Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Slankekur med rolig musikk
Verdens enkleste slanketips må være å spise og drikke mindre. Vil du ha hjelp til å få i deg færre kalorier, så besøk en koselig restaurant med myk musikk og dempet belysning!
– Vi gjorde en test på en fastfood-restaurant og fant ut at i en slik atmosfære med dempet musikk og lys spiste gjestene færre kalorier og nøt maten bedre. Dette sier professor i markedsføring og leder av Cornell University Food and Brand Laboratory, Brian Wansink.
Dempet musikk og belysning gjorde ikke at gjestene bestilte annen type mat, bare at de spiste 18 prosent mindre enn tidligere. De spiste ca. 775 kalorier i stedet for 949 kalorier. Gjestene rapporterte også at de likte maten bedre, skriver videnskab.dk.

Fet og lykkelig!
Har du sett noen smile lykkelig etter å ha tatt en jafs av en diger hamburger, en fylt sjokolade eller en kjempe-softis?! I så fall skyldes ikke det bare at smaken er god og synet lekkert. Ny forskning viser at det er fettsyrene i maten som har en kortvarig og positive effekt på humøret, skriver 24.dk.
Ifølge en belgisk undersøkelse fikk seks av forsøkspersoner sprøytet inn mettet fettsyre i tarmene, seks andre fikk sprøytet inn en saltvannsoppløsning. Samtidig ble alle forsøkspersonene utsatt for ulike typer sørgelig og klassisk musikk, mens bilder av triste ansikter ble vist på et lerret.
Ved hjelp av hjerneskannere og intervjuer av forsøkspersonene, kom forskerne fram til at de som hadde fått fettinnsprøyting var 50 prosent mindre triste enn forsøkspersonene som bare hadde fått saltvann i tarmene!

Grønland kan stige med 1.000 meter!
GPS-målinger bekrefter at øya Grønland stiger i takt med at ismassene smelter på grunn av klimaendringer. I dag er øya nesten helt dekket av is. Etter hvert som ismassen smelter, lettes vekten på grunnfjellet, og det får Grønland til å heve seg, ifølge en ny studie som er publisert i tidsskriftet PNAS.
– Grønland stiger noen steder med tre centimeter i året, men farten akselererer. Hvis hele isdekket forsvinner, vil Grønland heve seg omkring en kilometer, forteller seniorforsker Shfaqat Abbas Khan fra Danmarks tekniske universitet, Institut for Rumforskning og teknologi.
Studien viser at Grønland stiger med tre centimeter i året, altså tre meter per hundre år.

Grønn te = bedre hukommelse
Grønn te har vært kjent for å hjelpe mot hjerte- og karsykdommer, men nå har forskere også funnet bevis på at teens kjemiske egenskapene kan påvirke de såkalte “cellulære mekanismene” i hjernen. Kort fortalt betyr det at stoffet EGCD som finnes i grønn te, påvirker produksjonen av hjerneceller. Det gir fordeler for hukommelse og læring.
– Vi fokuserte vår forskning på hippocampus (den delen av hjernen som behandler informasjon fra kortsiktig til langsiktig minne), forteller professor Yun Bai fra Kina.
Forsøket ble gjennomført på mus, og resultatet viste at musene som hadde blitt behandlet, klarte å finne frem til objekter fortere.
Forskerne sier at kjemikalier som finnes i grønn te også muligens kan hjelpe mot sykdommer og hukommelsestap, skriver forskning.no

Kjedeligere å røyke
Helt hvite røykpakker gjør innholdet mindre tiltrekkende, viser en brasiliansk spørreundersøkelse der 640 unge, brasilianske kvinner deltok.
Kvinnene oppgir at røykpakkene er mer tiltrekkende og at sigarettene smaker bedre dersom røykpakken har sterke farger og dersom det står ord som ”slim” og ”superslim” på pakken, eller at sigarettene inneholder tilsetningsstoffer av frukt.
Når farger og tekst ble fjernet, ble røykpakkene med en gang mindre attraktive. Tre ganger så mange kvinner ville ha røykpakken med reklame på framfor den fargeløse, ifølge Sciencedaily.com.
Dermed har vel Statens Tobakkskaderåd fått noen gode tips?!

Derfor elsker kvinner shopping
Menn hater shopping, kvinner elsker det! Hvorfor? Det har å gjøre med utviklingen av mennesket gjennom tusener av år. Vi mennesker er fortsatt preget av en arbeidsdeling mellom kjønnene som var vanlig blant våre forfedre:
Menn jaktet, kvinnene samlet planter og sopp, omtrent sånn som å fylle handlekurvene med riktige varer.
– Vår undersøkelse viser at mennenes shoppingmønstre minner om hvordan de tidligere jaktet, mens kvinnenes shoppingmønstre minner om hvordan de samlet, sier den amerikanske forskeren Daniel Kruger til videnskab.dk.
Når menn handler inn, går de direkte etter det de trenger og forlater butikken raskt, – akkurat slik våre forfedre jaktet. For selv om de kunne bruke flere dager på at finne byttet, tok selve angrepet kort tid. Så snart dyret var slått ihjel, dreide det seg bare om å forlate de farlige omgivelsene raskest mulig.
– Kvinnene derimot brukte flere timer om dagen på å samle bør, frukt og sopp – hver eneste dag og gjerne sammen med barna, forteller Daniel Kruger.
Det var altså forklaringen, men hva kan vi så bruke denne forskningen til? Lage egne kjøpesentra for menn og for kvinner?

Vindkraft er løsningen
Endelig en hyggelig nyhet: Verdens behov for energi både i dag og i framtiden kan løses ved hjelp av vindmøller. Det hevder i alle fall forskere ved Standford University og University of Delaware, skriver forskning.no.
Gjennom en datamodell har forskerne beregnet hvor mye energi vindmøller kan få ut av alle verdens vinder over land og langs verdens kyster.
Absolutt og maksimalt potensiale er 250 terrawatt, ifølge deres modell. Det er langt mer enn de 11,5 terrawatt som forskerne regner med at menneskeheten årlig vil trenge innen 2030, om vi skal dekke hele verdens energibehov med rene energikilder.
Forskerne mener at for å dekke halvparten av verdens behov for ren energi, vil det trengs til sammen rundt fire millioner vindmøller som alle fanger inn vinden i 100 meters høyde. Halvparten av vindmøllene kan stå ute i havet og langs kysten, mens resten vil kreve 0,5 prosent av jordas landareal, – et område på størrelse med halve delstaten Alaska, ifølge forskerne.
For ikke å true miljø og dyreliv mener forskerne det selvsagt vil være mest effektivt å bygge vindkraftverk på steder med mye vind. Gobi-ørkenen, de amerikanske slettene og Sahara kan være aktuelle kandidater, ifølge forskerne.

Av Arne Bjørndal

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet