Månedsmagasinet på Costa del Sol

Årsaker
Vi står midt i et paradigmeskift. Det gjelder på alle livets områder, ikke minst på oppfatninger omkring helse. Vi lever alt for usunt og vi må forebygge og ta ansvaret selv i størst mulige omfang.
Jeg elsker mine gamle sykepleielærere som hadde omtrent den alderen som jeg nå er midt oppe i da jeg ble undervist. De gjentok og gjentok, om og om igjen: ”Forebygging er bedre enn helbredelse”.
Disse ordene blir mer og mer fundamentale for meg, etter hvert som den ene matvareskandalen etter den andre rulles opp. Akkurat nå er det hestekjøtt ”forkledd” som oksekjøtt det handler om, i tillegg til den umenneskelige behandlingen av våre dyr, våre kyllinger som lever under forferdelige kår, grisene som bare er en industri og blir fôret og transportert uten tanke for at det er levende vesener vi har med å gjøre. Videre situasjoner der kalvene blir tatt fra sine mødre slik at deres sorg går i vevet og melk. Vi har genmanipulerte grønnsaker, og frukt og grønnsaker som er sprøytet og dyrket fram uten tanke på den menneskelige helse og tanke for hva vi mennesker fysisk og psykisk trives og styrkes med.
Konsekvensen av denne dansen rundt gullkalven er en sykdomsrate som akselerer uten sidestykke og som verken det offisielle behandlersystemet kan følge med i eller få oversikt over.
Hva gjør vi med det, spør det enkelte mennesket. Det er myndighetene, helsemyndighetene, matvarefabrikantene m.fl. som bestemmer. Igjen kommer én av mine kjepphester. Vi skaper vårt eget liv, og er selv – i stort omfang – herre over det vi putter i munnen. Den billige maten kan bli den dyreste i lengden. Den sunne, naturlige maten som dyrkes for å ta hensyn til menneskets forgodtbefinnende, gjør oss sterke og glade og bedre i stand til å ta selvstendige initiativer. Hvis vi kunder bare kjøper ”rene” varer, vil matvarefabrikkantene raskt legge om. De tenker nemlig bare på salg. Så dersom vi ikke kjøper ”møkkamat”, får de ikke solgt noe, og vi setter i gang en stille, men effektiv revolusjon. De fleste av oss behøver slett ikke så mye mat. Vi kan saktens nøy oss med en enkelt kjøttkake med grønnsaker, et enkelt stykke brød som må tygges godt, osv., osv.

Diabetes er en av de virkelig alvorlige livsstilsykdommene vi ser i dag og som nå vokser i et totalt uoverskuelig omfang som type II diabetes.
Der er, som navnet antyder, to typer av diabetes, også kjent som sukkersyke, nemlig type 1 og type 2.

Type 1
I en type 1 skjer det en nedbryting av de betacellene som produserer hormonet insulin som er ansvarlig for å frakte glukose fra blodet og inn i cellene. Oftest angriper sykdommen mennesker under 40 år og kalles for juvenil diabetes. Nyere forskning tyder på en autoimmuniserende faktor, kanskje forårsaket av allergi, kjemisk forgiftning, virusinfeksjon, m.m. Denne typen 1 diabetes-mennesker er hele livet avhengig av å få tilført insulin og å føre nøye kontroll med sitt eget blodsukker.

Type 2
Diabetes type 2 er, i motsetning til type 2, først og fremst en livsstilavhengig tilstand der kostregulering og livsstilsanering er av så stor betydning at dette ofte er tilstrekkelig til å holde lidelsen under kontroll.
Flere og flere mennesker dør av denne lidelsen eller av de såkalte følgelidelsene som ofte kommer med sykdommen, som forhøyet blodtrykk, øyenskader, nyresvikt, hjertesvikt, nervebetennelse for bare å nevne noen få av dem.
Noen av de mest alminnelige symptomene på at en diabetes er underveis, er stor tørst, hyppig vannlating, økt appetitt, muskelkrampe, sløret syn, kløende hud og sår som gror dårlig. Forblir diabetesen uoppdaget, kan det føre til oppkast og bevisstløshet.

Kosten
Blant folk med type 2-diabetes sees mange overvektige personer, og ofte viser det seg at når disse menneskene går ned i vekt, kan symptomene forsvinne. Derfor er kostholdregulering og livsstilsanering vitalt ved denne sykdom.
Her er det snakk om en lidelse der du selv kan yte en innsats som gir bonus hvis du er i faresonen for å få sykdommen eller allerede har diabetes.
Den viktigste du kan gjøre for å hjelpe deg selv, er å ha en god og sunn kost kombinert med mosjon, gjerne inkludert styrke- og kondisjonstrening.
Først og fremst er det viktig å unngå sukker og sukkerholdige matvarer, inkludert diverse leskedrikker, sjokolade og desserter der sukkeret passerer alt for raskt over i blodet.
Det samme gjelder mat med hvitt mel. Pass på med pasta, pizza, hvit ris, hvitt brød og kaker som har et høyt innhold av sukker og mettet fett. Spar på det synlige fettet som smør og fete oster. Husk grovt fiber i grovt brød, brun ris, osv. Bare MÅ du ha noe søtt, så kjøp økologisk marmelade som bare er søtet med en anelse eplesaft. Fås bl.a. fra Søbogaard.
Vær oppmerksom på at honning, maltose og dextrose også er sukkerstoffer.
Mange lett-produkter inneholder ofte svært lite fett, men til gjengjeld mye søtningsstoffer som ikke er ordentlig sukker, eller enda verre: Kunstige søtningsstoffer som ofte kan være farlige, medvirke til økt sult, m.m.
Liker du juice og synes at du på den måten er sunt, så vær oppmerksom på at frukt også inneholder sukker. Tynn ut juicen, drikk den fersk i stedet for fra kartong. Det kan være en god idé å drikke den velsmakende Oolong-te. En undersøkelse over 30 dager viste god effekt på type 2-diabetes ved daglig inntak av 1500 ml Oolong-te.
Reduser mengden av mettet fett i maten din, sørg istedenfor for sunde oljer. Nyt bare unntaksvis rødt kjøtt.
Skift ut ditt vanlige bordsalt med magnesiumholdig seltinsalt eller himalayasalt som inneholder mange mineraler.
Spis godt med fibre, gjerne bønner, havre, nøtter, frø, pærer og epler og mange grønnsaker. I det hele tatt bør du foretrekke mat med såkalt lav glykemisk indeks(GI = et tall som forteller hvor mye blodsukkeret stiger når det spises en matvare som inneholder karbohydrater).
Generelt har enkle kullhydrater høy verdi og bør unngås, mens protein har lav verdi, og gode proteiner bør derfor foretrekkes. Spis bra med egg, kjøtt og fjerkre og gjerne fet fisk. Nederlandske forskere har påvist at man ved å spise 30 gram fisk hver dag, kan redusere risikoen for type 2-diabetes.
La maten din være økologisk og av høy kvalitet i videst mulige omfang.

 

Kosttilskudd
• Det må velges en god base av et multivitamin/mineralprodukt med et stort innhold av B-vitaminer f.eks. Omnimin, Mivitotal Plus, m.fl.

• Evt. gjerne et ekstra tilskudd av B-vitaminer, fordi disse vitaminene har mange funksjoner i forbindelse med både sukkerstoffskiftet, samt omsetningen av fettstoffer og proteiner.

• Til det ekstra tilskuddet kan evt. tilføyes B12 i tablettform til å legge under tungen. Har du som type 2-pasient en prikkete og sovende fornemmelse i føttene, kan det være et symptom på diabetisk nervedegenerasjon. Man kan ofte fjerne symptomene ved å ta mellom 1000 mcg til 3000 mcg i noen måneder.

• C-vitaminer er bra å ta ekstra av. C-vitaminer motvirker for mye insulin i blodet. Det gjelder både ved type 2-diabetes, og hvis du bare har spist et måltid med for mye sukker.

• Alfa Lipoic Acid er særlig velegnet til diabetikere. Diabetikere med nervebetennelse kan ha stor nytte fra dette kosttilskuddet. Det er en sterk antioksidant som forbedrer insulinaksjonen.

• Mangel på krom er fatalt hos mange mennesker. Krom er nesten utslettet fra vår næringsfattige kost. I tillegg tappes vi for krom hver gang vi spiser sukker. Ved sukkersyke er krommangel ofte en medvirkende faktor. Tilskudd av krom kan senke et forhøyet blodsukker med opptil 90 %. Derfor er en dose på 100 – 200 mcg krom bra for å aktivere insulin. Krom er avgjørende for insulinets virkning og effektivitet og styrker immunsystemet indirekte. I tillegg forebygger krom åreforkalkning og er med på å regulere kolesterolinnholdet i blodet.

• E-vitamin som tilskudd aktiverer også omsetningen av blodsukkeret.

• Symbioflor eller et annet produkt med melkesyre styrker tarmfloraen som er særdeles viktig, både for immunforsvaret og hvis det sammen med diabetes er en candidasopp.

• Også mange urter er velegnede og gode ved diabetes. Bl.a. lakris som kan fås i kapsler, samt kanel og karri som kan øke insulinfølsomheten og evt. kan medvirke til å erstatte tabletter mot type 2-diabetes.

• Guarmin-granulat fra planten Guar har i mange år vært kjent som godkjent naturlegemiddel mot kolesterol. Guarmin er også godkjent som et blodsukkersenkende naturlegemiddel. Det er lurt med Guarmin, fordi personer med diabetes 2 også ofte sliter med forhøyet kolesterol, på den måten slås to fluer i et smekk.

• Av andre anbefalelsesverdige og hjelpsomme produkter, kan nevnes Carnosin, flerumettede fettsyrer Omega 3, 6,9. L-Carnitine, leverstyrkende midler, f.eks. Hepar, Marietidsel m.fl. Q 10, og blåbær.

 

Tips
• Er du overvektig, er det av avgjørende betydning at du slanker deg. En måte å slanke seg på er f.eks. å spise utfra din blodtype. Samtidig som du går ned i vekt, gir det en følelse av velbefinnende. Har du en hverdag der den fete og søte maten dominerer, må du legge om kosten.

• Mosjon er en annen hjørnestein. Mosjon reduserer behovet for insulin og senker kolesterolet. Er du ikke vant til å mosjonere, så start med en gåtur på ca. 1/2 time daglig. Øk tid og tempo etterhvert som du merker at kreftene og øker.

• Slutt med søtt. Alle de søte saker som sies å være beregnet på diabetikere er absolutt ikke sunne og altfor søte. Det kan være ditt behov for søte saker som har vært medvirkende til din diabetes.

• Pass på helsen og bli sjekket regelmessig. Pass særlig på øyne og føtter. Det er en god idé å få føttene pleiet regelmessig, i tillegg til at et besøk hos en soneterapeut kan være en god idé.

• Unngå stress.

• Er du belastet med kvikksølv, evt. fra tennene dine, så få ut kvikksølvet. Må du skifte plomber, så få dem byttet av en tannlege som er ekspert på dette.

Av Anni Dahms, Anni’s Vitalshop

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.