Månedsmagasinet på Costa del Sol
Sannheten om Nordmenns Sydenliv
nordmenn-i-spania
 
Nordmenn som har bodd her på kysten noen år, kan ikke ha unngått å merke hvordan norske medier med ujevne mellomrom lager tv-programmer, avisartikler og nyheter om nordmenns Sydenliv, ofte med en nokså kritisk vinkel. En gjenganger er påstanden om at nordmenn er lite integrert i det spanske samfunnet, at vi klynger oss sammen i ghettoer og ikke snakker spansk.
 
Hva er din mening om disse spørsmålene? Bli med på Det Norske Magasinets spørreundersøkelse!
 
Avstemmingen er anonym.
 
 

Kan du bli tvangsutsendt fra Spania?
 
Bor du i en norsk ghetto i Spania? Vil du ikke lære deg spansk? Nekter du å la deg integrere? Spiser du bare mat du tar med fra Norge? Da risikerer du –  sammen med 50.000 andre norske ”lykkejegere” og ”klimaflyktninger” å bli tvangsutsendt fra Spania.
 
Det er den spanske statsministeren, Mariano Rajoy, som i et intervju med VGs Nasjonens Øye-side på internett forteller at han er lei av alle nordmennene som invaderer landet hans:
– Hva skal Spania med mennesker som bare er her om vinteren? Som bare spiser mat de tar med seg fra hjemlandet? Som ikke jobber? Som ikke vil integrere seg? Vi må hjelpe våre egne først, sier Rajoy og fyrer av nok en kraftsalve:
– Snart krever vel disse nordmennene brunost som nasjonalrett, helgefyll som tradisjon og protestantiske kirker på hvert gatehjørne. Vi klarer oss uten denne ”berikelsen” fra 50.000 norske pensjonister.
 
Bruker “norsk” medisin
Mens Norge under Solberg-regjeringen har satt fortgang i hjemsendelsene av lengeværende asylbarn og deres familier, har Spania i første omgang konsentrert seg om eldre klimaflyktninger, skriver Nasjonens Øye videre.
Den spanske statsministeren har studert hvordan den norske regjeringen jobber med hjemsendelser, og vil nå kopiere flere av metodene.
– Vi kommer nå til å gi beskjed til norske pensjonister om at de er vedtatt kastet ut av landet uten å gi noen eksakt dato for utkastelsen. På et eller annet tidspunkt – gjerne midt på natten – kommer spansk politi til å dra dem ut av leilighetene sine, og sette dem på første fly ut av Spania.
– Er ikke det en smule brutalt?
– Vel, det er brutalt om mine barnebarn ikke får oppleve Spania som Spania også, sier Rajoy.
 
myter-om-norrmen-Ken-Andre-OttesenVG/Nasjonens Øye-journalist Ken André Ottesen.
Mange reaksjoner på Facebook
Så langt artikkelen som VG og Nasjonens Øye presenterte på selveste 17.mai i år. 73 mennesker har i skrivende stund kommentert saken direkte på hjemmesiden (http://heltnormalt.no/nasjonensoye/2015/05/12/205000). Saken er dessuten spredt via Facebook og delt en rekke ganger på sosiale medier.
Reaksjonene spenner over hele registeret, fra dem som skjønte satiren og humoren umiddelbart, – til dem som gikk fem på og svelget hele saken med hud og hår og i fullt alvor.
 
For å få folk til å tenke
– Satire er i bunn og grunn å sette to ulike saker opp mot hverandre, slik at de blir like – og får folk til å tenke. Slik svarer VG/Nasjonens Øye-journalist Ken André Ottesen. Han er mannen bak VG-satiren og forteller at han valgte å skrive saken med bakgrunn i den evige debatten i Norge om vi klarer å integrere flyktninger som kommer til Norge, nå sist aktualisert gjennom Arbeiderpartiets ønske om å ta imot 10.000 flyktninger fra Syria.
Ken André Ottesen legger til:
– Skeptikerne bruker ofte argumenter som at
– flyktninger lærer seg ikke språket eller tar ikke til seg kulturen i sitt nye hjemland.
– de bor sammen og er sammen i ghettoer.
– at de fortsetter å leve livet sitt som de gjorde «hjemme».
Hva minner det meg om, hvis jeg legger godviljen til? «Torvika» (Torrevieja på Costa Blanca, red. anm.) i Spania.
VG-journalisten legger til at alle vet at norske pensjonister i Spania ikke er noen «byrde» for spanjolene i den forstand:
– Men det sier noe om nordmenns evne til å gjennomføre det vi krever av andre, avslutter Ottesen.
 
Hva er sannheten?
Det er lett å dra på smilebåndet av kommentarene når leserne går på limpinnen og ikke skjønner at noe er satire. Men det er jo ikke bestandig like lett å skille sannheten fra skrøene. For er det ikke slik at de beste skrønene er nettopp de som har et snev av sannhet i seg og som kanskje treffer noen ømme punkter hos oss?!
Nordmenn som har bodd her på kysten noen år, kan ikke ha unngått å merke hvordan norske medier med ujevne mellomrom lager tv-programmer, avisartikler og nyheter om nordmenns Sydenliv, ofte med en nokså kritisk vinkel.
En gjenganger er påstanden om at nordmenn er lite integrert i det spanske samfunnet, at vi klynger oss sammen i ghettoer og ikke snakker spansk, – akkurat slik VG-satiren hevder.
Men: Skal vi bare finne oss i at nordmenn i Norge kan herje vilt og uhemmet med landsmenn som flytter til Spania, at de lager satire over nordmenns holdninger og serverer deres ”sannhet” om nordmenns levesett i Spania. En sannhet som overhodet ikke stemmer overens med det kanskje de fleste av oss opplever, osv., osv.
 
Si din mening! Bli med på Det Norske Magasinets spørreundersøkelse!
 
 
Gikk du på VGs spøk?
 
”Forbannet dårlig spøk. Vi beriker Spania i motsetning til lykkejegerne.”
 
”Det skjer ikke, Spania trenger norske penger.”
 
”50000 pensjonister står i fare for å ødelegge landets kultur. Brunosten blir nasjonalrett. Helgefyll som tradisjon og protestantiske kirker på hvert gatehjørne. Her er det en som er litt vel paranoid. Tror disse pensjonistene heller legger en god del penger i nasjonens slunkne kasse enn at de er en byrde. Og det er lite utgifter på dem.”
 
“Hva da med alle de spanske og andre “EU-flyktninger» i Norge? Burde ikke dette vært en sak deres hjemland må ordne opp i slik at de kunne faktisk bli der de kommer fra? Vi trenger dem ikke.
 
”Mens alle pengene som blir lagt igjen av pensjonistene nevnes ikke med ett ord. Fyyyy”
                            
“Jeg vil da påstå at helgefyll ikke er ukjent for spanjolene heller… Burde vite det etter 35 år i landet. Det blir bare ikke lagt merke til, siden vi begynner festen når turistene sjangler hjem!”

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.