Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Vi nærmer oss klokken seks om kvelden denne fredagen, og jeg står klar foran BUPAs kontor som bugner av flotte, blå ballonger. Jeg klistrer nummer 030 på magen og mottar en skritteller. Oppvarmingen er i gang, og jeg er klar.

BUPA har organisert begivenheten som en del av en internasjonal serie av arrangementer med tittelen ”BUPA Global Challenge”. Aktivitetene skal hvert år sikte mot å hjelpe folk med å endre livsstil slik at de lever et lengre, og lykkeligere liv. Her i Fuengirola har BUPA tatt utfordringen i form av et veldedighetsarrangement til fordel for Fuensocial, med støtte fra lokale beboere, virksomheter og sponsorer.

Sett i gang
Vi går gjennom de trange gatene og forbi restaurantene for å komme ned til vannet. Da vi kommer fram til Paseo’en, blir jeg møtt av beachvolley og et sandportrett av The Simpsons. Tom Winfield som er teamleder for BUPA, forsikrer seg om at alle er med. Jeg ser mit snitt til å spørre om veldedighetsarrangementet. ”Meningen er at det skal gjøre noe bra for Fuensocial. Men også å få folk til å forstå viktigheten av å gå,” forteller Tom som sammen med BUPA og en masse lokale borgere hjelper Fuensocial med å få inn donasjoner. Vi tar en stopp ved Morgan Beach. Her slutter flere fra Fuensocial seg til. De er elleville og enormt glade. Særlig én fanger min oppmerksomhet. Han strutter av all den begeistringen som kan puttes inn i et åpent sinn. En følelse av lykke strømmer gjennom kroppen: ”Det viktigste for Fuensocial er at vi får en fin kveld. Det er deilig å kunne bidra med noe helt annerledes som å ta beboerne ut av sine daglige rutiner. Dette er noe de aldri selv ville kunne få organisert. Jeg håper at det kan gi dem noe positivt i forhold til deres problemer”, sier Tom og forklarer at beboerne på Fuensocial er fysisk og psykisk handikappede.

En times walking
Tankene avbrytes av et ”vamos”, og vi går videre langs Paseo’en. Restaurantene står fortsatt tomme da vi går forbi El Puerto Hotel. En liten mann stopper meg for å finstudere kameraet mitt. Imens blir en av Fuensocialbeboere drillet av en lokal kioskmann. Det blir tatt godt imot og med en latter som kan høres helt til Mijas. Igjen bekrefter det hvor viktig denne dagen er for disse menneskene. “Fuensocials 45 beboere får daglig følge av andre handikappede fra Fuengirola som kommer til dagsenteret. Her er det forskjellige workshops der beboerne produserer ting som de selger. Det er viktig at de beskjeftiger seg med noe nyttig,” forteller Tom. Belteveskene strammes, og neste pitstop er klar. Mannen har fortsatt ikke mistet interessen
for kameraet mitt. Han kaster fortsatt blikk på kameraet jeg bærer over skulderen. Langs veien betaler folk for å delta. Betalingen er frivillig, men det er mitt klare inntrykk at alle velger å gi et bidrag. Vi begynner å gå igjen. Gruppene har fordelt seg som ludobrikker spredt utover Paseo’en, og sammenknepne øyne beundrer flokken som spaserer forbi én for én i hvert sitt tempo. Bølgene bruser i bakgrunnen, og solen holder på å legge seg bak de høye bygningene, kun enkelte solstråler lyser over stranden der folk sitter og holder rundt hverandre.

Mål og måltid
Restaurantene har begynt å få litt gjester, flere joggere passerer, og fiskestengene er reist på stranden. Likevel er det som om alt står stille. Jeg går over hengebroen med utsikt til borgen, og destinasjonen er nådd. Duften av grill fører meg ned mot vannet der det kokkeleres. Menyen er hotdogs og burgere med tilhørende øl og mineralvann. Selskapet benytter seg ikke av køkultur. Først-til-mølla-prinsippet hersker. Jeg har stått i ”kø” i 10 minutter, og folk går fortsatt inn foran meg med dressing om munnvikene, noe som forteller meg at de har fått servert mer enn én gang. Min intoleranse forvandler seg raskt til toleranse, fordi omstendighetene er en annen enn ved kassa i Mercadona. Mine nøkterne observasjoner avbrytes av en ung mann hvis språk er svært utydelig. Hans bevegelser forteller meg at han vil ha tatt et bilde. “Sonríe,” sier jeg og trykker på knappen. Folk strømmer til for å smake på maten. Røyken synes ikke å sjenere noen. De deilige smilene i alles ansikter da arrangementet startet, er fortsatt like friske som for et par timer siden. Ifølge Susanne Madsen fra BUPA har det møtt fram 160 personer. Hun er svært positivt overrasket over prosjektet, og de frammøtte – for ikke å nevne dem som impulsivt har donert penger på gaten. Fuensocial får en donasjon på 1.250 € fra veldedighetsarrangementet, et beløp som så BUPA fordobler. Altså gav gangturen 2.500 €.

BUPA International er en av verdens ledende, utenlandske sykeforsikringsselskaper. De tilbyr et bredt utvalg av forsikringer for enkeltpersoner og  virksomheter.

Av Nanna Lunnemann

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet