Månedsmagasinet på Costa del Sol
På vandretur langs Mr. Hendersons jernbanespor – en gourmettur gjennom det «skjulte» Andalucía

På vandretur langs Mr. Hendersons jernbanespor – en gourmettur gjennom det "skjulte" Andalucía

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
 
web51

Bratte bakker prydet med eiketrær står høyt på begge sider av jernbanesporet som snor seg gjennom den naturskjønne Guadiaro-dalen. Ikke langt fra den forlatte jernbaneperrongen ligger en hyggelig, innbydende restaurant i det som tidligere var et pakkhusene. Gjennom den halvåpne døren inn til restauranten strømmer det et varmt lys, og røyken fra peisen kan skimtes ved toppen av pipa.
Vi nærmer oss restauranten og kan lukte den søte duften av oliventrærne som ulmer i peisen. Solen holder på å gå ned bak bakkene, mens de lange skyggene forgjeves forsøker å ikke bli slukt av det framrykkende nattemørket. Allerede før vi går inn i restaurant Caserío Ananda, vet vi at det venter oss en fortryllende aften.
Vi er halvveis gjennom vår «slow food»-vandretur der utgangspunktet er havnen i Algeciras, på hotellet Reina Cristina, der den historiske femdagers vandreturen med røtter tilbake til 19-hundretallet, også kalt Mr. Hendersons jernbanespor, tar sitt utgangspunkt – en rute som begynner i Algeciras og slutter i Ronda. Jernbanesporet forbandt i sin tid Gibraltar med resten av Spania og ble bygget av Alexander Henderson, også kjent som Lord Farringdon, og jernbanen blir derfor den dag i dag fortsatt kalt for Mr. Hendersons jernbane. Hvis man er interessert i historie og jernbane, er det snakk om en fantastisk tur.
Vandreturen er ikke bare en hyggelig tur gjennom et fjellendt landskap, men også en tur som handler om mat; vaskeekte «slow food», tilberedt med stor kjærlighet av lokale andalusiere som har etablert restauranter langs jernbanesporet, enten i de tidligere stasjonsbygningene eller i tidligere pakkhusene.
Restauranten Caserío Ananda ligger avsides i dalen ved den tidligere El Colmenar togstasjonen, ikke langt fra jernbanen ved Gaucín og er et av de gastronomiske høydepunktene på turen. Restauranten drives av Angels og hennes mann Pedro. De serverer retter slik man aldri tidligere har fått dem. «Angeles er som en alkymist».
Vi setter oss til bords og får servert enkle, men svært utsøkte retter som for eksempel grillede Piquillo-pepperfrukter fra Navarra, hjemmelagde kroketter, lettstekte auberginer med honning fra fjellene ved Ronda, og økologiske tomater med ansjoser fra Cantabria. Langsomt overbevises vi om at Angeles må ha magiske kulinariske egenskaper. Hennes evne til å forvandle vanlige, sunne ingredienser til uforglemmelige retter kan ikke være noe annet enn alkymi. Hovedretten er en helstekt pattegris, tilberedt i en vedovn. Den serveres med bakte appelsinskiver, rosiner og honning. Angeles serverer retten ved vårt store trebord og strør over med ristede kakaobønner som hennes mann har hatt med fra en reise til Sør-Amerika. Alkymien er nå fullendt, og vi kan begynne vårt festmåltid, en hyldest til den spanske «slow food»-gastronomien.
Guadiaro-dalen er det ideelle sted å dra på vandretur. Om dagen frydes øyet med fantastiske syn, mens bakkesidene tilbyr skygge og le. En vandretur langs det historiske jernbanesporet med det klare vannet fra Gaudiaro-elven som bukter seg langs sporet, tilbyr hver dag nye opplevelser i det vakre andalusiske naturlandskapet – modne fiken, gribber som kretser høyt oppe på himmelen, kantede kløfter og gamle skogsområder.
Med lekker gourmetkveldsmat og smakfull, solid lunsj er den fem dager lange vandreturen en velkommen mulighet for å forbrenne kalorier og bygge opp appetitten!
Innkvartering og overnatting på turen er også en spesiell opplevelse og varierer dag for dag – en overnatting i et historisk hotell i Algeciras og i Ronda eller i flotte gårsdhus på ruten som for eksempel El Nobo, rett ved Gaucín, en skjult enklave av hytter og suites med private hager og en infinite-pool, der det er utsikt mot den fantastiske omkringliggende naturen, til kysten, Gibraltar og Nord-Afrika.
På vandreturen i Mr. Hendersons jernbanespor – Hiking Mr. Henderson’s Railway – er en tur gjennom den flotte, andalusiske natur, Spanias fortryllende hjerte, byr på historie og uforglemmelige gastronomiske opplevelser.

Av Andrew Forbes

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet