Månedsmagasinet på Costa del Sol

– Det handler om kjærlighet! Og om at vi etter 12 år som samboere ønsker å formalisere forholdet vårt. Dessuten finnes det jo ikke noen flottere kirke i hele verden enn Sjømannskirken her i Calahonda!

Brudgom Rune Spaberg og bruden selv, Sølvi Aga, trenger ingen betenkningstid for å gi hverandre sitt ja i påhør av prest og nærmere 100 frammøtte.
Dessuten: Som godt voksne mennesker med mye livserfaring og tidligere ekteskap bak seg, er de svært bevisst på hva de nå går inn i. For Sølvi og Rune er Sjømannskirken El Campanario et naturlig valg siden de begge bor fast her på kysten.

Stor pågang
Sølvi og Rune er ikke alene, for stadig flere par – først og fremst tilreisende fra Norge, men også noen fastboende – ønsker å vie seg eller få en kirkelig velsignelse i Sjømannskirken i Calahonda. Det viser statistikken fra de siste årene:
Mens 67 par ble viet/velsignet i 2010, var tallet i fjor oppe i 85 par.
– Ja, det kan bli ny rekord i år. Akkurat nå ligger vi an til å tangere fjorårets tall. Tegner det seg noen flere ektepar før nyttår, er rekorden klar, bekrefter sjømannsprest Mette Buvik.
To par har ønsket å bli viet 12.12.12, altså 12.desember i år, kanskje fordi det da er lett å huske bryllupsdatoen?! Datoen faller på en onsdag, og vanligvis er vielsene for det aller meste lagt til torsdager og lørdager, i sommersesongen også fredager. Men i Sjømannskirken er man kjent for å yte litt ekstra…

Sommermånedene mest populære
Det er i sommermånedene de fleste ønsker å bli viet, særlig fra og med juni til og med august. Men tallet på vielser viser en markant økning allerede etter påske.
Hvorfor er det så populært å gifte seg her i Sjømannskirken på Solkysten?
– Vi tror nok at jungeltelegrafen er viktig. Mange blir begeistret for stedet og atmosfæren og forteller det videre til andre. At Spania er et gjestfritt land, at atmosfæren er god og været flott, har nok også sitt å si, mener Mette Buvik. Hun melder om god pågang av par som ønsker vielse neste år.
Selv har Mette jobbet som Sjømannsprest i El Campanario i sju år, først som vikar og deretter som fast ansatt. Hvor mange brudepar hun har viet i løpet av denne tida, er hun ikke helt sikker på:
– Men det blir nok noen hundre vielser til sammen, mener hun.
Vanligvis har El Campanario mulighet til ni vielser i uka i sommersesongen, resten av året seks.

Spania mest populært
I fjor ble 938 par viet eller fikk en kirkelig velsignelse i en av Sjømannskirkens mer enn 30 kirker i utlandet. Den absolutt mest populære sjømannskirken å gifte seg i ligger på Arguineguin på Gran Canaria. Blant fjorårets mest populære sjømannskirker for vielser, ligger tre av fem i Spania. El Campanario her på Costa de Sol ligger på en fjerdeplass, bak Mallorca, men klart foran Pattaya i Thailand.

Her er fjorårets statistikk:
Antall vielser/velsignelser 2011
Gran Canaria 141
København 106
Mallorca 95
Costa del Sol 85
Pattaya 64

Tot. antall vielser 938

Kilde: Sjømannskirken


Spørsmål og svar om vielser på El Campanario

Den vakre sjømannskirken i Calahonda tilbyr en enkel, men høytidelig seremoni. I kirkens gjestehus finnes egen brudesuite, i tillegg til at det er overnattingsplasser til gjester. Vielsen kan lett kombineres med en romantisk bryllupsreise i Sør-Spania.

Hvem kan gifte seg i El Camapanario?

Forutsetningen for å gifte seg i Sjømannskirken på Costa del Sol er at den ene av partene er norsk statsborger og at den andre ikke er spansk statsborger.
(El Campanario har ikke vigselsrett i Spania. Alternativet er en borgerlig vielse og deretter en kirkelig velsignelse i El Campanario.)

Når foregår giftemålene?
Vanligvis er det bryllup på ettermiddagene torsdager og lørdager. I juni, juli og august er det også bryllup på fredager. Inntil tre vielser per dag. Ta kontakt med Sjømannskirken i god tid for å avtale dato og tid.

Bryllupsamtale og musikk

Sjømannspresten vil ta kontakt for å avtale tid for en samtale før bryllupet. Formålet med samtalen er å bli bedre kjent og gå gjennom vielsesritualet. Ekteparet får også møte organisten for å avtale musikk. Ritualet følger ordningen for vielser i Den norske kirke.

Hva koster det?

En vielse på El Campanario koster kr. 5.250,-. I dette inngår leie av kirkerom, musikk, blomster på alteret og et Ny testamente. Ekstra pynting av kirkerommet må ordnes av brudefolkene selv.

Hva må ordnes på forhånd?

Før man kan bli viet, må det gjennomføres såkalt "prøving av ekteskapsvilkår". For brudepar bosatt i Norge skjer prøvingen på folkeregisteret der en av partene er bosatt. For brudepar som er bosatt i utlandet skal prøvingen foretas av folkeregisteret på en av partenes siste registrerte bosted i Norge. For norske borgere som har fødselsnummer, men som har vært registrert som bosatt i Norge, skal prøvingen foretas av Sentralkontoret for folkeregistrering, Skattedirektoratet. Sentralkontoret prøver også ekteskapsvilkårene for norske borgere som er utvandret før 1964. Egenerklæringsskjema og forlovererklæringsskjema skal sendes til ligningskontoret hvor en av dere er registrert i Folkeregisteret.
Ligningskontoret sender dere deretter en "Prøvingsattest". Den er gyldig i fire måneder fra den er registrert.

Mer informasjon

Ønsker dere å forberede dere ved å se på ordning for vielse, salmeforslag m.m., kan dere gå inn på www.kirken.no. Klikk dere inn på bryllup.

Praktiske ting
Etter at man har bestilt tid for bryllup, får paret tilsendt en liste med forslag til lokale restauranter, blomsterbutikk, frisør og fotograf.
Listen bygger på erfaringer som El Campanario har hatt med ulike leverandører, men gir ingen økonomiske fordeler for kirken, ifølge sjømannsprest Mette Buvik.

Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.