Månedsmagasinet på Costa del Sol
Hvorfor må man erstatte en mistet tann?

Del

helse-tandlaege
 
En tann består av en krone og én til flere røtter. I munnen ser du bare kronen ettersom kjevebenet og tannkjøttet dekker roten.
 
Når du mister en tann, mister også den motstående tannen (antagonisten) sine tyggemuligheter  ettersom den ikke kommer til å ha noe å tygge mot. Fordi den ikke kommer til å ha noen motstående tann som stopper den, kommer den til å vokse ut fra kjevebenet og bli lenger (ekstrudering). Mellomrommet mellom tennene kommer til å bli større og føre til at mat, plakk og bakterier lettere fester seg, og det blir vanskelige å holde rent. Dette fører i sin tur til både kariesangrep og tannløsning. Røttene har ingen hard omgivende emalje og har derfor enda letter for å få kariesangrep. Om dette kariesangrepet ikke behandles, fører dette til infeksjon av bakterier og tannen kommer til å trenge rotbehandling eller dras ut.
 
Tannen bak den mistede tannen kommer ikke lenger til å ha noen støtte foran seg og kommer dermed til å lute seg framover. Denne lutingen fører til en parodontal lomme, det vil si at benet foran tannen forsvinner og det dannes en lomme der plakk og bakterier kommer til å feste seg og tilstanden kommer til å forverres og trolig føre til at tannen går tapt i framtiden. Til tross for korrekt tannbørstingsteknikk og tanntråd, blir det umulig å holde rent. Om tannen ikke behandlas, fører det til at den må dras fordi den er løs eller fører smerte.
 
Også tannen som var foran tannen som er bort kan også gå tapt fordi denne kan komme til å lute seg bakover eller vandre bakover og få samme følger som tannen bak, det vil si kariesangrep og tannløsning.
 
Å ikke erstatte en mistet tann kan som dere ser, skape en kjedereaksjon av ekstrudering, luting, forflyttinger, kariesangrep, tannkjøttbetennelse og tannløsning. Du kan erstatte en tann med blant annet en bro eller implantat.
 
Du sparer både tid og penger om du handler i god tid. Vent ikke til problemene allerede har oppstått. Da kan det være for sent.
 
Med solfylte hilsener
Christina Radics, tannlege i Nordic Dental Centre
Av Christina Radics, tannlege hos Nordic Dental Centre

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.