Claus Bentkjær åpnet for knapt ett år siden sin nye butikk på travle Avenida de Jesús Santos Rein i Fuengirola etter å ha kikket på denne plasseringen i flere år. Men før cava’en kunne skjenkes og gavene åpnes, måtte det spanske byråkratiet overvinnes.
Om det er i Spania eller i Norge, har selvstendig næringsdrivende noe til felles. Det kan både ha noe å gjøre med bevisstheten om at hvis det ikke legges tid og energi i virksomheten, kommer det ikke inntekter og med det følger usikkerheten de alle har stått i når pengene er lånt, investert og brukt og avkastningen lar vente på seg.
«Du har faktisk slett ikke råd til å tenke på at prosjektet ditt ikke kommer til å gå,» forklarer Claus Bentkjær som har vært selvstendig optiker i Fuengirola i 14 år. Han forsetter: «Den følelsen av usikkerhet blir alltid sittende i kroppen, men det er også den følelse som gjør at du tar arbeidet seriøst. Du har ikke råd til at det går galt!»
Claus Bentkjær begynte med en butikk på Avenida de Mijas. I 13 år lå den på et hjørne, et trygt og sikkert sted som ga god omsetning. Men for et år siden kastet Claus seg med åpent sinn ut i usikkerheten igjen da han skrev under på en leiekontrakt på Avenida de Jesús Santos Rein, en plassering han alltid har hatt et godt øye til.
«Jeg har alltid visst at dette var det riktige stedet. Det har vært et supert bytte,» forteller han der han sitter i det lyse, åpne lokalet som ble resultatet av byttehandelen.
Lokalet var der, muligheten var der, interessen og finansieringen var der – men spanske myndigheter viste seg å bli en større utfordring enn Claus Bentkjær hadde trodd.
Sure, spanske tjenestemenn…
Det er en travel dag i den nyåpnede butikken. Kundene går stille rundt og Claus Bentkjær er travelt opptatt med å være serviceminded fordi en representant fra spanske helsemyndigheter kommer inn døren og krever oppmerksomhet.
«Et øyeblikk så kommer jeg,» sier Claus mens han avslutter samtalen med sin kunde.
«Nei, det er nå, eller også stenger jeg butikken,» svarer den spanske tjenestemannen.
Episoden ble for Claus et godt bilde på det byråkrati han måtte slite med i et halvt år før den nye butikken kunne åpne dørene. Det skulle innhentes tillatelser fra myndighetene i Fuengirola, fra Junta de Andalucía og fra helsemyndighetene, og i all kontakt med det offentlige opplevde han ikke noe ønske om å gjøre prosessen lettere for de som faktisk gjerne ville hjelpe til i en krisetid.
«Kanskje er det meningen at de skal hjelpe deg, men jeg opplevde bare problemer og ballade. Det blir dyrere, det tar lenger tid, og det tapper en for energi. I det daglige kan man godt klare det, men når man på forhånd er presset, så blir det litt hardt,» forklarer Claus Bentkjær.
… og besværlig byråkrati…
En annen helt vanlig dag på Avenida de Jesús Santos Rein. Solen deler gavmildt ut sine stråler til fotgjengerne, kaffedrikkerne og benkesliterne. Inne i Uniopticas butikk speiler solen seg i det hvite porselensgulvet som ligner tre. En kommunalt ansatt kommer inn i butikken. Claus Bentkjær må fjerne skiltet sitt, selv om det står blant mange andre på fortauet. Med nordisk respekt for lov og orden tar Claus sitt mannshøye skilt bort fra fortauet og går til kommunen for å leie den kvadratmeteren med fortau som skiltet vanligvis står på. Men det går ikke. Det finnes nemlig en liste over hvilke butikker som ikke kan ha et skilt stående på fortauet.
«Det kan også tolkes slik at hvis du ikke er på den listen, kan du gjerne ha skiltet ditt stående. Men det kommer an på hvem man spør. Det er ikke fornuftig, og man kan bare håpe det blir annerledes etter krisen. Det er ikke gunstig for næringslivet at alt skal være så vanskelig,» sier Claus Bentkjær.
Men nå når det besværlige byråkratiet er et avsluttet kapittel, er det bare glede over den nye butikken, og den danske optikeren trenger ikke ligge søvnløs med tanke på at han må ta kontakt med spanske bygningsmyndigheter igjen.
…men en plan som lyktes
Den nye butikken som har været åpen ett år den 23. februar, var alt det Claus Bentkjær turde håpe på. Den ligger på ruten mellom Fuengirola sentrum og markedet på Feria-plassen og tiltrekker seg mange flere skandinaviske kunder enn den tidligere butikken på Avenida de Mijas. Det er plass nok, både til det behov Claus og hans kolleger nå har og de behovene som måtte komme senere. Verkstedet der brillene rettes til, har blitt en integrert del av butikken, og det har betydd mye for samholdet blant medarbeiderne, sier Claus.
«Alle medarbeidere kan se når vi har travelt, og det gir en bedre lagånd. Det er ikke delt opp i «oss og dem», slik det var i den gamle butikken,» forklarer han.
Med en leiekontrakt på 20 år blir det i denne butikken Claus Bentkjær skal praktisere sitt liv blant briller – og det passer ham fint. Plasseringen er perfekt, det har aldri vært flere kunder og den planen han hadde hatt i hodet i mange år, viste seg altså å holde stikk.
«Jeg visste ikke hvor mye arbeid det ville kreve å åpne denne butikken. På papiret så det mye enklere ut. Men det var min plan, og den har lykkes, og det føles svært bra. Jeg er stolt av det og takknemlig for alle kundene som kom til innvielse og som fortsatt kommer forbi,» sier Claus Bentkjær.
Av Lisa Nordbo Fiil, lisanordbo@norrbom.com