Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
shutterstock 76636156
 
Vi lever i paradoksenes verden. Mens en stor del av verdens befolkning kjemper for å få mat nok til å overleve, er vektproblemer et voldsomt problem i andre deler av verden. Det kan være mange årsaker til overvekt. Ønsker du å slanke deg, er det mange andre faktorer som gjør seg gjeldende enn bare kaloritelling. For en forklaring på overvekt kan være andre ting enn feit mat og for lite mosjon. Utløsende årsaker kan være arvelighet, stress, psykologiske og hormonelle faktorer, dårlig matvarekvalitet, intoleranse eller allergi. Samtidig er det allment kjent at overvektige mennesker lettere pådrar seg sykdommer som diabetes, cancer, blodpropp og problemer med leddene.
 
Det er viktig å finne en vekt og en livsstil som du har det bra med. Ikke bare for vektens skyld, men også for helsens skyld. Vi må tenke på kvaliteten på den maten vi fôrer vår fintfølende kropp med. Vi føler raskere metthet og slanker oss lettere når maten er av god kvalitet. I mange år var alvorlige vektproblemer også en del av min hverdag. Jeg er slank i dag og har holdt vekten i mange år, men jeg må hele tiden passe på.
Som ung var jeg slank og skjenket ikke vekten en tanke. Jeg hadde bare en husholdningsvekt som ble flittig brukt når jeg skulle bake brød og kaker til familien. Jeg røkte og drakk og spiste fløteskumkaker, is og fløtesaus ettersom det passet meg. Til gjengjeld var jeg aktiv og dyrkede mosjon, svømming, dans og jazzgymnastikk fordi jeg syntes det var morsomt.
Da jeg var midt i 40-årene, fikk jeg en helseflipp og sluttet å røyke. Samtidig fikk jeg en stillesittende jobb med arbeidsområder som føltes ansvarskrevende og ensomme. Langsomt satte kiloene seg, og jeg prøvde forskjellige slankekurer, men uten varig effekt.
Den utløsende faktoren til igjen å finne den slanke linje, ble et fall i en trapp der jeg slapp unna med en hardt forstuet ankel og skadede leddbånd. Jeg måtte gå med krykker i lang tid, uten at det ble bedre, og dette var med på å øke vekten.
Redningsmannen trådte inn i mitt liv. En vidunderlig venn som var utdannet massør. Ankelen ble helbredet, og han sa straks at jeg måtte slanke meg. Jeg drev hard mosjon og fikk en enkel, men effektiv kostholdsveiledning. I løpet av ett år fikk jeg tak på vekten, gikk ned 27 kg og fikk en ny livsstil.
 
Kosten
Dietter
Det finnes et utall av dietter. F.eks. LCHF som står for lavt kullhydrat og høyt fettinntak, Raw food, Atkins, South Beach, Dr. Hays skillekost, Ducan, Spis etter din blodtype, m.fl. Ønsker du å følge en bestemt diett, så les om den først og vurder hva som passer best til din helse og fysikken din.
 
Spis med bevissthet
Slutt å tenke: Nå skal jeg over på diett. Beslutter du deg for å slanke deg, så gjør det. For meg er det viktig å velge bevisst hva jeg putter i munnen, hvor mye og med hvilken kvalitet og tenke på at for resten av livet skal spise overveiende sunt.
Begynn med å redusere inntak av ting som er usunne. Bestemmer du deg for å unngå sukker, så gjør det over en viss periode der du hele tiden er oppmerksom på målet ditt. Går det for raskt, risikerer du å bli dårlig, og da er det lett å gå tilbake til gamle vaner.
 
Protein
Dietter med et høyt proteininnhold og lavt kullhydratinnhold tiltrekker seg en masse mennesker. Teorien er at kullhydrater er dårlig når du ønsker å slanke deg, fordi de blir omdannet til sukker og deretter fett. Det er primært de raffinerte kullhydratene som gjør det.
Protein er livsviktig, men for mye protein kan være vanskelig å oppta. Det frigjør energi langsomt. Det kan være bra for mange, men etter min mening må en slik diett ikke holde på alt for lenge, selv om de fleste slanker seg. Overdrevet proteininntak virker syredannende i kroppen og kan gi risiko for beinskjørhet. Har du sarte nyrer, blir de lett stresset ved et stort proteininntak. Gode proteiner i rette mengder er viktige. Av gode proteiner kan nevnes bønner, erter, mandler, nøtter, avocado. Suppler med litt kjøtt av god kvalitet som for eksempel fjørkre, lam, okse samt feit fisk. Unngå ost og melkeprodukter. Bruk i stedet melk fra ris, bokhvete, quinoa eller soya.
 
Kullhydrater
Det er bedre å spise små mengder som er varierte og sunne med masse grønnsaker som er tilberedt på forskjellige måter. Utelukker man samtidig hvetemel i brød, pasta og andre steder, vil de fleste oppleve å gå ned i vekt.
Har du en intoleranse eller allergi overfor visse matvarer, er det ofte hvete, mais, melkeprodukter og poteter. Hvis du unnlater de produktene du ikke tåler så bra, enten de regnes som fetende eller ikke, slanker du deg ofte automatisk. Slutt med raffinerte kullhydrater som brød med hvetemel, kaker, pasta med hvetemel, pizza, desserter, mat med smeltet ost, chips, is, mineralvann. Pass på med alkoholen fordi det påvirker blodsukkeret. Unngå sukker og sukkerholdige matvarer. Kikk på ingrediensene i varene når du kjøper mat. Du vil bli overrasket over hvor mye mat som er tilsatt sukker. Gode, langsomme kullhydrater er fullkornsprodukter som brun ris, bygg, bokhvete, rug og havre.
Pass på med frukt. Det er sunt og inneholder mange fibre, men aktiverer også lett behovet for søte ting og inneholder en del kalorier. Som et sunt og velsmakende, blodsukkerstabiliserende dryss, kan du bruke kanel på frukten eller i maten.
Skal du søte noe, så bruk agavesirup som er blodsukkervennlig og søtere enn sukker. Den inneholder 76 prosent fruktose fra agave-planten og hører til i den lav-glykemiske enden, fordi det er et langsomt nedbrytbart kullhydrat. Litt honning kan også gjøre godt. Blodsukkeret stiger bare halvparten så mye etter 50 gram honning som etter 50 gram sukker.
Unngå kunstige søtningsmidler. Flere av dem får deg til å føle deg sulten, og de er ofte usunne. Velger du å bruke søtningsmidler som stevia, xylitol eller sukrin, er det sunnere, men påvirker din sans for søte ting. Snu deg heller bort fra det søte.
 
Gode kostvaner
Unngå saltede nøtter og mandler. Litt søtt kan være et stykke mørk sjokolade, evt. med litt nøtter. Valnøtter har et stort innhold av omega-3-fettsyrer. Spis evt. litt vannmelon, det er sunt for hjertet og inneholder nesten ingen kalorier.
Det er viktig å begynne dagen med en god frokost. Spis egg som er proteinrike, metter og gir en deilig energi. Drikk en masse urtete og vann. Det renser og metter.
Unngå fastfood og ferdigretter. Er du på restaurant og mangler litt etter hovedretten, så drikk en kopp tynn kaffe eller te. Husk; kjøtt er syredannende.
 
Kosttilskudd

 • Noen kosttilskudd kan hjelpe til i slankeinnsatsen. Bruk slankeproduktene til å komme i gang, og når de nye og bedre livsvanene har blitt en del av hverdagen, skal du kunne droppe produktene.
 • Normalt bør man alltid ta et godt vitamin/mineraltilskudd som for eksempel Omnimin Pure eller Spektro som også inneholder stimulerende urter, Maximum med ginseng, Gele Royale eller Spirulina.
 • Spirulina er en alge art og 100 prosent naturlig. Inneholder en gode vitaminer, proteiner, mineraler, er rik på klorofyll og essensielle fettsyrer og ikke kolesterol. Er særlig bra for dem som alltid føler sult. Spis Spirulina en halv time før hvert måltid.
 • CLA er en konjugert fettsyre som omdanner fett til muskler, særlig hvis du samtidig trener. CLA finnes som Bio-CLA-ren og som CLA+T i kombinasjon med grønn te.
 • Krom som er bundet til en GTF-faktor, kan være til stor hjelp hvis du liker noe søtt og har problemer med blodsukkeret.
 • Essensielle fettsyrer er viktige, f.eks. EPA GLA+ som inneholder omega-3-6-7-9.
 • 100-200 mg Q10 er med på å øke forbrenningen og gi energi.
 • Psyllium, Skallin,Lepicol, frukt og fibre er alle skånsomme produkter som kan holde magen i gang. Hold magen i orden med en god avføring minst én gang daglig.
 • Utrensning kan være en god begynnelse på slankekuren. Det finnes forskjellige utrensningskurer, både flytende og i tablettform, f.eks. Metodren Detox som både renser nyrer, lever og tarmsystem. Finnes i forskjellige smaksvarianter.
 • Biodrain finnes i tablettform med mange utrensende urter.
 • 1 teskje eplesider og 2 teskjeer honning blandet med saften fra en grapefrukt som drikkes en halv time før maten, hjelper mange i deres slankebestrebelser.
 • B-Slenda er et produkt fra Pharma Nord som har en høy fettbindende kapasitet. Middelet er av naturlig opprinnelse og virker ved å binde en stor del av næringsfettstoffene i fordøyelseskanalen slik at kroppens fettopptakelse gjennom tarmen reduseres. Tablettene virker lett mettende.
 • Pulverkurer som eksempelvis Nupo er gjennomtestede. De kan være en hjelp i en kortere periode hvis du har en stor sultfølelse. Det kan venne deg til å spise mindre, og det kan du overføre når du går tilbake til vanlig sunn mat.
 • Konjak består av Glucomannan, en vannoppløselig fiber, som gjør at du raskere føler deg mett.
 • I Anette Harbech Olesens bok «Din optimale vekt», skriver hun om teoriene bak utviklingen av overvekt. Det er ingen løftede pekefingre og mange spennende og lette oppskrifter.
 
Tips
 • Fortsett med dine slankekurer, selv om de ikke fungerer første eller andre gang. Bruk din ærgjerrighet ved dine endrede livsvaner. Det er din mentale drivkraft.
 • En liten skrekkhistorie: To av tre dør av ernæringsrelaterte sykdommer.
 • Sov ca. 8 timer i døgnet. Din selvdisiplin faller dramatisk, hvis du sover for lite.
 • Pass på ved mat som hevder å være fettfattig. Fettet kan være byttet ut med sukker, og da er det jo «like fett».
 • Spis langsomt, tygg til maten er flytende. Avslutt måltidet ved første metthetsfornemmelse og gjør noe annet.
 • Ikke småspis under matlagingen.
 • Det er vanskelig å holde vekten, så hold fast på din nye livsstil. Hold blodsukkeret stabilt. Flere små måltider er bedre enn få store. Men det bør være minst 12 timer mellom ditt siste kveldsmåltid og morgenmåltidet. Spis regelmessig på dagtid hver 3. time, og spis før du blir sulten.
 • Driver du mye sport, så pass på blodsukkeret. Mange sportsutøvere med blodsukkerproblemer prøver å styre blodsukkeret med sukker og mineralvann. Det kan blokkere for kobberenzymene og være farlig for hjertet.
 • Hver eneste celle i kroppen er laget av den maten vi spiser. Vi har ansvaret for, hva og hvor mye vi spiser.
 • Det må aldri være en stressfaktor at du ønsker å være slank. Stress påvirker hormonbalansen.
 • Undersøkelser viser at det er best å slanke seg langsomt og sikkert.
 • Går du for raskt ned i vekst, kan det ha helsemessige konsekvenser fordi det frigis giftstoffer som er lagret i fettvevet.
 • Hopper du over måltider, oppnår du bare at kroppen øker sitt alarmberedskap og nedsetter forbrenningen.
 
Av Anni Dahms – Annis Vitalshop

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet