Månedsmagasinet på Costa del Sol
250.000 vil gå verdens farligste sti

250.000 vil gå verdens farligste sti

camino-del-rey

Etter ett års arbeid og investeringer på 5,5 millioner euro, er den verdensberømte ”El Caminito del Rey” – Kongens lille sti – nå klar til å ta imot innpå en kvart million besøkende hvert år.

Siden det tidligere i vår ble mulig å bestille billetter til via nettet, ble samtlige billetter revet bort. Pågangen har vært enorm, for store og små eventyrer fra hele verden vil nå gå den restaurerte gangveien. Det hører også med at den internasjonale reiseguiden Lonely Planet har ført El Caminito på lista over årets viktigste turistattraksjoner.

Både april og mai er for lengst fullbooket med over 35.000 besøkende som vil være blant de aller første til å gå ”El Caminito”. Regionrådet i Málaga lover at det i løpet av kort tid vil være mulig å bestille billetter helt fram til september.

Blodig historie

De siste ti årene har seks mennesker omkommet og 30 blitt alvorlig skadet på El Caminito del Rey – Kongens lille sti. Stien som ligger nordvest for Málaga by, har myndighetene siden år 2000 prøvd å holde stengt for både fjellklatrere og folk flest. Grunnen er at den mer enn 100 år gamle stien som opprinnelig ble bygget som en anleggssti, var helt nedslitt og livsfarlig.

En knapp meter bred snodde stien seg fram, høyt oppe i de stupbratte fjellsidene. Rekkverkene var for det meste borte og selve dekket på stien hadde flere steder falt ned. Forbi de farligste områdene fantes det en wire som man kunne huke fast sikkerhetsslynger.

Endelig ferdig

Folk som søker adrenalin-kick, har i årevis blåst av forbudet mot å gå den livsfarlige stien. Men nå, etter at stien er restaurert på drøyt ett år og for 5,5 millioner euro, er den igjen klar for å gi sine besøkende sterke opplevelser, helt lovlig.

For stien går gjennom den vakreste og villeste naturen som denne delen av Spania kan by på, og få adrenalin-kick´et som lykkejegerne ønsker seg, bør fortsatt være lett å innfri.

Arbeidet med Kongens sti begynte i 1901 i forbindelse med de store anleggsarbeidene med demninger og kraftstasjoner i området. Etter at spanskekongen Alfonso XIII den 21. mai 1921 besøkte området og gikk stien, ble den formelt kalt ”El Caminito del Rey”.

Tre kilometer lang

El Caminito del Rey er 2,7 km lang. For det meste er stien boltet fast i de bratte fjellsidene. Andre steder er den hugget rett inn i fjellet.

Stien følger stort sett vestsiden av det enorme juvet. På begge sider reiser høye, loddrette kalksteinsklipper seg, og i bunnen renner elven Guadalhorce. Spinkle broer og trange stier der det så vidt er mulig å passere andre turgåere, leder innover i det trange passet.

Flere Hollywood-filmer skal ha blitt filmet her, bl.a. med stjerner som Robert de Niro og Frank Sinatra.

Viktig for turismen

Provinsmyndighetene regner med at rundt 250.000 mennesker hvert år vil gå El Caminito. Stien vil ha stor betydning for turismen i denne delen av Málaga-provinsen, opplyste presidenten for provinsrådet, Elías Bendodo, da El Caminito ble offisielt åpnet igjen 28. mars. Det er ventet at El Caminito vil generere årlige inntekter på 20 millioner euro og gi permanent arbeid til 180 mennesker.

Slik bestiller du billetter

 • Bare 600 mennesker får hver dag gå El Caminito og alle må registrere seg og bestille billetter på nettet og websiden www.caminitodelrey.info. På denne websiden finner du også masse informasjon om El Caminito på både spansk, engelsk, tysk og fransk.
 • Per i dag er alt fullbooket fram til 1. juni, men om kort tid vil det bli mulig å bestille billetter fram til september i år.
 • Det er fortsatt ikke avgjort om det i framtiden vil koste penger å gå Kongens lille sti, men det vil i alle fall være gratis de første seks månedene etter åpningen.
 • Det er ellers et krav at alle må bruke hjelm som du får låne gratis. Bare barn over åtte år får gå stien.
 • Den daglige kapasiteten er 600 personer, og 50 personer blir hvert 30. minutt sluppet inn. Det vil bare være 400 personer på stien samtidig.

 El Caminito del Rey

 • Den knapt tre kilometer lange kongestien ligger i et særegent skogs- og fjellområde – El Chorro – nordvest for Málaga by
 • Total lengde på turen med selve stien og tilkomstveier er 7,7 km. Regn med å bruke mellom fire og fem timer på hele turen.
 • Turen er lineær, kan startes både fra sør og fra nord, og det er satt opp busser for å lette transporten tilbake til utgangspunktet
 • El Chorro regnes som et av de beste i hele Europa når det gjelder sportsklatring
 • Det finnes flere hundre klatreruter i området, og det er satt opp mange tusen bolter i fjellene rundt ”El Caminito del Rey”
 • Naturparken El Chorro er et svært populært utfartststed for vanlige fjellturer, camping og muntainbiking
 • Fjellene i området består for det meste av kalkfjell og sandstein

Slik kommer du til El Caminito

 
Med bil:
Fra Málaga tar du A-357-motoveien til Ardales og fortsetter videre på MA-444 til El Chorro og El Caminito del Rey. Turen tar ca. 50 min. I Pizarra kan du også kjøre videre til Álora og ta A-343 til El Chorro, til sammen en drøy times kjøring.

 * Med tog:

Fra Málaga tar toget ca. 45 minutter opp til El Chorro, fra Sevilla tar togturen ca. to timer. NB: Det er begrenset togtilbud, så sjekk på forhånd: www.renfe.es. Fra togstasjonen må du gå 2,1 km før du kommer til inngangspartiet til El Caminito.

 

Åpningstider:
I sommerhalvåret (1. april til 1. nov.) er stien åpen mellom kl. 10 og 17, resten av året mellom kl. 10 og 14. Stein er åpen fra tirsdag til søndag, bortsett fra 24., 25. og 31. desember og 1. januar.

 

 

 

Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.