Månedsmagasinet på Costa del Sol

Så var jeg igjen i en situasjon som jeg kjenner igjen og som jeg alt for lett havner i når jeg er stresset, trett, lei, sint, frustrert eller lignende. Jeg finner på en unnskyldning for å forsynes meg fra godteriskuffen. For å være sikker på å ”være snill mot meg selv”, når jeg kommer hjem, havner det også plutselig en pose vingummi og et par plater sjokolade i ryggsekken, og, for sikkerhets skyld, ”fordi det jo også kan komme uventede gjester”, havner også et par poser småkaker sammen med alt det søte.
Fordi jeg har vært igjennom situasjonen så mange ganger, får jeg raskt orden på meg selv, får tatt den utløsende faktoren opp til revisjon, tar meg en pakke krom og en kald tyrker uten sukkerholdige matvarer og alkohol og finner tilbake til min gode og glade hverdag.
Mange av oss har mer eller mindre denne sukkertrangen. Tar den overhånd, må det handles før det blir alvor.

En ond sirkel
Store variasjoner i blodsukkeret eller glukosekonsentrasjonen kan være alvorlig belastende. Lavt blodsukker der glukosekonsentrasjonen ofte faller under normalen, kalles for hypoglykemi, mens det motsatte – forhøyet glukosekonsentrasjon – kjennetegnes av høyt blodsukker, og da har vi en diabetes. Det er ikke bra for kroppen å ha høyt blodsukker, så kroppen skynder seg med å utskille insulin som har til oppgave å få sukkeret inn i cellene for å bli omdannet til energi. Skjer det i for stort omfang, stresses kroppen.
Når vi spiser matvarer med høyt sukkerinnhold, skjer det en overreaksjon som fører til en overproduksjon av insulin når det gjentas over noe tid, fall i blodsukkerkonsentrasjonen som raskt blir lavere enn den var før inntaket av den sukkerholdige matvarer. Så skynder vi oss å spise noen raske kullhydrater igjen, og så har vi den vonde sirkelen.

Symptomer
Symptomene på for lavt blodsukker kan være mange. De mest vanlige er panisk angst, irritabilitet, søvnløshet, glemsomhet, ubesluttsomhet, svimmelhet, trang til slikkeri og godteri eller alkohol, allergi, blir dårlig, evt. skjelvende hvis det ikke spises til vanlig tid.
Mange andre lidelser, f.eks. sopp, feilernæring, forgiftninger, f.eks. tungmetallforgiftning, allergi, ubalanse i tarmfloraen, overlapper for lavt blodsukker og kombinerer seg med den. Alle alkoholikere har blodsukkerubalanser.
Et lengevarende og ubehandlet for lavt blodsukker kan kanksje være medvirkende til en biologisk degenerasjon med et sluttresultat som utkrystalliserer seg som diabetes, gikt, hjerte-/karsykdommer, cancer, osv.
Bukspyttkjertelen er et organ som hele tiden kommuniserer med de andre kjertlene i kroppen. Er det uorden i bukspyttkjertelen, som for eksempel for lavt blodsukker, påvirker det også de andre kjertler som binyrer, kjertler i hjernen, skjoldbruskkjertelen, osv. Det er litt uhyggelig, og jeg understreker sterkt hvor viktig det er å sørge for å ha et velbalansert blodsukker. Blodsukkeret ditt skal være bra!
De langsomme kullhydratene som f.eks. grønnsaker og korn, utløser en langsommere blodsukkerøkning som ikke belaster bukspyttkjertelen i samme grad.
Det arbeides i dag mye med glykemisk indeks som forteller kullhydratets belastning på blodsukkeret. Kullhydrater som raskt spaltes og opptas i blodbanen, har den høyeste glykemisk indeks, mens kullhydrater som opptas langsomt og gradvis frigir glukose til blodbanen, har den laveste glykemisk indeks.

Kosten
Kroppen vår er ikke skapt for å håndtere store mengder enkle eller, som det også kalles, høyglykemiske kullhydrater som sukkerholdige matvarer, godteri, sukker, brus, hvitt mel, pasta, osv.
Hver danske spiser i gjennomsnitt 42 kg sukker årlig. Det er litt skremmende. Sukker er vanedannende, som narkotika. Blodsukkeret påvirkes av hva vi spiser. Når vi spiser sukker, godteri, kaker med hvitt mel, så øker blodsukkeret raskt, derfor kalles det de raske kullhydratene.
Konsentrert sukker drenerer kroppen for mange livsviktige stoffer, bl.a. vitaminer og mineraler. Disse stoffene medvirker, når sukker og alkohol og andre raske kullhydrater skal omsettes i kroppen. Sukker, hvitt mel og alkohol inneholder så godt som ingen av disse nødvendige vitaminene og mineralene og lignende som skal til for å bryte ned og forbrenne disse tomme kaloriene, så kroppen må søke andre steder for å hente disse vitaminene og mineralene. Er det en langvarig tilstand, blir kroppens depoter av disse livsviktige stoffene uttømte, så på den måten kan du saktens spise deg til vitamin- og mineralmangel. Du må bare spise hvitt brød, drikke alkohol og spise en masse godteri, kaker, osv.
Når du selv vil gjøre en innsats for å stabilisere blodsukkeret, krever det tålmodighet og viljestyrke, men det er innsatsen verdt i form av et vesentlig større velbehag som du allerede vil begynne å merke etter første uke.
Sørg for 5 – 6 små måltider daglig uten sukkerholdige matvarer og andre raske kullhydrater som f.eks. sukker og andre søte saker, hvitt brød, tørkede frukter og alkohol. Du må også unngå syntetiske søtningsstoffer. De trigger trangen til søte saker. Du må også være oppmerksom på innholdet av naturlig sukker i frukt og grønnsaksaft. Et glass gulrotsaft kan virke som et stykke marsipan. Så selv om det også er sunt, så tynn ut saften nokså mye for at den ikke skal provosere blodsukkeret. Det er aller beste å drikke vann og gjerne to liter daglig. Grape- og appelsinjuice er som regel bedre enn f.eks. epler, druer og annen søt juice. Grønnsaksafter med melkesyre, f.eks. selleri og surkål stabiliserer blodsukkeret, men bør likevel tynnes ut.
Pass på med kaffe og te, også urtete, som kan virke dehydrerende. Å være lettere dehydrert kan nemlig gi de samme symptomene som blodsukkerproblemer gir. Er du ”saltspiser” så skjær ned på det.
Har du barn, så sørg for at de får et ordentlig, solid frokostmåltid. Etter min mening er det altfor mange barn som starter dagen med en altfor enkel frokost. Det gir konsentrasjonsvansker på skolen. Sørg for å gi dem noen små blodsukkerstabiliserende mellommåltider. Skoledagen er ofte lang, krevende og stressende. Et sunt og velsmakende mellommåltid oppleves som en liten oase i en presset hverdag.
Hirse, bokhvete og havre er svært blodsukkerstabiliserende og det kan være svært bra å koke en morgengrøt på disse kornsortene. På toppen kan du putte litt valnøtter og/eller mandler, samt en blanding av solsikke, gresskar, sesam, m.m. Det er alt sammen svært blodsukkerstabiliserende og næringsrikt. Tilføy en smørklatt i midten eller en klatt hørfrøolje. Blir det litt til overs, smaker grøten også deilig kald som et lite ettermiddags-mellommåltid, evt. med litt kanel, litt revet eple og nøtter og kokkosmel. Spis det evt. med litt fløte eller plantemelk f.eks. soyamelk uten sukker. Kan du ikke kjøpe disse typene melk uten sukker, så lag det selv f.eks. med sesam, solsikke, mandler.
Spis godt med proteiner og husk de gode fettstoffene både i form av plante- og fiskeoljer. Det gir god metthetsfølelse. Spis dessuten gode grønnsaker og grove kullhydrater.

Kosttilskudd
Sørg for å få et sterkt vitamin/mineralprodukt. Dessuten kan du, alt etter behov, ha nytte av tilskudd med noen av de nedenfor nevnte produktene.
Krom er et livsnødvendig spormineral. Det er med på å stabilisere blodsukkeret. Det aktiverer insulin og har derfor betydning for forbrenningen av glukose til energi. Det regulerer både for høyt og for lavt blodsukker. Det motvirker trangen til søte saker. Det styrker immunsystemet og medvirker til å forebygge kreft. Eksperter mener at vi behøver ca. 200 mcg krom daglig, og det anslås at gjennomsnittsnordmannen får ca. 50 mcg krom i kosten daglig. Krom må inntas i organisk form for å være lett opptakelig, og opptaket hemmes av jern, kalk, sink og titan.
Igjen, vær oppmerksom på barnet ditt. Det har nemlig vist seg at krominnholdet hos barn faller etter 10 års alderen, hvis de spiser usunn kost, bl.a. med altfor store mengder hvitt sukker. Så er veien lagt for blodsukkerubalanse, alkoholisme og annet skitt.
Sink mangles også ofte hos folk med for lavt blodsukker. Sinkmangel kan gi symptomer på for lavt blodsukker fordi det inngår i insulinproduksjonen. Det er også et livsviktig spormineral. Alkoholikere mangler ofte sink. Er du vegetar, må du være særlig oppmerksom på å få tilstrekkelig med sink.
Magnesium er med på å avbalansere insulinsekresjon.
Det er ofte mangel på mangan ved blodsukkerlidelser fordi det har en viktig rolle i sukkerstoffskiftet så, sammen med krom, er det med på å regulere blodsukkeret.
B-vitaminer. Det er fundamentalt med et bredspektret B-vitamintilskudd. Generelt er de viktige for omsetningen av kullhydrater og med på å regulere bukspyttkjertelfunksjonen.
C-vitamin er ekstra viktig for deg hvis du er storforbruker av brus, slikkerier, kaker, sjokolade fordi C-vitaminer konkurrerer med sukkerstoffer om landingsplassene i cellene. Evt. tas Biosyms Omni C som både inneholder magnesium, kalsium og C-vitamin.
Planteoljer og fiskeoljer kan det være en god idé å supplere med, evt. i en kombinasjonsform som Epa-gla + som inneholder omega 3 – 6 – 7 – 9. De gir en god metthetsfølelse slik at du ikke så lett faller for fristelsen til ”noe av det forbudte”.

Tips
Det finnes også mange legeurter akkurat som diverse ostevalle-produkter og aminosyrer kan være en hjelp.
• Hold normalvekten.
• Unngå insektmidler.
• Unngå både mentalt og fysisk stress.
• Unngå mest mulig stråling fra dataskjermer og andre apparater som tapper kroppen for mineraler.
• Bli evt. undersøkt for tungmetalforgiftning – her tenker vi særlig på belastning med kvikksølv, bly, kadmium.
• Lider du av allergi, må du ta det med i betraktning når du går i gang med å hjelpe deg selv.

Av Anni Dahms, Anni’s Vitalshop

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.