Nåvel, Roma ble som kjent ikke bygget på én dag, så man kan rimeligvis heller ikke forvente å se hele byen på én enkelt dag. Men gjør man et iherdig forsøk, kan man faktisk få med seg det mest minnerike. Og det er ingen tid å miste, det er det i forøvrig aldri. Så vi starter like tidlig som Romas mange duer og famøse katter som er tidlig ute for å finne et fiskehode eller annen godbit. Søppelbilene er snart ferdige for dagen, straks kommer varebilene med leveranser, mens fortau og plasser fylles med romere som er på vei til arbeidet eller til en kafé for å få seg en caffé latte før dagens gjøremål. Sett deg sammen med dem et øyeblikk. Til en kopp kaffe og et stykke søtt bakverk og til det skuespillet som daglig utspiller seg i Romas gater, det er som et levende teater der man ikke bare er tilskuer, men, i det minste denne dagen, selv er én av skuespillerne. Her utspilte en av verdenshistoriens største dramaer seg, nemlig Romerriket. Og monumentene, ruinene, ekkoene og de romerske keisernes ånd danner fortsatt den dag i dag en levende kulisse.
Caput Mundi for de levende Sett kursen mot Piazza del Campidoglio. Stedet kjenner vi bedre som Kapitol eller på latinsk Capitolinis Mons. Det er den minste, men samtidig den høyeste av Romas sju høyder, og den reiser seg mellom Forum Romanum og Marsmarken. En gang stod templene til Jupiter, Juno og Minerva her, dette var Romas spirituelle sentrum, og det var her diverse generaler og keisere ofret og feiret diverse slag som skulle gjøre Roma til ett rike og byen til Caput Mundi, verdens hovedstad. På toppen av de elegante trappene står en fabelaktig rytterstatue av Marcus Aurelius. Eller rettere sagt en kopi, for originalen er å finne på museet Musei Capitolini som ligger på venstre side, og på plassen ligger Palazzo dei Consernatori som er basert på en plan av Michelangelo. Men museene må vente til en annen dag. I hvert fall de som ligger innendørs. For rett rundt hjørnet ser man selve Forum Romanum. Er det første besøk i Roma, så forberede deg på å miste pusten ved synet; det gjør man for øvrig også ved det syttende besøket. Foran står nemlig rekker av søyler og statuer som ligger slik tiden har anbragt dem, som rester av palasser og templer. Lengst borte Det Flaviske Amfiteater. Colosseum.
Konger, keisere og kaos Men vi har ikke tid til å falle i staver. Gå østover og på Via dei Fori Imperiali. Den går faktisk fra Piazza Venezia, en travel plass med det gigantiske monumentet Vittorio Emanuele II eller Altare della Patria (fedrelandets alter), fordi salig Vittorio Emanuelle II i 1861 ble den første konge over et samlet Italia. Monumentet ble tegnet og oppført i årene 1895-1935, og fordi det er så bombastisk med mange trapper og av hvitt marmor, er det ikke like høyt elsket av alle, og ett av dets kallenavnene er «gebisset». Videre på Via dei Fori Imperiali, langs Forum til Colosseum. Før du kommer dit og rundt om et annet hjørne står Trajans søyle, en 38 meter høy marmorstatue utsmykket med relieffer med scener fra denne keiserens felttog mot dakerne. Den er reist i 113 e.Kr. Trajan var født i Italica litt nord for Sevilla, og han anses for den siste av de erobrende keiserne, i hvert fall hadde Romerriket under hans tid dets største territoriet, selv om han også betegnes som én av de «gode keiserne», bl.a. fordi han innførte en form for velferdssamfunn. Og her står da også Trajans Forum som det siste av fem keiserfora, og Trajans marked som kalles verdens første kjøpesenter. Det er fristende å bli her lenger, for dette fora er usedvanlig godt bevart. Men her er også de andre keiserlige fora som man beveger seg mot ned mot Colosseum der man neppe kan klage over ømme ben og tørste. Det er råd for det, for rett til venstre for Colosseum ligger en kafé der man med et glass Campari eller blodappelsinjuice kan fornøye seg med å se på dette enorme amfiteateret og de lange køene, isbodene, selgerne og et så herlig romersk kaos. Colosseum ble påbegynt av keiser Vespasian i år 72, fullført av hans sønn Titus, 10 år senere, og begge tilhørte det flaviske keiserhus og derav fikk teateret sitt navn. Navnet Colosseum er brukt siden 700-tallet og skal stamme fra en kolossal statue av keiser Nero i skikkelse av solguden Helios som stod nær teatret. I Romerrikets tid ble det her arrangert gladiatorkamper, kamper mellom ville dyr og kriminelle og noen ganger tidlige kristne, selv om dagens forskere mener at tidligere historier om et nærmest folkemord på de kristne, er overdrevent. Men teatret måler 188 x 156 meter, det har 80 buer, i fire etasjer, og det er det største av de bevarte romerske amfiteatrene – selv om også store deler av Colosseum har styrtet sammen. Restaureringsarbeidet foregår så å si alltid. Vil man se teatret innenfra, må man sette av én time eller to – vel å merke fra man har kommet ind.
Fra kristendommens komme via Forum og tilbake igjen Gratis og uten kø er derimot Konstantins bue, en slags triumfbue til keiser Konstantin, som jo innførte kristendommen, og hans seier over konkurrenten og nå plutselig hedningen Maxentius i slaget ved broen Milvian. Herfra iler vi mot mer Forum Romanum på Palatinerhøyden. Inngangen er på Via dei Fori Imperiali ved Via Cavour. Det er mulighet for å dra på en guidet tur rundt på Forum og høyden som en gang var dekket av palasser, offentlige bygninger og hager. Hvis man da er klar til å hoppe over lunsjen som akkurat i dag gjerne kan erstattes av snacks fra en av gateselgerne. Tåler beina det, kan man her ta en avstikker til Circus Maximus som er en hippodrom beliggende mellom Palatinerhøyden og Aventinerhøyden. Den skal stamme fra etruskerne, altså være pre-romersk. Vi går nemlig mot nord, en smule vestover og etter ca. 15 minutter har vi passert fedrelandsmonumentet, trafikken på Piazza Venezia, som ikke har blitt bedre, og er nådd fram til Pantheon. Det er en av de eldste bygninger i Roma, og på tross av to tusen år med vandalisme, er det ingen ruin. Det er derimot fortsatt en imponerende bygning, påbegynt av statsmannen og generalen Agrippa i år 27 f.Kr., mens dens nåværende versjonens opphavsmann er Hadrian. Kikk innom, og husk ved hjemkomsten å se eller se på nytt filmatiseringen av Dan Browns Engler og demoner, der heltene Robert og Vittoria nettopp lette etter den første kardinalen her i tempelet hvis navn stammer fra gresk og kan oversettes med Alle guders tempel. Det står på Piazza della Rotonda, i strøket som huser noen av Romas beste kaffehus. Prøv f.eks. cafeen Sant’ Eustachio på den nærliggende piazza med samme navn, noen hevder at kaffen, om ettermiddagen en espresso, skal være byens beste, fordi vannet kommer inn via en akvedukt oppført i år 19 f.Kr.
Trapper, fontener og evigheter Roma er ikke vanskelig å finne rundt i. En av hovedpulsårene er Via del Corso som fører fra Piazza Venezia mot nord. Så fra kaffen går turen litt mot nord der man ramler inn på denne veien, og så er det til høyre og til neste mål som er Piazza di Spagna. Skal det være en taxi så koster den rundt fem euro. Piazza di Spagna har tatt navn etter den spanske ambassaden, ikke til Italia med til Den hellige pavestolen. Her venter selvfølgelig Spanske-trappen som egentlig heter Scalinata della Trinità dei Monti etter en kirke på toppen. Trappen ble bygget av den franske diplomaten Ètienne Gueffier for å knytte den spanske ambassaden sammen med kirken som var under beskyttelse av den franske staten. Det var på 1700-tallet, og i dag foregår det også atskillige internasjonale relasjoner i vrimmelen av besøkende på de 138 trinnene på Europas bredeste trapper. Ut fra trappen går Via Via dei Condotti som i tillegg til kaffehuset Antico Caffè Greco fra 1700-tallet gir adresse til alle de kjente italienske og internasjonal motehusene. Ved foten av trappene står en fontene oppført av Berninis far. Apropos fontene, må Trevi-fontenen besøkes, selv om man bare er her én dag. Den ligger 700-800 meter fra Spanske-trappen, den er overraskende vakker, og minner naturligvis om Federico Fellinis film La Dolce Vita – akkurat som hele byen takket være en art moderne surrealisme faktisk minner om hans film Roma. Men det er en annen historie. Husk å kaste en mynt i Trevi-fontenen; så er du sikker på å komme tilbake til Den evige Stad.
BOKS med 66096088 eller 153291335 Til neste gang Det er nok av Roma til evige tider, og noe av den kan brukes på å besøke Vatikanstaten, St. Peterskirken, det Sixtinske Kapel og Castel Sant’ Angelo ved Tiberen. Eller noen av Romas ca. 900 kirker. Ikke å forglemme den fargerike bydelen Trastevere på samme side av Tiberen som Vatikanet. Eller på motsatt side Trajans marked, markedet på Campo di Fiori, plassen Piazza Navona samt alt det andre som det ikke har vært plass til på disse sider eller tid til på én enkelt dag i Roma.
BOKS med 171486476 eller 160026158 Notabene Prøv den lille restauranten Taverna Romana. Denne eies av et eldre ektepar som lager fantastisk mat og som serverer selv. Stengt søndager. Ikke bestill bord, for det tas det likevel ikke hensyn til, man slipper bare inn gjestene til det er fullt hus, noe normalt skjer ganske raskt. Den ligger på Via Madonna dei Monti 79 i Monti-kvarteret som er Romas eldste bydel. Det vrimler med denne typen spisesteder, også i Trastevere, hvor man kan spise bra for 10-15 euro.
Planlagt vedlikeholdsarbeid:
Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.