Smerter og sykdomstilstander er symptomer på konflikt i kroppen – den mentale eller den fysiske, svært ofte en kombinasjon av begge.
«Man kan ikke løse problemer med de samme verktøy som man brukte til å skape dem med», sa Einstein en gang. Og det høres svært klokt ut. Utfordringen er likevel at det ikke er så enkelt. Ta nå bare dette med smerter. Det er våre tankemønstre som avgjør graden av smerte og smerteopplevelsen.
I sin tid lærte vår mor oss hva som er for varmt og for kaldt, og derfor har vi forskjellig oppfatninger om ved hvilken temperatur vi brenner oss. Det er vår smerteterskel som skapes her. Smerteopplevelsen er reell for den enkelte, men overbevisningen om den er samtidig med på å holde personen fast i smerten. Ute av stand til å gi slipp slik at helbredelsen av årsaken kan foregå, blir smerten verre og verre og utvikler seg kanskje til det vi kaller kronisk.
Ofte høre jeg mine klienter si: «Hvorfor har jeg vondt? Jeg vil jo så gjerne være frisk!» Et komplekst nett av fysiske, miljømessige, arvelige og emosjonelle faktorer kan sperre inn årsaken til smerten. Bildet på det kan være en ball skapt av gummistrikker. Den hopper av sted, og hver gang man tror at man har fått tak på den, er den på farten igjen. For å komme fram til årsaken, må man først få fatt i ballen og deretter fjerne én strikk om gangen – eller mange på én gang, avhengig av situasjonen, inntil ballen er helt borte og årsaken til smerten løses opp.
For å få det til å skje, bruker jeg bevissthetsskifte. Først hos meg selv, for fokuserer jeg for mye på én ting – den aktuelle smerten klienten har – ser jeg ikke det store bildet. Ved å skifte bevissthet kan jeg se noe annet og mer enn de symptomer klienten oppsøker meg med. Det gir meg mulighet for å se inn i klienten og ikke bare se «et snakkende vesen i en rød sweater».
Når jeg kan se hele nettet av det som aktuelt skjer i klienten, kan nok et bevissthetsskifte være nødvendig. Nå hos klienten for å få denne til å gi slipp, lenge nok til at helbredelsen kan komme i gang. Noen ganger er det nok med et nanosekund, andre ganger holder skiftet på i flere måneder, mens kroppen bearbeider årsaken til smerten eller sykdommen.
Våre måter å oppfatte på har stor betydning for helsen. La oss ta smerte en gang til. Som nevnt oppfatter vi graden av smerte forskjellig, avhengig av hva vi har lært (forestill deg hva som var mulig hvis vi slett ikke hadde lært det…), men felles for stort sett alle oppfattes smerte som noe negativt, noe angstprovoserende. Stikker det i hjertet, tror vi straks at et hjerteattakk er på vei. Har vi vondt i magen, er det kanskje kreft. Vi abonnerer på «konsensusrealiteten» fordi den representerer trygghet. Sammen med alle andre gjør vi det samme – selv når det ikke er hensiktsmessig. Sådan er det også med smerte.
Ikke all smerte representerer noe dårlig. Smerte er en beskjed fra kroppen, en livsnødvendig konflikt, men ikke nødvendigvis noe negativt og farlig. De fleste av dere har sikkert gitt full gass i idrettshallen, fitness-senteret eller i skiløypa etter en altfor lang pause. Neste dag gjør det vondt i musklene pga. opphopning av melkesyre. Stolt og tilfreds med oss selv, stolper vi oss av gårde på stive ben. Men redd er vi ikke. Selv om smerten oppstår fordi der skjer en nedbryting av muskelfibrene, slik at musklene er nødt til å gå i gang med en reparasjonsprosess, har vi det helt greit med det. Paradoksalt, og samtidig et bevis på, at smerter ikke alltid er uttrykk for noe dårlig, men er med på å gjøre oss sterkere.
I BodyTalk er det ikke symptomene eller sykdommen som behandles, men hele mennesket.
Du er velkommen til å kontakte meg for mer informasjon om BodyTalk på tlf.: 607 62 91 06.
Du kan lese alle mine artikler om BodyTalk på www.norskemagasinet.com – skriv BodyTalk i søkefeltet, og du vil finne artiklene:
Jan. 2013: BodyTalk
– hjelper kroppen til selv å behandle og forebygge menneskelige skavanker
Jan. 2013: Min vei til BodyTalk og kvanteteori
Feb. 2013: Bodytalk
– om vilje, stress og røyk
Marts 2013: BodyTalk
– om kroppens kjemi (virus, bakterier, sopper, parasitter og toksiner)
April 2013: BodyTalk
– om kroppens kjemi (allergier og intoleranser)
Maj 2013: Bodytalk
– om livet når det gjør vondt
Juni 2013: Bodytalk
– om hvordan klarhet i hjernen skaper sunnhet i kroppen – del 1
Juli 2013: Bodytalk
– om hvordan klarhet i hjernen skaper sunnhet i kroppen – del 2
August 2013: Bodytalk
– om hvordan klarhet i hjernen skaper sunnhet i kroppen – del 3
September 2013: Bodytalk
– om hvordan klarhet i hjernen skaper sunnhet i kroppen – del 4
Oktober 2013: Bodytalk
– om kroppens reaksjon på helseflipp og kostfanatisme
November 2013: Bodytalk
– om diabetes, Tom Hanks og kloke kropper
December 2013: Bodytalk
– om hvordan vi blir klokere av konflikter – også i julen
Av Helle Espensen, autorisert BodyTalker