Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Slik lever du lenger
Her har du formelen for et langt liv: Sunt kosthold, mosjon, normal vekt og ikke røyk. Etter å ha fulgt 6.200 mennesker gjennom mer enn sju år, har forskere ved John Hopkins Medicine i Baltimore, Maryland funnet en klar sammenheng mellom livsstil og helse.
De som i løpet av de drøyt sju årene fulgte opp disse fire livsstilsfaktorene, hadde 80 prosent lavere dødsrate enn de som ikke fulgte rådene, skriver forskerne i en pressemelding. Av de fire livsstilsfaktorene er det røyking som gir høyest risiko for hjertesykdom og tidlig død.

 

Avslørte kattens drikke-teknikk
Katten har en genial måte å drikke på som gjør at dyret ikke søler til pelsen rundt munnen. Det er amerikanske forskere som nå har avslørt teknikken og som slår fast at kattedyr på en perfekt måte utnytter konsekvensen av to ulike fysiske lover, ifølge tidsskriftet Science.
Fra før har man visst at katter drikker ved å krølle tunga bakover som bokstaven ”J” slik at oversiden av tunga treffer overflaten først. Den nye oppdagelsen er at det imidlertid bare er oversiden av tunge som berører væsken. Tunga brukes dermed ikke som en slags øse som hos hunder. I stedet strekker katten tunga ned mot overflaten, ”slår” tunga ned mot væsken, før den trekker tunga inn igjen. Da skyter en søyle av væske opp, og katten lukker munnen og ”biter” av toppen på søylen. Den samme teknikken benytter andre kattedyr som jaguarer, løver og tigre.
Det er videopptak gjort med høyhastighetskameraer som avslører teknikken. Når videoene blir kjørt i svært langsomt tempo, er det mulig å finne ut av den fantastiske teknikken. Forskerne slår fast at katten utnytter både tyngdekraften og tregheten i vannet, samtidig som de instinktivt regulerer hastigheten på tunga for å få i seg mest mulig væske.

 

Ikke sjokolade til hunder
Ikke gi hunden din sjokolade. Det tåler den nemlig ikke! Det samme gjelder papegøyer og katter. Sjokolade inneholder stoffer – såkalte metylxantinene – som kan være dødelige for dyr. Stoffene er teobromin, teofyllin og kaffein som også finnes i te og kaffe.
Mens disse stoffene kan gjøre oss mennesker mer kvikke og våkne, kan dyr bli forgiftet av dem. 240 gram sjokolade kan være nok til for å ta livet av en hund. For mennesker må det nesten 50 kg sjokolade til før det kan utgjøre noen helsefare. Grunnen er at menneskekroppen bryter ned metylxantinene mye raskere enn det dyrekroppen gjør. Og hos en hund går denne nedbrytingen, eller metaboliseringen som forskerne kaller det, ekstra sakte.

 

Ulven – menneskets beste venn
Det tette og nære forholdet mellom mennesker og hunder oppsto for rundt 30.000 år siden. Da det moderne mennesket fant veien fra Afrika og inn i Europa, hadde mennesket allerede alliert seg med ulven som da var blitt til hund. Det opprinnelig ville dyret som tidligere var menneskets fiende, hadde nå avfunnet seg med å følge menneskets levemåter.
– Personlig tror jeg at det moderne menneskes partnerskap med hunden har vært med på å sikre at menneskeheten har overlevd, sier museumsinspektør i det danske Nationalmuseet, Peter Vang Petersen. Han mener alliansen mellom ulv/hund og mennesker arkeologisk sett kan dateres minst 35.000 år tilbake i historien. Samtidig som mennesket innvandret til Europa, fikk de øynene opp for hvor nyttig hunden var som jaktpartner. Dermed ble den tidligere fryktede ulven nå menneskets beste venn!
Mens det moderne mennesket ble utviklet sør i Afrika, hørte ulvene opprinnelig til i Asia og Europa. De avgjørende møtet mellom mennesket og ulven må trolig ha skjedd i Nord-Afrika eller i Midtøsten, mener den danske forskeren.

 

Mer sexlyst om sommeren?
– Vi har sex, når vi har det bra, og det har vi oftest om sommeren, svarer overlege og gynekolog Øjvind Lidegaard ved Københavns Universitet.– Vi blir gladere når det er sol og sommer. Lys og varme gir oss energi. Det er oftest da man har ferie og overskudd til å nyte livet, og dermed overskudd til mer kjærlighet og sex, sier han.Mange dyr har parrings-sesonger, vanligvis om våren eller i begynnelsen av sommeren. Mennesket har ikke en slik syklus, ifølge Øjvind Lidegaard.– I dyreriket er det mange hunner som styres av sine østrogene faser, altså såkalt ”løpetid”. Utenfor denne perioden er de slett ikke interessert i hanner. Mennesker har ikke noen tidspunkter i løpet av året der de er mer østrogene enn andre, forklarer Øjvind Lidegaard.Men selv om sommer og sol inviterer til mer sex, er det ikke nødvendigvis slik at vi virkelig har mer sex. Ifølge dansk statistikk har det de siste 10 årene blitt født flest barn i juli måned, og det betyr at de har blitt unnfanget rundt oktober året før.

Kilder: Forskning.no, videnskab.dk, nrk.no, Science, nysgjerrigper.no

Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.