Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Hei Christina
Jeg har ikke vært hos tannlegen på 5 år. Jeg har ikke vondt noen steder, men tannkjøttet blør når jag børster tennene. Jeg vet at jeg kanskje burde gå til en tannlege, men jeg har jo ikke smerter… Jeg synes det er unødvendig å ta røntgenbilder på grunn av strålingen.

Markus

Hei Markus
Den vanlige anbefalingen er at man går til tannlegen minst minst en gang i året til en undersøkelse uansett om du har vondt eller ikke. Tannlegen gjør etter en utførlig undersøkelse en vurdering av hvor ofte de bør gå til tannlegen. Smerte/ubehag er kroppens måte å formidle at noe ikke er som det skal, MEN i mange tilfeller kjenner man ingenting til tross for at man har store kariesangrep, tannløsningsproblemer, etc. Fraværet av smerte er altså IKKE ett bevis på at det ikke finnes feil i munnen.
Blødning under for eksempel tannpuss er et bevis på at det er en bettenlse i tannkjøttet. Den betennelsen forekommer når det finnes plakk, tannstein, fremmed ting i tennene(for eksempel epleskall) ved eller under tannkjøttkanten. Oftest må det tas bort av en tannlege med spesielle instrumenter som kommer til i tannkjøttlommen.
Du trenger ikke være urolig over strålingen når du tar røntgenbilder. Strålingsdosene er svært mye lavere med dagens moderne digitale røntgenteknikken og er derfor helt minimal. Tannlegen gjør også den første undersøkelsen og gir en individuell bedømming over hvor ofte du trenger å ta røntgenbilder av tennene. Vanligvis vil man ta røntgenbilder i løpet av det første besøket hos tannlegen ettersom man vil ha et utgangspunkt og slå fast hvilke karies som finnes, osv. Dessuten synes mang hull ikke på tannen, men derimot på røntgenbildene og noen ganger omvendt.
Sist men ikke minst kan du ha slimhinneforandringer og i verste fall også farlige sykdommer som du ikke selv kan oppdage. Å ikke gå til tannlegen hvert år kan derfor medføre alvorlige risiko for din allmenne helse. Ikke bare for munnen.

Hopper jeg har besvart dine spørsmål. Nøl ikke med å ta kontakt oss ved behov.

Av tannlege Christina Radics, Nordic Dental Centre

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet