Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
 
 
web52
 
Madrids mange matmarkeder er flott å gå på oppdagelsesjakt i, men få er så innbydende og moderne som Mercado de San Antón i Chueca-området.
 
For den matglade er Madrid et funn. Ikke bare fordi du kan dra verden rundt på de mange restaurantene, men også fordi overdekkede matmarkeder finnes over hele byen. Mange ligger på åpne plasser, men i det sentrale området Chueca gjemmer Mercado de San Antón seg bak vakre, gamle bygninger som rager opp over smale gater. I krysset som skapes av gatene Augusto Figueroa, Barbieri og Libertad, reiser en moderne, rød mursteins bygning seg med sin mørke inngang. Så snart man har trådt over terskelen, får neseborene ferten av de friske råvarene. Den ferske duften av fisk og skalldyr blandes med salte skinker, raskt etterfulgt av søtlige dufter fra spanske og franske kaker. Veggenes svarte steinkledning gjør at bodene lyser opp som små oaser med kvalitetsprodukter som teller egg og fjørkre av alle typer og størrelser, superfersk frukt, grønnsaker og spesialprodukter som økologiske oljer og marmelade.
 
Flere etasjer, mer mat
I motsetning til på det større og turistvennlige Mercado de San Miguel høres her det her mest spansk fra de matglade kundene og eierne av bodene. En annen forskjell er at Mercado de San Antón er på fire etasjer – i kjelleren ligger et supermarked, på gateplan finner du råvarene, mens andre etasje og terrassen i tredje er viet bespisning. Skulle du ønske sushi, østers, gresk salat, tapas eller kanskje en porsjon ferskkokt, italienske ravioli? Faller det ikke i smak, kan du få spesialiteter fra de Kanariøyene, eller kanskje en burger av kalvekjøtt, toppet med foie gras og karamellisert løk? Tar du rulletrappen opp til andre etasje og «zona degustación», er det lurt enten å være svært sulten slik at du kan få det meste ut av matopplevelsen eller veldig mett slik at du ikke fristes. Det er noe i alle prisklasser. Ettermiddagskaffe hører også med, med god italiensk kaffe og lekre kaker.
 
 
web66
 
Gammelt marked i nye klær
Markedet begynte som et utendørs gatemarked i det området som kalles Justicia, et område som vokste fram på 1900-tallet fordi mange immigranter fra landet flyttet inn til byen. I 1945 stod en bygning på markedet ferdig, men på grunn av den høye prisen på stål etter krigen, var den laget utelukkende i betong og derfor ikke særlig vakker. På 1970-tallet begynte området å forfalle, og markedet mistet kunder, men i 2002 inkluderte Madrid kommune Mercado de San Antón i et prosjekt som gikk ut på å modernisere byens mange markeder. Den gamle markedsbygning ble revet ned, og på samme sted ble det bygget en ny der det ble inkludert spiseområder og steder til arrangere talentkonkurranser og konserter. Kommunen i Madrid investerte 20,5 millioner euro i Mercado de San Antón, og den investeringen har resultert i et utrolig vakkert, moderne og eksklusivt marked, som er et besøk verdt.
 
Av Tekst og foto av Lisa Nordbo Fiil og Kasper Ellesøe, lisa@norrbom.com / kasper@norrbom.com

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet