Månedsmagasinet på Costa del Sol
All time high for norske boligkjøp på Costa del Sol

All time high for norske boligkjøp på Costa del Sol

Meldingen fra norske eiendomsmeglere og advokater er klar: Aldri tidligere har de solgt så mange boliger til nordmenn!

Mens Spania opplever økonomisk krise, har nordmenn på jakt etter feriebolig for alvor kastet sine øyne på landet. Norske meglere og advokater med mange års fartstid her på kysten sier de aldri har opplevd maken. 2012 vil bli stående som deres hittil beste år, er gjennomgangstonen.

– Ny rekord
Heidi Bråteng i Segarra & Bråteng har 27 års erfaring fra boligmarkedet på Costa del Sol. 2007 var selskapets best år hittil med kjøp og salg av boliger til en samlet verdi av 17 millioner euro. At rekorden vil bli slått i år, hersker det liten tvil om:
– Omsetningen har hittil i år allerede passert 20 millioner euro. Dette blir mitt beste år noensinne, sier Heidi Bråteng som hevder at det er tre favorittområder for nordmenn på jakt etter feriebolig på Solkysten:
– Først og fremst er det Elviria. Grunnen er at dette området har noen av de beste strendene langs kysten. Dernest er områdene rundt Puerto Banús populære sammen med en beliggenhet rundt strandpromenaden i Marbella kommune, særlig i San Pedro-området, sier hun.

– Har økt med 90 %
– Det norske markedet har eksplodert, sier Einar Askvig som leder Norges største advokatkontor i Spania, Vogt Advokatfirma i Marbella:
– I de 13 årene vi har holdt på her nede, har 2011 vært vårt beste år, målt i omsetning og antall klienter. I de fire første månedene i år har vi imidlertid hatt en økningen på 90 prosent i forhold til samme periode i fjor. Det er åpenbart at det går mot ”all time high”, sier Askvig som forteller at kontoret har holdt åpent sju dager i uka for å kunne ta unna for alle henvendelsene fra kjøpesugne nordmenn.

Flere forklaringer
– Vi har ansatt to nye medarbeider og hyret inn all ledig og tilgjengelig kapasitet, opplyser Askvig som har følgende forklaringer på hvorfor nordmenn er sånn på hugget nå:
1. De store årskullene med nordmenn som ble født mellom 1947 til 1950 på vei over i pensjonisttilværelsen. De er kjøpesterke, vil nyte alderdommen og satser i større grad på fritidsbolig i Syden.
2. Norske 65 – 70 åringer har begynt å dele ut forskuddsarv, og det betyr at barna på 35 – 40 år får råd til å kjøpe seg Syden-boliger.
3. Tilbudet på flere direkte og rimelige flyreiser gjør det mer aktuelt med fritidsbolig her nede.
4. Folk blir mer mobile. Det er ikke lenger unaturlig å dra på langweekend-tur til Solkysten.
5. Sist, men ikke minst har eiendomsprisene i Spania falt vesentlig, fra 10 – 15 prosent og oppover.
Ifølge Askvig er prisen på boliger som går gjennom hans firma redusert med 30 prosent, fra gjennomsnittspriser på 500.000 euro i 2007, til 350.000 euro i dag.

Tror bunnen er nådd
– Ja, det er all time her også, melder Eivind Due-Hansen i eiendomsmeglerfirmaet VIME Reality i Marbella. Han sier den økte pågangen startet på slutten av fjoråret. Særlig er det nordmenn, dansker, finner og russere som handler gjennom hans firma.
– Det handler mye om folk på slutten av 50- og begynnelsen av 60-åra som snart er på vei over i pensjonisttilværelsen og som vil nyte den siste delen av livet.
Due-Hansen tror bunnen i det spanske boligmarkedet snart blir nådd og at det er på tide med kjøp, om man vil ha egen syden-bolig.

– Minst 50 prosent økning
– Grunnen til at nordmenn vil ha feriebolig her nede skyldes først og fremst at nordmenn har mye penger og at de i dag får mer for pengene sine når de er på jakt etter feriebolig. Alt det andre med sol, sjø og strand er jo akkurat som før! Slik svarer senior rådgiver Britt H. Johansen i Cramer Advokater, S.L. som har kontor i Fuengirola og i Tønsberg i Norge.
Hun anslår at firmaet har hatt minst 50 prosent økning i tallet på nordmenn som søker juridisk hjelp til kjøp av sydenbolig.
– Akkurat nå yter vi bistand ved kjøp og salg av bolig hver eneste dag, sier Britt H. Johansen som er helt klar på hva nordmenn ønsker seg:
– Gjennomsnittsnordmannen vil ha en solrik, sydvendt og lettstelt bolig med havutsikt, nær butikker og helst med gangavstand til stranda.

Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.