Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

depression
 
Et sitat fra Buddha lyder slik:

 
«Vi er hva vi tenker.
Alt hva vi er, oppstår med våre tanker.
Med våre tanker skaper vi verden.»
 
Vi vet alle hvordan det er å føle seg motløs og deprimert. Det er stor forskjell på det å være trist og dårlig humør i en kort periode, og ha en tung langtidsdepresjon.
På Whos liste er depresjon i dag nummer fem. Dette er en lidelse som øker raskt i verden. Man regner med at depresjon vil være nummer to på listen innen 2020.
Depresjon betraktes som en alvorlig lidelse som kan ha både familiære – og arbeidsmessige konsekvenser og som også kan medføre andre sykdommer og selvmord. Det avhenger av hvor tung depresjonen er. Det ikke kan måles ved blodprøver eller hjerneskanning. Det brukes visse måleskjemaer til diagnostisering. Mange depresjonstilstander er sekundære til andre lidelser, f.eks. diabetes, hjertelidelser og kreft, hormonelle forstyrrelser, nedsatt skjoldbruskkjertelfunksjon, lavt blodsukker, binyretretthet, m.m.
 
Tving deg selv ut og søk utfordringer
Sorg og depresjon påvirker immunsystemet. Ofte er det også nedsatt næringsopptak, men økt opptak av avfallsstoffer.
Gjennom mange utenlandske undersøkelser antas det at dobbelt så mange kvinner som menn lider av depresjoner, mens det oftest er mennene begår selvmord. Det er først og fremst befolkningsgruppen over 65 år som er utsatt for depresjoner. Det kan være mange årsaker f.eks. dårlig ernæringstilstand, tap av elskede personer, sykdom eller følelsen av manglende identitet etter å ha forlatt arbeidsmarkedet. Mange mennesker tror at det er normalt å føle seg deprimert når man blir eldre. Stans den tankegangen: Det er masser av spennende aktiviteter som venter når du selv går ut og søker dem. Mange isolerer seg. Det er det verste du kan gjøre.
Er du svært deprimert, må du selvfølgelig oppsøke lege og eksperthjelp. Her er det viktig å komme under kvalifisert behandling.
Ofte kan vi selv ta hånd om en lettere tristhet.
Det kan være en dum vane å være doven. Det kan også være en dum vane å la andre mennesker manipulere eller påvirke deg fordi du hater konflikter. Det er lettere bare å la det stå til. Slik kan det bli en vane å velge å være deprimert.
Livet er en gave vi har fått. Vi må glede oss over det. Du kan bestemme deg for å starte med å tenke i nye baner og dreie livets omstendigheter i en mer behagelig retning.
 
Kosten
Kost, mosjon og gode kosttilskudd er tre hjørnesteiner som kan hjelpe deg på god vei til et bedre liv og ut av håpløsheten.
 
Alkohol og sukker
Alkohol kan forverre en depresjon, så drikker du alkohol daglig, bør du stramme deg opp eller få kvalifisert hjelp. For mye alkohol minsker hormonet serotonin som gjør at du føler deg bra. Kutt ned på forbruket eller slutt helt.
Unngå sukkerholdige matvarer og drikke. Det forstyrrer blodsukkernivået. Et stabilt blodsukker er særdeles viktig for din mentale helse.
Unngå Aspartam, uansett om det er bevist eller ikke, er det mistenkt for å gi folk humørmessige bivirkninger.
 
Spis bra med fett!
60% av hjernen er laget av fettstoffer, så sørg for rikelig med gode kvalitetsfettstoffer som f.eks. fet fisk og linfrøolje. Spis godt med hasselnøtter, valnøtter, solsikkefrø, gresskarkjerner, sesamfrø og mandler. De er rike på omega 3 og 6. Det er omega 3 som er viktigst for hjernens kjemi. Jean Carper nevner i sin bok «Mirakelkost for din hjerne», at fiskeolje synes å heve nivået av deilige nevrotransmittere i hjernen.
Spis godt med lecitinholdig mat. Lecitin finnes i eggeplommer. Det anbefales ikke å spise rå eggeplommer, så spis bløtkokt egg. Lecitin er sart og ødelegges ved langvarig varme, derfor er et bløtkokt egg bedre å spise enn f.eks. speilegg. Andre kilder til lecitin er oliven, soya, frø og nøtter, plante- og fiskeoljer. Lecitin har stor betydning for hjerne og nervesystem. 30% av hjernens tørrstoff består av lecitin. Det inngår i alle cellemembraner og er med på å gi et økt velbefinnende hos eldre mennesker. Lecitin virker beroligende.
 
Mat som gjør deg glad
Depresjon synes å være verst om morgenen. Begynn derfor dagen med å spise en god frokost. Sørg for at den er fylt med livskraft. Tilføy gjerne et par spiseskjeer med linfrøolje. Det finnes beretninger om at denne olje virker antidepressivt og humørstabiliserende.
Higer du etter spesielle matvarer, så stopp opp og spør deg selv om denne kosten virkelig føles god i kroppen. Det er nemlig slik at det vi gjerne higer mest etter, ofte er det vi tåler dårligst. Slutt med å spise ferdigretter, raffinert mat og koffeinholdig drikke. De kan medvirke til å gjøre depresjonen din verre fordi de tømmer kroppen for B-vitaminer, C-vitaminer og krom.
Sørg for å spise godt med fibre, grønt, frukt og proteiner av god kvalitet. Bruk også andre sterke krydderurter og krydder og spis gjerne bitre ting. Det er med på å rense leveren. Samtidig må du drikke rikelig med vann som er med på å fjerne toksiner.
Et godt tips: Mat krydret med cayenne lager endorfiner, og er med på å løfte humøret!
 
Kosttilskudd

 • Først og fremst må du ta en base av kvalitetsmultivitaminer og -mineraler. F.eks. Omnimin, Spektro, Mivitotal, sistnevnte inneholder, utover vitaminer og mineraler, også alle aminosyrene som er livets byggesteiner. Har du underskudd på disse, kan det medvirke til at du føler deg deprimert og trist.
 • Som nevnt atskillige ganger ovenfor, så sørg for gode omega 3 fettsyrer, f.eks. CardiOmega, Bio-Marin, Krill-oljer m.fl. Ta gjerne ca. 4 g daglig.
 • B-vitaminer spiller en kjempeviktig rolle i å opprettholde god hjernekjemi, og mangel på B-vitaminer er vanlig hos mennesker med depresjoner.
 • Underskudd av folsyre (vitamin B9) kan medvirke til depresjon.

Mange rapporter viser at folsyremangel er en bedre indikator på depresjon enn B12-mangel. Tar du antidepressiv medisin, virker medisinen best om du ikke har underskudd på folsyre.

 • B12 opptas best enten som tabletter under tungen eller som injeksjoner. Mangel på B12 kan virke ødeleggende på hjernen.
 • C-vitaminer bør tas som ca. 1 gram daglig.
 • 5-htp (hydroxy tryptofan) hjelper på å øke serotoninnivået i hjernen. Dosen kan være mellom 50 mg – 200 mg daglig. Start med en liten dose, gjerne sammen med ekstra B-vitaminer og sink. Start med å ta 5-htp om kvelden og øk gradvis til 3 – 4 ganger daglig inntil du finner det nivået som du har det best med.
 • Methionine er en essensiell aminosyre som har vist seg mange ganger å kunne hjelpe depressive mennesker. Det må understrekes at Methionine absolutt må gis med hele paletten av B-vitaminer, fordi Methionine ellers kan gi psykotiske symptomer hvis det f.eks. er folsyremangel. Methionine kan en masse gode ting og fremmer bl.a. hårvekst og hukommelse.
 • Sibirsk ginseng, også kalt «artic root» har en beroligende virkning på binyrene som gjerne også sliter hos depressive mennesker.
 • Johannesurt har ofte vist seg å være til fremragende hjelp ved mindre depresjoner. Den bedrer humøret, minsker nervøsitet og følelse av avmakt, hjelper deg til en bedre søvn. Det har vist seg at den vanlige dosen noen ganger må fordobles før den ønskede virkningen inntreffer.

Tar du Johannesurt, så pass på med solbading, fordi den noen ganger gjør huden mer sensitiv overfor solbading. Du bør ikke ta Johannesurt sammen med lykkepiller som er ordinert av legen. Pass også på hvis du tar p-piller eller blodfortynnende medisin. Er du i tvil, så spør legen til råds.

 • Rhodiola hjelper til med å øke energinivået og hjelper hjernen med å lage nevrotransmitteren serotonin som får deg til å føle deg glad og positiv.
Små tips
Kom deg ut i dagslyset
…så mye som mulig og aller helst om morgenen, minst 1/2 til 1 time daglig. Lys betyr enormt mye for helsen. Det sies at 80 – 90 av 100 vinterdepresjoner skyldes mangel på dagslys som kommer gjennom øynene.
 
Sørg for daglig mosjon
På noen psykiatriske avdelinger brukes fysisk trening til behandling av lettere depresjoner. 15 minutters trening én eller flere ganger daglig hjelper til å holde depressive symptomer på avstand.
 
Gi deg tid til å lære deg selv å kjenne
Kanskje kjenner du ikke engang dine egne følelser. Lær dem å kjenne, gi uttrykk for dem og ta ansvaret for dem. Du er en unik personlighet, og det er viktig å gjøre deg fri for følelsen av å skulle ha visse bestemte holdninger og meninger i de gruppene du ferdes i. Det kan være uhyre vanskelig å rokke ved disse mønstrene, og det kan være bra med profesjonell hjelp.
 
Sørg for god nattesøvn
Gjerne 7 – 8 timer i strekk. Det er viktig for å fungere bra om dagen.
 
Tar du medisin
…så kan visse medisiner fremkalle depresjon. F.eks. visse kunstig framstilte medisiner.
 
Har du amalgamplomber
…kan det være en god ide å få bort tungmetallene.
 
Unngå stress
Du må finne en balanse mellom ditt private liv og arbeider. La arbeidet bli på arbeidsplassen.
 
Elektromagnetiske stråler
Har du på følelsen at depresjonen din og evt. søvnforstyrrelser, kan skyldes stråling, kan det være en god ide å flytte sengen, og se om det hjelper. Det finnes mye litteratur om emnet på internett.
Av Anni Dahms, Annis Vitalshop

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.