Månedsmagasinet på Costa del Sol
Spania har de beste strendene

Spania kaprer nok en gang førsteplassen i konkurransen om de beste strendene. 540 spanske strender – 29 flere enn i fjor – kan denne sommeren heise sine ”Blå flagg”.

Den internasjonale ”Blått flagg”-juryen har nå delt ut sine høyt hengende utmerkelser for 2012. På en pressekonferanse i Madrid onsdag ble det opplyst at 3.098 strender og 646 fritidshavner på den nordlige halvkule i år får den gjeve utmerkelsen.

Ny rekord
For det kriserammede Spania er ”Blått flagg”-rekorden en god og viktig nyhet. I kampen om å kapre sommerturistene er få ting viktigere enn nettopp mange kvalitetsstrender med rent og innbydende hav.
Med sine til sammen 638 Blå flagg, 540 for strendene og 98 for fritidshavnene, betyr det at nesten hvert sjette Blått flagg i 2012 kan heises på spansk jord.

Best på strender
Hele 46 stater på den nordlige halvkulen der vi nå går inn i toppsesongen for bading og soling, deltok i årets kåring. Her er landene med de beste strendene:

1. Spania 540 strender
2. Hellas 394 strender
3. Frankrike 358 strender
4. Tyrkia 355 strender
5. Portugal 275 strender
6. Danmark 253 strender
7. Italia 247 strender

For fritidshavner med Blått flagg ser listen slik ut:
1. Tyskland 110 havner
2. Spania 98 havner
3. Nederland 88 havner
4. Frankrike 84 havner
5. Italia 62 havner
6. Danmark 51 havner
7. Sverige 38 havner

Costa Blanca øker mest i
Når strender og fritidshavner blir sett under ett, fikk Spania i år 35 flere Blå flagg enn i 2011, 29 for strendene og 6 for havnene.
Størst økning i tallet på Blå flagg-utmerkelser oppnådde Murcia-området på Costa Blanca som fikk 14 flere blåfargede flagg enn i 2011. Det hører med at Costa Blanca er et av de mest populære ”norske” feriedestinasjonene langs Middelhavet.
Galicia i Nord-Spania fikk 13 nye flagg, Andalucía med Costa del Sol fikk 12 nye flagg, mens Kanariøyene økte med 7 blå flagg.

Balearene taper terreng
Balearene med de populære ferieøyene Mallorca, Menorca og Ibiza mister i år 17 ”Blå flagg”. Spanske turistmyndigheter mener det skyldes finanskrisen som har betydd at ikke alle klarer å følge opp tøffe krav om bl.a. minst to badevakter på alle strender. Særlig er dette aktuelt på Balearene fordi strendene her er mange og langt mindre enn strendene andre steder i Spania.

Tøffe krav
”Blått flagg” er en eksklusiv utmerkelse og en årlig miljøsertifisering av flere tusen strender og havner verden rundt. Det hele startet opp i Frankrike i 1985. To år etter ble ordningen introdusert i hele EU-området. Fra 2001 har ”Blått flagg”-utmerkelsen blitt verdensomspennende og verdsettes høyt av turister og turoperatører.
En rekke kriterier må oppfylles før det blå flagget kan heises på badestrender og fritidshavner.
Det er den uavhengige, non-profit-organisasjonen FEE (The Foundation for Environmental Education) med sine medlemsland verden rundt som deler ut de årlige ”Blått Flagg”-utmerkelsene. Blant samarbeidspartnerne er FN, EU og flere internasjonale turistorganisasjoner.
Sertifiseringen gjelder bare for ett år av gangen. Ingen kan ta for gitt at man automatisk får noen ny godkjenning.

Her er de viktigste ”Blå flagg”-kravene
– God vannkvalitet
– Rent og søppelfritt
– Tilgjengelig førstehjelpsutstyr, livreddere og/eller livbøyer
– Rene toaletter og minst ett til rullestolbrukere
– Ingen industri- eller kloakkutslipp som forurenser området
– Enkel og sikker adgang
– Tilgjengelig drikkevann
– Synlig informasjon om dyreliv, økosystem og sårbar natur
– Synlig informasjon om vannkvaliteten
– Egen strandkomité som er ansvarlige for at kriteriene overholdes
– Søppelkasser med hyppig og regelmessig tømming
– Ikke uautorisert camping
– Ingen bilkjøring
– Tilgjengelighet med offentlig kommunikasjon
– Kriseplan for eventuell forurensning

Mer om Blue Flag: www.blueflag.org
 

Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.