Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Så skal vi snakke om dette igjen. Siden jeg i 1975 begynte å interessere meg for vitaminer, mineraler og diverse kosttilskudd, er det med jevne mellomrom kjørt en mer eller mindre seriøs hets mot bruken av dette.
Jeg har egentlig bestemt meg for å holde opp med å interessere meg for den slags, for dette ser jeg på som useriøst. Jeg vet personlig hva jeg tror på og har mange års gode erfaringer med det. Så må resten av verden bare krangle så mye de vil om diverse vitaminer og kosttilskudd.

Det som likevel fikk meg til å skrive denne artikkelen var da det på de danske tv-nyhetene, som et av de store temaene, ble opplyst at det kunne være farlig å ta vitaminpiller. Bl.a. ble det vist klipp av ulykkelige og forvirrede foreldre på en barneinstitusjon som med denne nye kunnskapen rundt farene ved inntak av den daglige vitaminpillen, følte seg usikre og engstelige.
Etter min mening er det alltid bra med en seriøs debatt rundt fordeler og ulemper innenfor sunnhet og helse. Men det må være med en ÅPEN dagsorden og det bør belyses fra mange forskjellige og nyanserte vinkler og med mennesker som har kunnskap og erfaring som de, uavhengig av personlige interesser, ærlig deler sine synspunkter. På denne måten har vanlige mennesker en mulighet for selv å føle og ta stilling til hva som føles riktig og bra for hver enkelt.

Å utsette andre mennesker for frykt, er et uhyggelig og svært sterkt våpen som brukes i mange forskjellige sammenhenger til å manipulere oss. Jeg føler det blir gjort mer bevisst enn vi overhodet kan forestille oss.
Det er forståelig hvis vi blir totalt forvirret. Den ene dagen hører vi at halvparten av alle mennesker mangler D-vitaminer og at det kan være medvirkende til en rekke lidelser. Vi får tutet ørene fulle av at det er for lite selen i kosten vår og at det kan være en årsak til kreft. Det oppstår uunngåelig uregelmessigheter og sykdommer som følge av all vitaminmangel.
Vil du gjerne selv ha mulighet for å vite noe mer og utfra dette ta stilling til din daglige vitaminpille, uten at all din knappe fritid skal gå med til å studere emnet, er det mange forståelige artikler og informasjon på siden www.vitalraadet.dk
Som sagt er det mitt levebrød å arbeide med vitaminer og kosttilskudd. Jeg har gjennom mange år i denne sårbare og utskjelte bransjen opplevd igjen og igjen hvordan mange kroniske sykdommer kan forebygges og lindres ved hjelp av vitaminer og mineraler.

Kosten
Selvfølgelig må kosten gi den grunnleggende næringen, og det er viktig at vi tenker nøye over hva vi putter i munnen.
Å spise en sunn kost krever at du vet noe om kroppens basale behov, bruker mye tid og omtanke i kjøkkenet, at du har adgang til sunne råvarer og unngår å ty til lette løsninger når den daglige maten skal på bordet eller i matpakken.
Det hevdes igjen og igjen fra offentlige myndigheter at hvis du spiser en god og allsidig kost, får du de næringsstoffene du har bruk for. Hvis det var riktig, undrer jeg meg over de økte sykdomstilfellene av diabetes, hjertekarlidelser, kreft, giktlidelser, m.m.

Kvaliteten på våre matvarer blir til stadighet dårligere og dårligere. I stedet for å si hvordan vi kan gjøre matvarene våre sunnere med riktig jordmonn, etc. kikkes det mer til profitten ved å kunne øke produksjonen, slik jeg ser det. Hvis spinat f.eks. blir dyrket ett, sted, kan det være fullt av gode stoffer, blir det dyrket i et annet område, kan næringsinnholdet vise noe helt annet, osv., osv. Helt ærlig, hvor mange av oss har overskudd til å sørge for en optimal, sunn kost hver dag med mange grønnsaker og frukt, dyrket under optimale forhold?
Vi utsettes for et hav av kjemiske stoffer både fra maten, vannet vårt og ikke minst fra luften, noe som øker vårt behov for vitaminer, mineraler, m.m.
Har du mulighe til det, så velg økologiske grønnsaker og frukter, og er du kjøttspiser, så få tak i kjøtt fra glade ustressede dyr som har levd av økologisk for, dérsom det er mulig.

Det er en sann forvirring runSt hva sunn kost er. Alle mulige kosteksperter sier snart det ene og bannlyser det andre. Vi er alle individuelle. En romersk filosof og healer sa for flere isen år siden at det som er mat for et menneske, kan være gift for et annet. Det ser vi tydelig hos f.eks. allergikerne. Behovet for og evnen til å bryte ned kosten avhenger også av fra hvilken klimasone du kommer, og i hvilken du lever. Det er viktig å kjenne ett hvordan forskjellige matvarer påvirker deg. Om dette er det skrevet en masse bøker, bla. rundt blodtypedietter, stoffskiftetype, osv.
Uansett ditt individuelle behov og ønske, er det noen enkelte kostråd som gavner alle, nemlig: Sørg for rent drikkevann og drikk et par liter daglig. Spar på sukkerholdige matvarer. Unngå brus og cola. Pass på ved for mye kaffe og alkohol.
Unngå bruk av mikrobølgeovn. I Russland forbød man i 1976 bruken av mikrobølgeovn. På Google kan du finne en svært interessant side ”Before it is news”, der det er en lang liste over mikrobølgeovnens skadelige virkninger.

Vitaminene
Jeg har vansker med å tro at et fornuftig inntak av vitaminer øker dødeligheten. De nyeste undersøkelsene fra det amerikanske US National Poison Control System viser ingen dødsfall fra noen vitaminer og mineraler.
Vil du gjerne lese noe skikkelig rundt vitaminer og mineraler, kan jeg på inderligste anbefale boken ”Lev sunt med vitaminer og mineraler” av Henrik Dilling. Den er svært grundig og letleselig og du blir guidet gjennom kroppen og dens behov for vitaminer og mineraler. Han har også et kapittel om bruk av mikrobølgeovner.
Plassen her begrenser meg til bare en kort omtale av noen av de viktige vitaminene.

B-vitaminer
Vi deler grovt vitaminene opp i de fettoppløselige som er A, D, K og E, samt de vannoppløselige som er alle B-og C-vitaminene.
B-vitaminene er avhengige av hverandre, og derfor er det viktig at hele spektret gis samtidig. B-vitaminene er en gruppe på åtte vannoppløselige vitaminer som alle har forskjellig virkning. Det kan i tillegg gis et enkelt B-vitamin etter behov. F.eks. er B1 svært populært her i myggesesongen, fordi myggen avskyr dette.
Barns vekst er avhengig av B-vitaminer. B-vitaminer aktiverer immunsystemet og er med på å forebygge cancer og alkoholens skadelige virkninger. De mennesker som særlig trenger tilskudd av B-vitaminer er de som spiser junkfood, raffinert og ferdiglaget mat, har stort sukker- og alkoholforbruk og dessuten eldre mennesker.

C-vitaminer
C-vitamin er ikke bare ascorbinsyre, men en større gruppe av stoffer som inkluderer bioflavoidene. Den eneste bivirkning er at man kan få tynn mage hvis man overdoserer. Nobelpristakeren og kjemikeren Linus Pauling hevdet at man kunne forlenge livet 12 – 18 år ved å ta 3.200 til 12.000 mg C-vitamin daglig. Etter min personlige mening er det tilstrekkelig til vanlig forebygging i hverdagen å ta 500 mg 2 x daglig.
C-vitamin er en særdeles sterk antioksidant som er med på å forebygge aldring. Det hjelper ved utskillelse av alle giftige stoffer, inklusiv tungmetaller og heroin. Det er fantastisk viktig for immunsystemet. Det holder bindevevet sammen og medvirker til å forebygge problemer med tannkjøttet, slimhinner, hud og øyne.
Obs. Er du røyker, må du vite at hver eneste sigarett "stjeler" 25 mg C-vitamin. Ønsker du å få C-vitamin-behovet dekket gjennom kosten, så sørg for en masse friske grønnsaker og frukt. Har det ligget mer enn et par uker, nedsettes innholdet av C-vitaminer.

D-vitaminer
D-vitaminer er nok det mest omtalte vitaminet de siste årene. Forskjellige undersølelser har vist at svært mange mennesker ikke har tilstrekkelig med D-vitamin i kroppen. D- vitamin er med på å forebygge kreft, autoimmune sykdommer, sukkersyke, for høyt blodtrykk, lungelidelser, fibromyalgi m.m., i tillegg til at skjelettet også trenger D-vitamin for å kunne ta opp kalk og fosfor.

E-vitaminer
E-vitaminer arbeider særlig bra sammen med C-vitaminer og selen. Ofte sies det at dette er kvinners vitamin nr.1, fordi det medvirker til dannelsen av kjønnshormoner. Det er en viktig antioksidant, særlig sammen med selen. Vitaminet gjør blodet letflytende, beskytter mot åreforkalkning og er med på å forebygge blodpropp. Og, noe jeg liker svært bra, er at det medvirker til å holde huden smidig og motvirker rynker.

A-vitamin
Det er et av de fettoppløselige vitaminene og er viktig for øynene, huden og slimhinnene. Det er også vigtig for fruktbarheten og vekst. Ta ikke ekstra tilskudd hvis du er gravid, fordi dette kan øke riskoen for missdannelser. A-vitaminmangel er ikke særlig vanlig..

K-vitamin
K-vitamin er et av de vitaminene som blir mye omtalt i disse tider. Det er tre forskjellige K-vitaminer: K1 – K2 – K3. Vitaminet er viktig for opptak av kalk sammen med magnesium og D-vitamin. Vitaminet er også viktig for vår vitalitet, nyrer, lever, hjerte mm. K1 finnes i grønne grønsager. K2 dannes mest af sunde tarmbakterier, overvejende melkesyrebakterier. K3 er kunstig og vannoppløselig.

Etter min beste overbevisning er det derfor å gi seg selv unødvendige bekymringer dersom man tror at vi blir skadet av et fornuftig forbruk av vitaminer og mineraler. Tvertimot er det mer bekymringsfullt om vi får tilstrekkelig av de vitaminer og mineraler som kroppen vår har bruk for. Det er mitt synspunkt etter mange års erfaring, at vi ikke kan spise oss til dem i vanlig kost.

 

Av Anni Dahms, Anni’s Vitalshop

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet