Månedsmagasinet på Costa del Sol
Norwegian – et norsk luftfartseventyr

Norwegian – et norsk luftfartseventyr

Norwegian 1

Fra en sped start med egne innenriksruter i Norge i 2002, har pilene pekt bratt oppover for lavprisselskapet Norwegian og administrerende direktør Bjørn Kjos. Men tidligere i vår kunne det endt i krasjlanding. I siste liten unngikk selskapet en alvorlig arbeidskonflikt.
 

I nesten 12 år har Norwegian vært en suksesshistorie. Selskapet har bygd stein på stein, ekspandert, tenkt nytt og fått god uttelling for det. Flyselskapet kom som et friskt pust inn i den trauste norske og skandinaviske flyverdenen der SAS nærmest satt med monopol etter oppkjøpene av både Braathens SAFE og Widerøe i 2002. Norwegian gikk rett i strupen på SAS. De utfordret storebror SAS og forsynte seg godt av flypassasjermarkedet. Så bra at SAS i perioder synes å ha hatt langt større økonomiske bekymringer enn lillebror Norwegian.

 
Gigantkjøp av fly
I januar 2012 underskrev flyselskapet avtaler om kjøp av 122 amerikanske Boeing 737 og 100 fly A-320-fly fra den europeiske giganten Airbus. Aldri tidligere hadde noe europeisk flyselskap gjort en større handel med flyprodusenten Boeing. Hva prisen ble, har ingen snakket høyt om. Men det hviskes og tiskes om at Bjørn Kjos fikk enorme rabatter på sine gigantkjøp i en tid da store deler av internasjonal flytrafikk og – industri var rammet av økonomisk krise.
En svært dristig satsing som på mange måter er veldig unorsk. Men altså ikke for Norwegians karismatiske leder – han med den rungende latteren du vet – Bjørn Kjos.
For her skulle det satses enda sterkere, tenkte mannen som står bak en av Norges aller største næringslivssuksesser på 2000-tallet. Dermed bestilte han likegodt også 17 Boeing 787 Dreamliner´e, flyprodusentens aller nyeste flaggskip som fortsatt ikke helt hadde lettet fra tegnebrettet.
Dreamliner´en skulle settes inn på selskapets nye langdistanseruter til Amerika og fjerne Østen. Vi snakker om et tidsskille for det norske flyselskapet, var budskapet fra Norwegian; før og etter Dreamliner´en.
 
Krise i selskapet
Så sa det Bang. Eller nei. Det hørtes knapt en lyd, for det nye Dreamline-vindunderet kom seg ikke på vingene. Norwegian som fikk sitt første Dreamline-fly i slutten av juni 2013, slet i flere måneder med store innkjøringsproblemer.
Selskapet tapte nesten 300 millioner kroner på kaoset på langrutene, og i perioden september til desember opplevde selskapet i alt 239 forsinkelser på de nye langrutene, ifølge Aftenposten.
Ikke nok med det: På ett år raste selskapets omdømme fra en 58. plass til 115. plass på Norsk Kundebarometer.
Tidligere i vår opplevde selskapet også sin aller første arbeidskonflikt. Den gikk på spørsmålet om hvilket selskap de kabinansatte skal ha tariffavtale med, og om pensjon.
1.200 kabinansatte i Norge og Danmark sto klare til å kaste seg ut i en streik som kunne blitt svært dramatisk og kostbare. I siste øyeblikk ble storstreiken unngått.
 
norwegian2
 
– Dårlig informasjonshåndtering
– Hva er det som skjer, journalist Knut-Erik Mikalsen, du har fulgt utviklingen i flyselskapet på kloss hold for Aftenposten de siste årene?
– Problemene med Dreamliner´en er nok mye uflaks, rett og slett. Det var mange feil fra flyfabrikken som Norwegian umulig kan gis ansvaret for. Når det er sagt var det også helt åpenbart at Norwegian ikke var godt nok rustet til å håndtere informasjonsbehovet og strømmen av henvendelser fra passasjerer som de visste måtte komme når det blir problemer. Når folk må tilbringe julaften og nyttårsaften på et hotellrom på andre kontinenter mens de venter på at Norwegians fly skal bli reparert, skapes det mye støy i media. Slikt er ikke heldig for selskapet.
Norwegian hadde selv hausset opp den nye flytypen og må ta ansvar for at fallhøyden ble så stor når Boeing ikke holdt hva Kjos lovet. Men tallene sier jo at passasjerene ikke har blir skremt. Kjos fortalte meg nylig at ni av ti seter på langrutene ble solgt i det første driftsåret, og det er jo svært imponerende – for å si det forsiktig.
 
Hva må Norwegian gjøre?
Knut-Erik Mikalsen mener at Norwegian ikke lenger får noe gratis i det norske markedet. Kjos er ikke lenger en utfordrer, men snart jevnstore med SAS.
– Jeg tror selskapet må skape trygghet for passasjerene, sørge for at flyene går når de skal og at passasjerene blir tatt hånd om etter EUs regler når ting går skeis. Smilet må tilbake i Norwegian og så må de gjøre det de alltid har gjort, nemlig finne smidige løsninger på enkle problemer. At folk som har reist til og fra Spania ikke har fått servering fordi de ikke kunne betale med kort, er jo tullete. Slike historier er ødeleggende for Bjørn Kjos, sier Mikalsen.
– Norwegian blir kritisert for ikke å ha forståelse for lover og regler som gjelder for norsk og nordisk arbeidsliv?
Vi skandinaver liker ryddighet i arbeidsforhold. De ansatte i Norwegian har til nå hatt gode vilkår. Men bråket er nok et utrykk for at dugnadstiden er over. Det er slutt på den tid da de stod på og ofret fritid og familieliv for å bli bedre enn SAS. Nå er det «pay back»-tid for Kjos, de ansatte vil ha sin del av suksessen også økonomisk.
Mikalsen peker også på at flyselskapet har etablert en rekke baser i utlandet, bl.a. i Spania, der ansatte lønnes etter lokale satser:
– Det tar seg ikke spesielt vakkert ut sett med norske øyne og har nok skadet selskapet. Jeg kjenner folk som av prinsipp ikke bruker Norwegian av slike årsaker, sier journalist Knut-Erik Mikalsen.
 
Spise kirsebær med de store
Siste nytt fra Norwegian er at selskapet vil bygge opp en større base i Barcelona som et knutepunkt – hub – for langruter til Sør-Amerika og Afrika.
– Er denne stadige etableringen av nye baser og ansettelse av mange piloter og kabinpersonale utenlands bare et forsøk på å komme unna skyhøye lønninger i Norge og Skandinavia?
– Ja, helt klart. Denne trafikken kommer til å gå med lokalt mannskap som får lokal lønn. Lønnsutgiftene er store for et flyselskap, ofte en firedel av utgiftene. Å få kuttet lønningene utgjør enorme besparelser. Men det er ingen tvil om at Kjos også ser Norge og Skandinavia som et altfor lite marked for Norwegian. Husk at han konkurrerer med aktører som har et hjemmemarked på 60 – 80 millioner innbyggere. Kjos vil spise kirsebær med de store, han vil ta opp kampen der de store passasjerstrømmene fins – og det er ikke til og fra Norge, Sverige eller Danmark. Det er på kontinentet – han sier jo rett ut at hans baser fremover blir i England, Spania, Tyskland og Italia.
 
Har tro på Norwegian
Slik vurderer journalist Knut-Erik Mikalsen Norwegians muligheter for å lykkes i en stadig tøffere konkurranse om verdens flypassasjerer:
– Jeg har stor tro på Norwegian. Det han har vist så langt forteller jo om et luftfarts-eventyr. Bjørn Kjos flyr folk billig, og selv om mange avganger – ikke minst de som starter i Spania – går til svært ugunstige tidspunkter på døgnet, fyller han flyene bedre enn mange andre flyselskaper i Europa. Men det er knyttet stor spenning til om det nye langruteprosjektet til USA og Asia lykkes. Klarer Kjos å holde stålfokus på å holde kostnadene nede samtidig som produktet ikke blir dårligere, tror jeg Norwegian skal klare seg bra framover.
 
LN-NIB-Norwegian-Air-Shuttle-Boeing-737-800 PlanespottersNet 330580
 

Fakta om Norwegian

  • Flyflåte per mai i år: 93 fly
  • Selskapet flyr til 126 destinasjoner og har rundt 3.500 ansatte.
  • I 2013 fraktet Norwegian 20,7 millioner passasjerer.
  • Omsetningen i 2013 lå på 15,6 milliarder kroner.
  • Bjørn Kjos er administrerende direktør og største eier i selskapet.
Kilde: Store norske leksikon
 
4personer
Einar Askvig, Elisabeth Petterson, Trond Are Gjone & Janne Hoel.
 
Dette mener de om Norwegian
Til tross for mange problemer det siste året, er Norwegian fortsatt et populært flyselskap blant norske flypassasjerer.
Det Norske Magasinet har stilt fem spørsmål om flyselskapet Norwegian til fire fastboende nordmenn her på kysten:
  1. Har du opplevd store forsinkelser eller andre problemer med Norwegian?
  2. Når du skal reise mellom Spania og Norge, hvilket flyselskap foretrekker du?
  3. Hva liker du best med Norwegian?
  4. Hva liker du ikke med selskapet?
  5. Vil Norwegian overleve den beinharde konkurransen mellom flyselskapene?
Einar Askvig, advokat i Vogt Advokatfirma, Marbella
  1. Ikke forsinkelser. Men det har vært irriterende at det stadig settes opp fly der wi-fi ikke virker. Det kan synes som om høy turn-around av flyene tillater lite reparasjoner annet enn de lovpålagte.
  2. Jeg foretrekker SAS, men de har gitt bort markedet til Norwegian.
  3. At de vanligvis er presise og har wi-fi om bord.
  4. At de oftere og oftere har et mannskap som ikke snakker noe skandinavisk språk og ganske uforståelig engelsk.
  5. Ja, absolutt.
Elisabeth Petterson, aktiv i en rekke organisasjoner på kysten, Fuengirola
  1. Har ikke opplevd forsinkelser med Norwegian.
  2. For det meste Norwegian fordi de har direkteruter dit jeg oftest reiser.
  3. Liker best punktligheten og servicen.
  4. Litt vanskelig å få betalt billetten med debetkort, særlig når jeg sjekker inn på min reward-side.
  5. Ja det tror jeg. Sunt med konkurranse og ikke monopol.
Trond Are Gjone, daglig leder Den norske skolen, Benalmádena
  1. Nei, jeg har ikke opplevd særlige problemer på selskapets flyreiser. Jeg er en fornøyd kunde, som jeg er med alle flyselskap som reiser fra Malaga.
  2. Jeg foretrekker ikke noen flyselskap framfor andre. For meg handler det om pris, og hvor/når de lander – altså logistikk.
  3. At de ofte er billigst og at de etter hvert har mange flyvninger.
  4. Jeg har ingen store ankepunkt.
  5. Jeg håper da det!
Janne Hoel, økonomiansvarlig under Internasjonale dager, aktiv i norske organisasjoner på kysten, Benalmádena
  1. Ikke opplevd forsinkelser, men hadde bråk med selskapet i forbindelse med en erstatningssak.
  2. Reiser med Norwegian eller Ryanair, avhengig av pris og reisetidspunkt.
  3. Ikke noe jeg liker spesielt med Norwegian, men det er jo greit at personalet snakker norsk.
  4. Selskapet kunne gjerne tillatt mer bagasje
  5. Ja, tror det går.
Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.