Månedsmagasinet på Costa del Sol
Han har skaffet 30 arbeidsledige spanjoler arbeid i Norge

Han har skaffet 30 arbeidsledige spanjoler arbeid i Norge

Spanjoler lærer norsk 2
 
Snart 73 år gamle Lasse Mejländer Finstad er ikke som andre norske Costa del Sol-pensjonister. Mens noen slikker sol og andre spiller golf, bruker Lasse dagene på å lære arbeidsløse spanjoler norsk og deretter skaffe dem jobber i Norge.
 
– Dette er ikke noe jeg har ønsket meg eller drømt om, sier Lasse. Vi sitter og prater i det eneste ledige undervisningsrommet i lokalene der nordmannen Lasse Mejländer Finstad gir norskundervisning til arbeidsløse spanjoler, rett utenfor sentrum av småbyen San Pedro i Marbella kommune.
Til nå har nærmere 100 spanjoler gått kurs hos Lasse og av dem har nesten 30 fått jobber i Norge. I løpet av denne dagen skal 25 arbeidsledige, fordelt på tre grupper få sine to-timers leksjoner i norsk.
Men det spørs om ikke han og hjelperne snart må utvide kursvirksomheten, for 1.865 spanjoler har tatt kontakt med Lasse på epost og bedt om å få gå på hans norskkurs.
– Og jeg som aldri tidligere har undervist i norsk, sier Lasse.
 
Alle vil til Norge
Gjennom veggene fra de to naborommene høres norske setninger og fraser, litt gebrokkent; «Hvordan går det?» «Hvordan har du det?» «Han har ikke hår». «Klokken er fem på ti». «Tre biler».
I rommet til venstre er Edi fra Bolivia norsklærer for ni spanjoler som har hatt to timer norskundervisning tidligere. I klasserommet til høyre driver spanjolen William på med en helt fersk gruppe som har sine to første timer i norsk. Begge lærerne har for øvrig også lært norsk av Lasse.
Senere på dagen skal Lasse Mejländer Finstad selv i ilden og undervise sju elektrikere fra samme firma. Det finnes ikke jobber, så derfor har hele firmaet likegodt satt seg på skolebenken.
Alle de arbeidsløse elevene har samme mål: Å lære seg norsk så bra at de kan dra til Norge for å jobbe.
 
Spanjoler lærer norsk 7
 
Mange suksesshistorier
Lasse forteller om den arbeidsledige elektrikeren som gikk norskkurs, fikk jobb i Norge og utdannet seg til heismontør.
– Han fortalte meg at han på én måned fikk utbetalt nesten 5.000 euro ¬– knapt 45.000 norske kroner – etter skatt. Er det ikke moro! Sier Lasse som mer enn gjerne ofrer pensjonisttilværelsen for å kunne hjelpe spanjoler i nød:
– Med så store kontraster mellom Spania og Norge og med en arbeidsledighet på 26 prosent i Spania, og med rundt 35 prosent ledighet her i Sør-Spania, er det ikke særlig rart om spanjolene fortest mulig vil lære seg norsk og dra nordover.
 
Kjendis i Spania
Det var en artikkel i Spanias største avis El País våren 2012 som virkelig fikk fart på norskkursene.
Via et spansk vennepar fikk Lasse i 2011 spørsmål om ikke han kunne lære noen arbeidsledige spanjoler norsk. De hadde hørt at det var mange ledige jobber i Norge, og nå ville de gjerne prøve seg.
Lasse sa ja og satte i gang. Språkundervisningen foregikk ute på hans terrasse, og til å begynne med helt uten lærerbøker.
Det var en av Lasses første elever som etter sin første månedslønn i Norge på drøyt 20.000 kroner netto, ringte El País og tipset om Lasses norskkurs. Dagen etter sto en fotograf og en journalist på døra og ville ha bilde og intervjue Lasse og hans spanske elever.
Lasse regner med at han har vært på ulike spanske tv-kanaler rundt 25 ganger. Hvor mange spanske aviser og blader som har skrevet om den energiske nordmannen har ingen tall på.
Særlig NRK Brennpunkts reportasje om Lasses spanjoler i Norge var viktig. Gjennom det programmet fikk Lasse kontakt med flere aktuelle norske arbeidsgivere som ville ansette spanske arbeidsfolk.
 
Spanjoler lærer norsk 1
 
Ingen «Quick Fix»
Oppslaget i El País skapte køer av arbeidsledige spanjoler utenfor boligblokken der Lasse bor. Alle ville sitte på terrassen hans og lære norsk, selv midtvinters.
– Det har stått folk fra Barcelona på døra mi klokka halv åtte om morgenen. Nå kommer folk fra Jerez, Sevilla, Huelva, og Málaga for å gå på norskkurs, forteller Lasse.
Noen tror det er så enkelt som bare å ta én dag med norskkurs før de kan sette seg på flyet til Norge og dra til en ventende jobb. Men det finnes ingen «Quick Fix».
– Vi har strenge krav til egeninnsats, sier Lasse.
Hvert norskkurs har to timer undervisning i uka der de gjennomgår 25 nye sider i kursheftet. Det er et absolutt krav at stoffet må studeres og pugges hjemme, og neste kursdag er det skriftlig prøve på om kunnskapen sitter. Er det ikke bra nok, må eleven ta ny prøve neste gang. Etter bestått eksamen etter tre måneders kurset får elevene diplom.
 
Laget eget kurshefte
Kursheftet på knapt 100 sider har Lasse selv skrevet:
– Jeg fikk en venn til å kjøpe med en haug lærebøker i norsk. Jeg likte ingen av dem, og derfor skrev jeg min egen bok. Vi har nok trykket den opp i 500 eksemplarer og har sikkert rettet opp feil og endret boka 50 ganger!
Gjennom enkle bilder og ord, vendinger og korte setninger på norsk og spansk, lærer Lasses elever enkel norsk. Første kursdag starter med å lære norske ord for å hilse, tallordene, klokka, dager, måneder og farger.
– Undervisningen er yrkesrettet og elevene får oppgaven med å lage egne hefter med spanske og norske navn på verktøy og ord og uttrykk som gjelder for deres spesielle fag, sier Lasse.
I dag betaler kursdeltakerne 20 euro for boka, en CD der hele boka leses opp og for kurset som vanligvis går over tre måneder. Alt til selvkost.
– Men vi prøver å være litt fleksible. Om noen elever har behov for å strekke kurset et par måneder ekstra, så gjør vi det. Dessuten er det mange som ikke har penger, og da hender det at de får kurset, læreboka og CD´en gratis, forteller Lasse. Han skryter voldsomt av elevene sier og sier de aller fleste er toppmotiverte.
 
Spanjoler lærer norsk 5
 
Harde krav – god belønning
– Består man ikke de ukentlige prøvene, får man en sjanse til. Klarer man det ikke dam, er det rett ut, sier Lasse.
– Hvor mange har strøket på den måten?
– Ingen. Heldigvis, smiler Lasse. Hver uke retter han alle elevenes prøver og holder god oversikt. Karakterskalaen går fra «perfecto», «muy bien», «bien», «mal», «terrible» og altså «fuera» (rett ut). Med et visst frafall er det likevel blant elevene, noe som kan skyldes vidt forskjellige ting.
For å bli tatt ut til norskkurset krever Lasse vandelsattest, legeattest og referanser fra tidligere arbeidsgivere.
– Jeg må være sikker på at de jeg lærer opp i norsk og anbefaler norske arbeidsgivere er skikkelige folk, forklarer Lasse.
Men når du har bestått norskkurset og har relevant yrkesbakgrunn, så er det jo litt av en premie som venter på deg; Selv om du ikke har noen garanti, er sjansen for jobb i Norge svært gode om alle papirer er i orden. Du får en underskrevet arbeidskontrakt, et sted å bo, blir møtt på flyplassen av din nye arbeidsgiver og får låne penger slik at du klarer deg gjennom den første måneden.
Lasse legger ikke skjul på at tonen kan være røff og at den som ikke følger opp undervisning får høre det ganske raskt.
– Ja, det er harde krav. Men jeg sier da også til elevene mine at jeg er den strengeste nordmannen de noensinne får møte. Det blir ikke tøffere enn dette, sier Lasse og smiler avvæpnende.
Av Arne Bjørndal (tekst & foto)

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.