Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Hei Christina

Mitt navn er Mikael og jeg er 34 år gammel. Da jeg var yngre, fikk jeg slått ut mine to framtenner i en hockeymatch. Siden dette har jeg hatt en liten protese får å kunne le, men selvsagt er det vanskelig å spise med den. Nå vill jeg finne en permanent løsning. Tennene ved siden av er helt ok.
Hva synes du jeg skal gjøre?

 

Hei Mikael

Takk for e-posten din.
For det første anbefaler jeg at du besøker tannlegen din for å få en undersøkelse. For å kunne ta et valg om hvilken behandling som passer best akkurat nå og for deg, må man undersøke benet og tannkjøttet rundt tennene, ta røntgenbilder, etc.

Deretter kan tannlegen gjøre en korrekt bedømming.

Om det nå er slik at tennene ved siden av er helt intakte og bra, anbefaler jeg to implantater der du mangler tenner. Ved hjelp av blant annet røntgenbilder kan man bedømme om du har tilstrekkelig med ben for å kunne plassere to implantater i området.

Grunnen till at jeg anbefaler implantat framfor for eksempel en bro i dette tilfellet, er at man da ikke trenger borre i de nærliggende tennene. Når man lager en bro, må man ha støttetenner på hver side av tennene du vil erstatte. På disse tennene kommer den nye broen til å festes. Tannlegen må derfor borre litt rundt tennene slik at det blir plass til kronen uten at bittet ditt forandres.

Implantatskruene, produsert i titan, skrus inn i kjevebenet etter at kirurgen har gjort et lite snitt i det bedøvde tannkjøttet. Du kjenner absolutt ingenting. Når skruene er på plass, sys tannkjøttet igjen. Protesen justeres og settes på plass i munnen. Kirurgen vurderer hvor lang tid du må vente til kronene kan skrus eller sementeres fast på implantatet. Du kan måtte vente 8 – 16 uker, avhengig av hvor fast skruene sitter i kjevebenet ved operasjonen.

I denne perioden vokser kjevebenet naturlig sammen med titanskruene som er det ultimata biokompatible materialet .

Etter x antall uker ifølge anbefalingen, tas ett avtrykk, tannteknikeren bygger opp en fin tann som passer estetisk og funksjonelt till resten av bittet. Kronen settes på plass og du er ferdig!

Implantatbehandlingen er helt smertefri, litt dyrere enn bro-behandling. Du må være veldig nøye med hvilken type av implantat tannlegen eller kirurgen bruker. I dag finnes det mange typer på markedet. Det er viktig at det er originaldeler og helst av de kjente merkene som har eksistert i mange år og der man har kunnet følge opp resultatene i undersøkelser, etc. Velg ikke alltid det billigste! Gløm ikke at det er et materiale du opererer in i kroppen, ditt kjeveben. Risker ikke å katta i sekken!

Du er velkommen til å få vite mer om du tar kontakt.

Med vennlig hilsen Christina Radics, tannlege i Nordic Dental Centre

Av Christina Radics, Nordic Dental Centre

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet