Månedsmagasinet på Costa del Sol
Min erfaring med lystgass hos Nordic Dental Centre

Min erfaring med lystgass hos Nordic Dental Centre

Lystgass er en luktfri og mildt bedøvende gass og er et utmerket supplement til vanlig bedøvelse, dersom det er vanskelig å oppnå fullstendig smertefrihet eller hvis man er redd for sprøyter ved lokalbedøvelse.
En av de store fordelene ved lystgass er at du fortsatt er våken, kan snakke og svare på spørsmål under behandlingen. Du føler deg avslappet og mer komfortabel. Angsten er svekket, og det blir enklere å behandle.
En halv time etter behandlingen er avsluttet, er man stort sett upåvirket av lattergassen.

Hvordan virker det?
Jeg ofret meg, tok en tur til tannlegen for å prøve lystgass. Jeg satte meg i stolen, fikk satt en engangsklemme på nesen, begynte å puste normalt inn og ut gjennom nesen. Snart fikk jeg en rolig fornemmelse i hele kroppen, en prikking i leppene og en følelse av at jeg hadde fått en øl for mye. For det første fordi jeg ble en anelse fraværende og for det andre fordi jeg begynte å le uten noen grunn.

”Det er lenge siden noen av våre pasienter har ledd når de har fått lystgass”, smiler Christina Radics og fortsetter: ”Grunnen til vi gir lystgass til noen pasienter er at de kan være så panisk redd for å sette seg i en tannlegestol at de slett ikke kan slappe av i kjevemusklene. Dermed kan vi ikke komme til og gjøre arbeidet vårt. Derfor er det sjelden at det er noen som har overskudd til å le. De er fullt forkusert på å slappe av.”

Hva gjør jeg på forhånd?
Før en lystgassbehandling må man ta sine forbehold. Man kan ikke spise senere enn åtte timer før behandlingen, og ingen flytende føde mindre enn tre timer før behandlingen. Likevel er det tillatt å ta tabletten Dormicum, med et halvt glass vann fram til en time før behandlingen. Dormicum inneholder et stoff kalt midazolam som tilhører en klasse av legemidler kalt "benzodiazepiner".
Dormicum virker raskt og gjør at du føler deg søvnig eller faller i søvn og hjelper også til med at musklene dine slapper helt av.

Bivirkninger
Som alle andre legemidler, kan lattergass gi bivirkninger, selv om ikke alle får bivirkninger.
Vanlig (flere enn én av 100 pasienter): svimmelhet, uklarhet, kvalme og oppkast.
Uvanlig (mindre enn én av 100 pasienter): propper i ørene. Årsaken er at lystgass senker trykket i mellomøret. Oppblåsthet i magen på grunn av dinitrogenoxid som langsomt øker mengden av gass i tarmene.
Lystgass anbefales ikke til pasienter med øreinfeksjon eller bihulebetennelse, alkoholikere eller narkomane med hjerneskader, gravide (særlig de første 12 ukene).

Av Stine Hougaard

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.