5,6 millioner turister ventes å besøke Costa del Sol i løpet av sommeren
Turistrådet for Málaga og Costa del Sol har lansert en ny kampanje med det formål å trekke flere turister til Sør-Spania. Og Elias Bendodo, formann for turistrådet, forutser en økning i tallet på tilreisende på åtte prosent sammenlignet med siste år. Etter den beste vinterperioden de siste fem årene, er optimismen høy, og med den nye kampanjen som går fra mai til oktober, er målet satt. Flere turister skal velge Sør-Spania, og de skal presenteres for alle de muligheter som finnes på den spanske kyststrekning. Solen og stranden har naturligvis en stor tiltrekning, men nå skal det settes større fokus på aktiviteter som turistene kan foreta seg året rundt. Det dreier seg blant annet om gastronomiske, kulturelle og underholdende aktiviteter. Turisme spiller en stor rolle for spansk økonomi, særlig i Andalucía som er den regionen der arbeidsløsheten er høyest. Det forutses at turistene overveiende vil være spanske, men også mange englendere, tyskere og skandinaver forventes å legge veien forbi Costa del Sol i løpet av sommermånedene.
Hører til nyheden ovenfor!!!
Næringslivsturismen vinner fram i Málaga
Også næringslivsturismen steg i 2013 med fem prosent i forhold til året før. Dermed har 700.000 næringslivsfolk i løpet av året lagt turen forbi Málaga for å delta i messer, foredrag, utstillinger og andre events av næringsmessig karakter. Turistrådet meddeler at næringsturismen i 2013 omsatte for hele 411 millioner euro og at hver turist ble i byen 2,44 dager og daglig forbrukte 240 euro på hotell, billeie, middager og annen representasjon. Turistrådet ser svært positivt på utviklingen og gjør en aktiv innsats for å øke næringsturismen ytterligere. Derfor har rådet nettopp vært representert på den årlige messen for næringslivsturisme, Best of Mice i Venedig i Italia, og melder om stor interesse for Málaga.
Ved byggingen av kongressentret i utkanten av byen, sendte Málaga for mer enn ti år siden et klart signal om at man ville satse på næringslivsturismen i motsetning til Costa del Sols øvrige byer som siden 1960-tallet har slått seg på «sol & strand».
Nå tyder alt på at satsingen begynner å gi resultater.
H&M utvider i Málaga
Den svenske H&M-familien har valgt Málaga til åpningen av sin nyeste butikk.
Den heter «& Other Stories» og spesialiserer seg på accessories og kosmetikk. H&M åpnet sist år sin første klesbutikk i Málagas gamle bydel og suksessen har vært så stor, at den svenske giganten til sommeren vil åpne «& Other Stories» på hovedgaten Calle Larios i løpet av sommeren. Det er bare den andre butikken av denne typen som H&M åpner i Spania. Den hittil eneste butikken her i landet ligger på den fine adresse Paseo de Gracia i Barcelona. «& Other Stories» ble etablert i 2013 og er i dag representert i sju europeiske byer. Handelsstandsforeningen i Málaga ser det naturligvis som en svært god nyhet at H&M velger Málaga som sted for ekspansjonen framfor større, kjente byer som Madrid, Valencia og Sevilla.
Spania i fortsatt vekst
Den spanske økonomien opplevde en framgang på 0,4 prosent i årets første kvartal, opplyser landets nasjonalbank, Banco de España.
Det er kanskje ikke mye, men likevel 0,2 prosentpoeng mer enn i de siste tre månedene av 2013, og så er det 0,5 prosentpoeng mer enn i samme periode i 2013 da Spanias bruttonasjonalprodukt for første gang etter ni kvartaler på rad med negativ vekst, opplevde en framgang.
Ifølge nasjonalbanken kan minst halvparten av veksten i årets første tre måneder tilskrives økt forbruk blant spanjolene og i Spania, mens den resterende er takket være økt eksport.
Veksten bekrefter nasjonalbankens spådommer om en samlet vekst på 1,2 og 1,7 prosent i henholdsvis 2014 og 2015, mens statsminister Mariano Rajoy (PP) nå forventer økninger på 1,2 og 1,8 prosent. Økonomiminister Luis de Guindos har påpekt at veksten er ensbetydende med «betydelig» jobbskaping; et tilleggsord som i denne forbindelse ikke er brukt siden krisen startet i 2008.
Eiendomsselskapet Den katolske kirke S.L.
Den katolske kirkes enorme rikdommer er nok en gang kommet i søkelyset. Det skjer etter et spørsmål fra senator José Manuel Mariscal fra venstrefløykoalisjonen IU til den konservative justisministeren Alberto Ruiz-Gallardón om hvorvidt regjeringen planlegger å fjerne det privilegiet som tillater at biskoper kan overføre eiendommer uten beviselig eierskap til kirken, uten først å måtte bevise kirkens rett til å få føre over eiendommene. Det handler om alt fra en religiøs – eller historisk bygning til en garasje, en lagerbygning eller et stykke jord.
Dette privilegium stammer fra Franco-tiden og ble innført i 1946. Men diktatoren begrenset likevel loven til bare å omfatte religiøse bygninger, mens den nåværende regelen som ble innført i 1998 under den daværende konservative regjeringen under José María Aznar, omfattet alt det andre.
Siden 1946 har Kirken registrert tusenvis av eiendommer i sitt navn. Avisen El País skriver at det kan dreie seg om 4.500 eiendommer, og at mange bystyrer slett ikke er klar over at eiendommene ikke lenger tilhører kommunen, mens andre har anlagt sak mot kirken for å få tilbake eierskapet.
Et av de mest ømtålige eksempler er moskeen i Córdoba som Kirken i 2006 fik skjøtet på. Kirken insisterer på at bygningen er katolsk, på tross av bygningens muslimske opprinnelse. Blant annet derfor er der nå en hel bevegelse av folk som krever at den gamle Mezquita´en skal tilhøre folket.
Justisministeren har foreløpig nektet å imøtekomme dette kravet, noe han begrunner med de store omkostninger som vil være forbundet med slike skritt. Han har likevel uttalt at regjeringen arbeider med å omstøte regelen fra 1998, noe som den forhenværende, sosialistiske regjeringen unnlot å gjøre.
Utkastet til lovendringen tilfredsstiller likevel ikke José Manuel Mariscal som er lite tilfreds med at den inkluderer en frist på ett år fra den blir innført til den trår i kraft, noe som vil gi kirken tid til å tiltuske seg enda flere eiendommer.
Kontor for utlendinger åpner i Marbella
Etter seks års tautrekking får Marbella langt om lenge et kontor som skal behandle utenlandske borgeres spørsmål, samt å kunne forny spanske ID-papirer og pass. Det er inngått en avtale med innenriksministeriet om å utvide den opprinnelige planen, og arbeidet med å klargjøre lokalene i Edificio España i byområdet La Patera, har begynt.
I Marbella er en stor del av innbyggerne utenlandske, og formålet med kontoret er å tilby dem bedre service og å frigjøre den lokale politistasjonen for en del saksbehandling. Lokalene kommer både til å inneholde informasjonsskranke, venterom, borgerservice, møtelokaler og mindre kontorer til individuell veiledning. Prosjektet kommer til å koste rundt 193.000 € som er bevilget av Marbellas byråd, regjeringen og innenriksministeriet. Byggingen forventes å ta rundt fire måneder.
Putin kommer til Marbella
Russlands president, Vladimir Putin, kommer til Marbella, der han har kjøpt seg en eiendom, lyder ryktene som mange har hørt, men som ingen har bekreftet. Det dreier seg mer presist om en tomt i urbanisasjonen La Zagaleta som hører under Benahavís.
Ryktene intensiveres nå, og det skal dreie seg om en tomt på drøyt 17.000 m2 der en gigantisk villa på 4.000 m2 skal være under oppføring og som skal få 10 soverom, en bowlingbane, en utendørs- og en innendørs swimmingpool, en kino og til og med også en skytebane.
Stemmer ryktene, vil Putins nye nabo bli Rod Stewart, og det spekuleres nå på hva de to vil komme til å snakke om over hekken.
Costa del Sol på moten igjen
For bare et par år siden var det oftere normen enn unntakelsen at hoteller på Costa del Sol vred om nøkkelen og etterlot gapende og tomme hotellværelser. Den tendensen har nå endret seg, og de gamle hotellene på Solkysten gjenåpnes nå på rekke og rad. Siste eksempel er det kjente hotellet Don Miguel i Marbella som nå skal renoveres og forvandles til et femstjerners luksushotell med eget shoppingsenter. Det er gruppen Magna Hotels & Resorts som har investert den nette sum av 50 millioner euro i det gamle hotellet, og åpningen forventes å skje i 2015 eller 2016.
Don Miguel som heretter vil bære navnet Magna Palace, var det første hotellet i landet som ga opp etter at den nye loven om frivillig betalingsstansing ble gjennomført. Det betød at hotellet i 2004 sa farvel til hele 200 medarbeidere, hvorav bare 70 av de ansatte klarte få dekket sine tapte inntekter som følge av stansen i betalingene.
Også hotell Guadalmina Spa & Golf Resorts i Marbella får sin renessanse. Her er det aksjeselskapet Hispania Activos Inmobiliarios som ser muligheter i det gamle hotellet og som derfor har betalt 21,5 millioner euro for å bli de nye eierne. Også her har man en plan om at hotellet skal ende opp som en av Marbellas mest enestående og ettertraktede feriedestinasjoner.
Sist, men ikke minst, har hotellene Las Dunas og Senator Banús SPA Hotel i Estepona kommet med på listen over hoteller som igjen kan slå dørene opp for feriegjestene. Begge med nye konsepter som er tilpasset gjestenes behov og ønsker. På Las Dunas som i dag eies av Naturehouse, kan gjestene få hjelp til å bli kvitt overflødige kilo. Og på Senator Banús SPA Hotel er ungdomsfestene fjernet slik at bare gjester over 18 år kan få rom.
Fuengirola – nå med egen hundestrand rett ved Castillo Sohail
Nå kan hundeeiernes firbente venner løpe fritt på et stykke av stranden i Fuengirola. Det dreier seg om et område på 2.000 kvadratmeter rett ved borgen Castillo Sohail. Ordføreren i Fuengirola, Esperanza Oña, og byrådsmedlem med ansvar for strandområdene, Ana Mula, har begge besøkt stranden som er det eneste stedet i Málaga-provinsen i tillegg til Casares der hunder fritt kan boltre seg. Strandområdet er avmerket ved hjelp av siv, og det finnes skilter som forteller at man oppholder seg på hundenes territorium. Det er den store etterspørselen fra hundeeierne som har fått fart på prosjektet, men med friheten kommer også ansvaret, og det er restriksjoner som må overholdes hvis hunden vil på strandtur.
Hunden må være under kontroll, og veier den mer enn 20 kg, må den bære munnkurv. Det er også et krav at eieren alltid må ha med dokumentasjon for hunden. Dessuten er det eierens ansvar at hunden ikke etterlater seg annet enn potespor, og derfor er det en god idé alltid å ta med oppsamlingsposer.
Adgangen til stranden vil i sommerperioden være mellom kl. 10.00-23.00, og i vinterperioden mellom kl. 10.00-21.00, slik at kommunen får tid til å rengjøre området.
To bjørnekatter er født i Fuengirola Bioparc
Binturong, bearcat eller på bare bjørnekatt er svært vanskelig å få til å yngle i fangenskap, slik at da en av Fuengirola Bioparcs hunner, Kimi, ble gravid, var dyrepasserne og legene i parken svært spente. Heldigvis er Fuengirola Bioparc blant de fem zoologiske hager i Europa som har størst suksess med oppdrett av dette pelsdyret, og graviditeten forløp da også uten komplikasjoner og har nå endt oppmed to søte unger.
Bjørnekatten som har fått navnet sitt fordi den ligner på en blanding av en bjørn og en katt, stammer fra Sørøst-Asia. Og den er i motsetning til begge sine navnebrødre overveiende vegetar. 90 prosent av kosten består av frukt og nøtter, og selv om den ligner et rovdyr, er tennene mer beregnet til å tygge med enn til å drepe. Den lodne dyret veier fra ni til 14 kilogram og blir rundt 60-95 centimeter lang når den er fullvoksen. Den går ofte rundt på to ben, akkurat som en bjørn, og har en såkalt gripehale som mange apearter.
Málaga og Marbella blant de beste reisedestinasjonene i Spania
I en avstemming på den populære reiseguiden TripAdvisor gir brukerne Málaga og Marbella toppkarakterer. De to byene er blitt utnevnt til Traveller’s Choice. Reisedestinasjonene vurderes utfra kvaliteten på turistattraksjonene og brukernes anmeldelser av hoteller, restauranter og andre interessante steder og aktiviteter. Det har resultert i en pris som Damián Caneda, ansvarlig for kultur, turisme og sport i Málaga, fikk overrakt av generaldirektøren for Tourespaña, Marta Blanco, under en seremoni der de ti vinnerdestinasjonene alle var representert. Også Marbellas ordfører Ángeles Muñoz fikk en pris, og ifølge nettavisen Ivecinos.es uttalte hun: «Utnevnelsen som Traveller’s Choice-by er en anerkjennelse av den felles innsats som byens borgere har gjort og som nå har ført til at Marbella i dag er et yndet feriested. Dessuten viser det at Marbella er en feriedestinasjon som forbindes med kvalitet. Og det betyder, at vi er på rette spor.»
Málaga ligger som nummer tre på listen over de ti vinnerdestinasjonene i Spania, kun forbigått av Barcelona og Madrid. Generelt er Andalucía det området som har flest byer med på listen som i tillegg til Málaga og Marbella også teller Sevilla, Granada og Córdoba. Deretter følger De baleariske øyene med byene Calviá og Sóller.
Sierra de las Nieves blir kanskje nasjonalpark
Junta de Andalucía har satt i gang prosessen som skal munne ut i at Sierra de las Nieves blir erklært for nasjonalpark. Siste uke hadde Junta’ens miljøavdeling møte med ordførerne fra de 12 byene som blir berørt av prosjektet. Her ble det blant annet besluttet at regjeringen i slutten av april skal sette ned en styringsgruppe for prosjektet.
Det 18.000 kvadratmeter store og grønne arealet blir den tredje største nasjonalparken i Andalucía etter Doñana og Sierra Nevada. Området er nå bare klassifisert som naturpark, men utvalget som fører tilsyn med Sierra de las Nieves, har siden 2011 anmodet Junta de Andalucía om å undersøke mulighetene for en oppgradering til nasjonalpark. Dermed oppnår parken det høyeste beskyttelsesnivået som er mulig for naturområder.
Glede i feriebransjen
10,1 millioner utlendinger valgte i første kvartal i år å besøke Spania, noe som er 7,2 prosent flere enn samme periode siste år. Det skaper glede og optimisme i ferieindustrien.
Det gjør også de foreløpige informasjonene omkring besøkstallene for påskeuken; her regner minister for industri, energi og turisme, José Manuel Soria (PP), med et gjennomsnittsbelegg ved landets hoteller på 75,7 prosent, hvilket vil være sju prosentpoeng mer enn i 2013. En av årsakene til denne fremgang antas å være at påsken i år falt forholdsvis sent, noe som ga løfter om bedre vær i løpet av helligdagene.
De besøkende i årets første tre måneder bestod fortrinnsvis av briter, etterfulgt av tyskere og franskmenn, mens de nordiske landene samlet sett var den fjerde største gruppen med 1,2 millioner besøkende. Det tilsvarer cirka 12 prosent av det samlede antall besøkende. Antallet besøkende fra de nordiske land har også steget i forhold til i fjor; 7,8 prosent.
Museo Carmen Thyssen utgir malerisamlingen på trykk
224 kunstverk fra den permanente samling av malerier på Museo Carmen Thyssen i Málaga fyller sidene i en ny kunstkatalog. Malerisamlingen på trykk, utgitt 21. april, er resultatet av et initiativ tatt av laget bak museet – bl.a. baronesse Carmen Thyssen, hvis samling er den som vises i katalogen. 92 spanske avantgardekunstnere står bak verkene, og hver kunstner portretteres gjennom en bibliografi. Også studier av maleriene er inkludert i boken og skal gi innsikt i kunsternes tanker og idéer bak de enkelte verkene. Enestående malerier som Santa Marina av Francisco de Zurbarán, La buenaventura av Julio Romero de Torres og Julia de Ramón Casas er bare noen av dem som nå har blitt foreviget på papir. Det er frukten av mye research og undersøkende arbeid som har gjort det mulig å sette sammen en så komplett skildring av både kunsterne og deres verker. Museet har nemlig i flere år arbeidet sammen med kunstforskere og grafiske designere for at katalogen skal fremstå like enestående som verkene det inneholder.
Katalogen kan kjøpes i museets shop eller på hjemmesiden: http://www.carmenthyssenmalaga.org/es/tienda/producto/69
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLISERT AV:
D.L. MA-126-2001