Månedsmagasinet på Costa del Sol
Blas Infante – Andalucías far

Blas Infante – Andalucías far

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email


28. februar feirer Andalucía seg selv og den andalusiske nasjonenes far, Blas Infante. Han sørget for at Andalucía fikk sitt grønne- og hvitstripete flagg, satte tekst til den andalusiske nasjonalsangen og får æren for å ha skapt ideen om Andalucía som en nasjon.

 

Til tross for at statuttene for den autonome andalusiske regionen betegner Andalucía som nasjon, er ikke kravet om et fritt og selvstendig Andalucía noe brennhett politisk tema. Og, i motsetning til katalanernes og baskernes krav om løsrivelse fra resten av Spania, tar andalusierne flest hele saken med stor ro. Slik har det ikke alltid vært.

3.000 år lang historie
Historikerne mener at oldtidsbyen Tartessos (grunnlagt 1.100 f.Kr.) må være den eldste statsdannelsen i Andalucía. Deretter inntok i tur og orden fønikere, kartagere, romere, vandaler, vestgotere og arabere Andalucía, før katolikkene tok over all makt i både Andalucía og resten av Spania i 1492.
Det er historien om Tartessos – ødelagt av kartagerne i 500 f.Kr. – som andalusieren Blas Infante (1885 – 1936) tar utgangspunkt i når han vil gi Andalucía en slags nasjonal historie.

Andalucía – sivilisasjonens vugge?
Ved andres og egen forskning kom Blas Infante fram til at innbyggerne i det tidligere Tartessos var et pasifistisk og svært kulturelt folk, i tillegg til at de hadde god helse og ble svært gamle.
Blas hevdet videre at grekernes egen skriftspråk måtte stamme fra Tartessos. Dermed måtte den moderne europeiske kulturen og sivilisasjonen ha sitt utspring i Tartessos og Andalucía, – ikke i Hellas og områdene innerst i Middelhavet!
Ingenting tyder i dag på at dette er riktig, men for Blas Infante som jo ville gi den andalusiske nasjonen identitet, var det viktig med historisk tyngde og historisk kontinuitet.

Arabisk-inspirert flagg
– Øyeblikket da de privilegerte skal dø, har kommet, tordnet den 28 år gamle Blas Infante fra talerstolen da han i 1913 deltok på en internasjonal kongress i Ronda. Han fortsatte med å kunngjøre at Andalucía var den mest fruktbare delen av Spania. I skrift og taler argumenterte han for regionens fortreffelighet, og i 1916 etablerte han det første Centro Andaluz i Sevilla.
Blas Infante ble født i Casares (Málaga) og gikk på skole i Málaga og Cordoba og studerte senere ved universitet i Granada, før han flyttet tilbake til fødebyen.
I 1918 ble det første formelle møtet for de  andalusiske provinsene avholdt i Ronda. Her ble det offisielle grønne- og hvit-stripete flagget for første gang vist fram og tatt i bruk.
Grønnfargen hadde Blas og hans medsammensvorne tatt fra araberne, mens hvitfargen symboliserte fred. I tillegg ble våpenskjoldet med Hercules, de to løvene og Hercules-søylene plassert på den hvite stripen midt i flagget. På samme møte ble også Andalucías nasjonalhymne lansert, med tekst av Blas infante: ”La bandera blanca y verde” (det hvite og grønne flagget).
Blas Infante deltok ivrig i styre og stell og hadde gjennom en rekke år mange mange politiske tillitsverv. I 1919 giftet han seg og flyttet til Sevilla.

Drept av Franco
Etter februarvalgene i 1936, ble kampen for et fritt Andalucía intensivert. Blas Infante ble utropt til formann for en komité som forberedte den første andalusiske autonome regjeringen, men to måneder før den planlagte folkeavstemming skulle avholdes, brøt den spanske borgerkrigen ut.
Blas Infants ideer om nasjonen Andalucía passet dårlig med fascisten Francos syn på saken. Om morgenen 2. august 1936 ble han arrestert av falangistene i sitt hjem. Etter noen avhør i Sevilla ble han sammen med to andre fanger kjørt fire kilometer ut fra byen og skutt i veigrøfta ved midnatt mellom 10. og 11. august, dømt for spionasje.
Hans siste ord var: Lenge leve det frie Andalucia!

Spansk gullalder?
Den enorme nøden som regjerte blant den andalusiske jordbruksbefolkningen på Blas Infantes tid, satte et sterkt preg på ”Andalucías far”. Likevel var det fortiden som opptok Blas mest.
Han hatet intenst alt som kom nordfra i Europa, mens muslimenes invasjon fra 711 så han på som nærmest en kulturell frigjøring. Da det katolske kongeparet Isabel og Ferdinand inntok Granada, arabernes siste fotfeste på spansk jord, ble lyset slukket i Andalucía og friheten kom aldri tilbake, ifølge Blas Infante.
Men her ligger også Blas´ problem. Historikerne peker på at om Andalucías historie virkelig tar en ny kurs i 1492 da arabere og jøder ble kastet ut av Spania, så finnes jo ikke den historiske kontinuiteten som Blas mente var så viktig for Andalucía.

Arven etter Blas
Samtidig som Blas kjempet for det frie Andalucía, erkjente han likevel at regionen aldri kan løsrive seg helt fra Spania. Et bevis for dette er Blas Infantes eget motto for Andalucía: ”Andalucía por sí, para España y la Humanidad” (Andalucía for seg selv, for Spania og for menneskeheten).
Spørsmålet er da kanskje hva i all verden som står igjen etter mannen vi feirer 28. februar? Jo, det handler om selvstyre, demokrati og toleranse, mener historikerne.
I Ronda kan du kikke på statuen av Blas Infante i parken rett ved siden av byens berømte tyrefekterarena. I de fleste byer i Andalucía finner du gjerne en gate eller en offentlig bygning som er oppkalt etter Blas Infante.
For i Andalucía har Blas Infante fortsatt høy status, kanskje først og fremst fordi han kjempet mot andre spanjolers tidligere sterkt inngrodde kritikk og forakt for Andalucía.
Han har lært andalusierne å være mer stolte av seg selv og sin kultur.

Kilder: andalucia.com, Store norske leksikon, Wikipedia, fundacionblasinfante.org

Vet du dette om Andalucía?
–       At Sevilla er Andalucías hovedstad
–       At Andalucía er Spanias nest største region og utgjør 17,84% av Spania
–       At det bor 8,4 millioner mennesker i regionen (2011)
–       At Andalucía er delt i åtte provinser: Almería, Cádiz, Córdoba, Granada, Huelva, Jáen, Málaga og Sevilla
–       At navnet Andalucía spores tilbake til arabisk Al-Andalus(vandalenes land)
–       At regionen har en rik kultur og en sterk kulturell identitet som inkluderer flamenco, tyrefekting og maurisk påvirket arkitektonisk stil.
–       At Día de Andalucía 28. februar er til minne om folkeavstemmingen i 1980 om regional autonomi.

Av Arne Bjørndal

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet