuelo, Calle Victoria 12
– Los Galayos, Plaza Mayor 1
– El Lacon, Calle Manuel Fernández y González 3
– Casa Gonzáles, Calle Paz 4
Alle barene ligger i sentrum og i nærheten av metrostasjonen Puerta de Sol.
Hjemmesiden: gourmetmadrid.com. Her kan du bestille guidet tapas-tur og lese mer.
Av Arne Bjørndal (tekst & foto)

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.