Månedsmagasinet på Costa del Sol
BodyTalk – om kroppens kjemi – II

Allerede som foster er vi ytterst påvirkelige, og det er grunnen til at noen barn fødes med for eksempel allergier og astma. På bildet BodyTalker min sørafrikanske kollega, Taryn Edge, en baby.

Allergier
Både allergier og intoleranser er uttrykk for overreaksjoner i immunsystemet. Det vanligste er allergi, der kroppen ved hjelp av for eksempel astmaanfall, utslett, kløe, hodepine, diaré, nysing, kvalme, etc., sender beskjed om at noe er galt. Årsaken til at et menneske plutselig reagerer mot for øvrig ufarlige ting som for eksempel pollen eller matvarer, er ofte en komplekst miks av kjemiske ubalanser, miljømessige forstyrrelser og genetiske svakheter, men også overbevisninger og tankemønstre synes å spille vesentlig rolle
Sett ut fra et bevissthetsbasert perspektiv svekkes kroppen nemlig først og fremst av overbevisninger, tankemønstre og følelser som påvirker immunsystemet slik at det ikke kan gjøre jobben sin skikkelig. Et eksempel er den velmenende moren som konstant advarer barnet sitt mot alt fra å ta på bakken til å putte fingrene i munnen og drikke av lekekameratens vannflaske. Og så er det for øvrig farlig å spise sukker, brød og egg – og drikke melk… Barnet konkluderer naturligvis med at verden må være et farligt sted, og vips, så har vi nok en allergiker på statistikken.

Et annet eksempel som jeg ofte støter på, resulterer i det jeg kaller mote-allergi – altså ikke allergi overfor mote, men allergi fordi det er på moten. Det ”smitter” ofte blant venninner: Hvis én har hveteallergi, så har en annen også det. Plutselig kan ingen i vennegjengen spise en fødselsdagsbolle med smør.
Det er ingen tvil om at for eksempel sprøytemidler, tilsetningsstoffer og genmodifisering har gjort sitt til vår overfølsomhet overfor den maten vi spiser, men her blir jeg altså nødt til å komme med en av mine yndlingsteorier: Kakerlakk-teorien.
En teori om et av våre mest fantastiske dyr. Vi vet alle sammen at kakerlakker er nokså vanskelig å utrydde. De tror nemlig at de kan leve av alt mulig. Og så gjør de det! De lever fint av alt fra fluer til osteskiver, papp og insektgift. De aner ganske enkelt ikke at noe kanskje er ikke er så bra for dem – kanskje til og med farlig for dem. Det er dette som er så interessant ved teorien.

Vi mennesker vet derimot godt hva vi kan tåle og ikke tåle. Det er vi helt overbeviste om. Og hvis ikke vi akkurat er helt up-to-date, kan vi jo alltid klikke oss inn på tabloidavisenes sjokk-lister som vi bør unngå. Og derfor unngår vi vekselvis å spise kullhydrater, pølser og solsikkekjerner, fordi vi enten blir tykke eller syke av det. Vi må heller ikke spise egg, drikke melk eller gud forby: en Mars-bar – med både hvitt sukker og masser av E-numre. Misforstå meg ikke! Jeg vil på ingen måte påstå at vår tids matvarer er av veldig høy kvalitet. Men jeg maner til å roe litt ned og håper at alle vil huske at det jo ikke er forbudt å bruke hodet. Medmindre man lever av Mars-sjokolader, så går nok alt sammen.

Psykologisk informasjon i Kropp/Sinn/Ånd-komplekset har det med å endre seg til biologisk info. Så er man helt overbevist om at verden er et farlig sted. Så får man heller få mobilisert forsvaret med en allergisk reaksjon til følge.
Allergier kan gi voldsomme symptomer. Verst er selvfølgelig anafylaktisk sjokk, men også tilstoppet nese og våte øyne kan resultere i vesentlig nedsatt livskvalitet. Med BodyTalk kan kroppen din bli de-sensibilisert i forhold til det stoffet som forårsaker allergien eller intoleransen, samtidig med at ditt immunforsvar og generelle sunnhet gjenopprettes. Og det skjer primært ved å nøytralisere den grunnleggende overbevisningen om at det er ett eller annet du ikke tåler.

Intoleranser
Blokkerte kommunikasjonsveier mellom kroppens celler skaper forvirring i systemet, så immunforsvaret enten slett ikke reagerer eller, i verste fall, går til angrep på kroppens egne celler og, kan man si, setter oss i gang med at avskaffe oss selv. Flere og flere oppsøker meg med autoimmune sykdommer. Intoleranser som er en av dem, er langsommere og mer lumske enn allergier. Det er ofte snakk om intoleranse overfor matvarer, og fordi reaksjonen kan komme flere dager etter inntaket, kan det være vanskelig å diagnostisere.
Symptomer kan være leddbetennelse, fordøyelsesproblemer, hodepine, hudproblemer, vekttap og kronisk tretthet. Svært vanlig er også ønsket og begjæret etter den matvaren man ikke tåler. For eksempel barnet som ofte tigger om ost eller melk, og som har en intoleranse overfor melkeprodukter. Andre liker simpelthen ikke de matvarene som de er intolerante overfor.

Om det er snakk om allergi eller intoleranse overfor matvarer, er det raske rådet selvfølgelig: Slutt å spise det! For med en smule fornuftig omtanke kan man saktens unngå både peanøtter, hvetemel og laktose. Vanskeligere er det å unngå pollen, støv og dyr som er en naturlig del av vår natur. Men med BodyTalk forsøker jeg å lære kroppen din å leve med et reaktivt stoff som integreres inn i din livsstil, framfor å unngå det.

Av Helle Espensen, autorisert BodyTalker

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.