Månedsmagasinet på Costa del Sol
Her er årets nye Caganer´er

Her er årets nye Caganer´er

 

Julen nærmer seg med raske skritt, og snart skal vi på vanlig måte puste og pese oss gjennom juletradisjoner, ribbe, surkål, øl og dram, osv. Vi skal ikke prøve å skjule våre norske juletradisjoner. Det gjør man heller ikke i Katalonia der jula har en skikkelig ”lortetradisjon”. Små, karakteristiske leirfigurer er en del av pynten med sine humoristiske tilføyelse, nemlig en lort. I år er Barcelonas nye trener Tito Vilanova samt Marilyn Monroe og Charles Chaplin blant de 41 nye caganer´er som jula 2012 byr på.

De små leirmenneskene og andre figurer sitter på huk og gjør sitt fornødne. Caganerene kommer fra spanske caga, som betyder lort. En av teoriene bak den særpregede juletradisjonen er fruktbarhet: Caganer´er var faste elementer i julekrybben helt tilbake til det 18. århundret. Den gangen var caganer´ne de kjente figurene fra juleevangeliet, og man mente at deres fruktbarhet ga jord til krybben, og at man ville gå et rikt og produktivt år i møte. Man trodde også at figuren ville gi god helse og ro til kropp og sjel. Altså gir det god mening å utvide de katalanske julekrybbene med den oppsiktsvekkende caganer-figuren.

Virksomhetens opprinnelse
Marc Alos Pla arbeider i det familieeide foretaket caganer.com som produserer og selger caganer´er til hele verden. Moren som er keramiker, har i tjue år laget leirfigurer, og etter å ha bedt sin sønn om hjelp til å etablere en virksomhet, startet de sammen opp for ti år siden. Figurene var dyre, fordi de var håndlagede, og det var vanskelig å konkurrere med billige julefigurer fra Asia. Altså måtte det noe nytt til.
For tjue år siden begynte hans mor, Anna María Pla, å lage figurene i atelieret i Torroella de Montgrí i Girona. Den gang var det for eksempel engler og demoner som Anna María Pla formet av leiren. For ti år siden forlot så Marc Alos Pla jobben sin i Barcelona og dro tilbake til barndomshjemmet i Torroella de Montgrí for å hjelpe moren med å gi nytt liv til figurene og starte opp virksomheten som i dag er kjent over alt i verden.
Tilbake i 1992 laget Anna María Pla sin første julenisse som altså i år har 20-års jubileum. Men i årene etterpå har også sportsfolk, politikere, kongelige og kulturelle personligheter blitt gjengitt i leire med en ”pølse” ut av baken.
”Her i Katalonia hadde vi for ti år siden et valg, og da begynte vi å lage de lokale politikere. Det var det første vi begynte med før vi fikk idéen til å gå i gang med andre kategorier. Når vi skal lage nye figurer, ser vi på hvilke personer som har gjort sig særlig bemerket i løpet av året, forteller sønnen Marc Alos Pla.
I dag er det mange politikere og presidenter, alt fra Barack Obama og Fidel Castro blant caganer´erne sammen med katalanske kjendiser som sangeren Joan Manuel Serrat, en katalaner med det uavhengige flagget, atleter, svømmere, basketballspillere og mange flere.
I Barcelona blir figurene solgt som suvenirer året rundt.
”Folk som kjøper caganer´er i Barcelona, hjelper oss med å få gode idéer til nye figurer. De stiller ofte spørsmålet: Hvorfor ikke den eller den karakteren?”
Caganer.com sender figurer til hele verden, og interessen for de spektakulære leirfigurene er stor. De blir blant mange andre lande solgt til fans i England, Frankrike, Brasil, Kina, Japan og Danmark.

De nye caganer´ene
Mens dette for katalanerne er en god gammel skikk som er like vanlig for dem som lutefisken er for oss, kjøper utlendingene caganer´er fordi de synes det er en morsm idé, en annerledes juleting som kan ruske litt opp i de hjemlige tradisjoner.
”Vi introduserer alltid nye caganer´er til jul, men de blir faktisk solgt hele året rundt som suvenirer", sier Marc Alos Pla.
Nylig ble mer enn 40 nye caganer´er lansert på hjemmesiden. Blant årets caganer´er er FC Barcelonas nye trener, Tito Vilanova, tegneseriefigurer som Batman og Den rosa panteren, sangeren Bruce Springsteen og mange flere. Du finner dem på www.caganer.com. Figurene koster mellom 12 og 50 euro.
 

Av Nanna Lunnemann

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.