Månedsmagasinet på Costa del Sol
Ryg

De fleste smertene som mange mennesker har i korsryggen, skyldes de såkalte myke delene i ryggen, det vil si muskler og sener som av en eller annen grunn har blitt overbelastet eller strukket slik at skader har oppstått.
Beklageligvis får ofte slitasje i mellom-skivene skylden for smerte, og ettersom det er spørsmål om slitasje, får pasienten ofte inntrykk av at det ikke finnes noe å gjøre med det.
«Man må lære seg å leve med smerte», får mange høre.
Nesten alle mennesker begynner å få noen tegn på slitasje etter at de har fylt 30-40 år. Slitasje i seg selv gir oftest ingen smerte.
Den moderne, mekaniserte legevitenskapen konsentrerer seg altfor mye på ulike bildestudier, og det blir stadig mer vanlig at vevet undersøkes med hendene for på den måten å finne fram til områdene med smerter.
Men smerte i muskler og sener synes vanligvis ikke på bilder eller gjennom blodprøver.
 
En annen, nesten tvangsmessig oppfatning er at smertene skulle forsvinne ved trening. Smerter skyldes vanligvis en overanstrengelse eller skade på muskler eller sener som kan ha en betennelse.
Det er ofte nesten som om den skadde muskeldelen er i krampe. Å trene vil da gjøre situasjonen verre. Krampeområdet som man også kaller for muskelknuter har samlet metabolitter som melkesyre som opprettholder kramper og smerter som igjen irriterer nervene.
På grunn av krampen får muskelen ikke lengre tilstrekkelig med næring og syre, noe som fører til at kapasiteten for å tåle anstrengelser har minsket og muskelen ikke klarer å hente seg inn igjen uten hjelp.
Musklenes krampe-betennelses-tilstand kan komme av en kortvarig overanstrengelse eller gradvis av totalt trykk gjennom årene. En årsak kan også være en skade. Vanlige årsaker er dårlige arbeidsvaner, spenning, dårlig holdning og harde anstrengelser som man ikke er vant med.
 
Smerten kan stråle oppover eller nedover fra vevet som forårsaker smerten, en såkalt triggerpunkt.
 
Smerten kan ikke forveksles med ekte isjas; når en skive i ryggen trykker på isjas-nerven. Det er likevel ofte lett å skille ekte isjas fa vanligere muskulære ryggsmerter, og det kan gjøres gjennom noen enkle tester. Om det er snakk om isjas, er behandlingen helt annerledes og innebærer også mye hvile i sengen, samt strekkbehandling, men de er ikke temaet i denne artikkelen.
 
Smerter i de myke delene kan ofte leges helt. Behandlingen bør fjerne akkumulerte metabolitter og gjenopprette muskler og sener, elastisitet og funksjon. Først må de vevene som forårsaker smerte lokaliseres, noe som ofte gjøres gjennom trykk med fingrene. Spasmepunkter i muskler og irriterte sener trenger deretter relativ hard massasje og utstrekninger for at avfallsproduktene som irriterer smertenerver bør fjernes og krampen løses opp. I vanskeligere tilfeller kan det være nødvendig å med andre grep, for eksempel en avslappende medisin som vanligvis er en svak lokalbedøvelse.
Om vevet er svært irritert, hjelper det å bruke litt kortison. Alt etter som smerten tillater det, øker behandlingen gradvis mot dypere muskellag, men behandlingen må deles opp i flere omganger fordi man ikke kan ha for lange eller for kraftige behandlinger, for de kan irritere for mye. For kort eller lett behandling er heller ikke bra fordi det ikke leder til noe resultat.
Også smerter som har vart i flere år, kan bedres med denne metoden.
 
Har du spørsmål eller vil vite mer, gå inn på: www.penttiraaste.com. Hjemmesiden finnes på flere ulike språk, bl.a. svenske, og der finner du foruten kontaktinformasjon også informasjon samt tips og råd.
Av Dr. Pentti Raaste

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.