Månedsmagasinet på Costa del Sol

Hei Christina
Jeg har et spørsmål…for en tid siden var jeg hos en tannlege som gjorde en stor fylling i en tann fordi jeg hadde et stort kariesangrep. Problemet er at jeg kjenner at det fester seg mye mat mellom den nye fyllingen og tannen bak. Jeg har nå fått vondt i tannen og det blør i tannkjøttet. Hva skal jeg gjøre?

Hei
Problemet ditt er velkjent. Iblant kan det være vanskelig for tannlegen å få god kontakt med den nærliggende tannen, særlig når han/hun lager en stor fylling. Om det blir for stor spalte mellom fyllingen og tannen, blir det såkalt "food impaction", noe som innebærer at mat trykkes ned i spalten og det er da vanskelig å få gjort skikkelig rent i området, noe som kan oppleves som svært irriterende for pasienten og i verste fall gjøre vondt.
Om det samler seg tannstein mellom tennene som ikke fjernes er det bare et spørsmål om tid før man har et kariesangrep i en eller flere tenner og/eller betennelse i tannkjøttet som så i sin tur fører til tannløsning.
Det er derfor svært viktig å gå tillbake til tannlegen og fortelle hvor det fester seg mat. Om tannlegen vurderer det slik at det ikke går greit å gjøre en god fylling, er det bedre å utbedre tannen med porselen eller en krone, avhengig av hvor stor tannskaden er. Dette er litt dyrere, men i lengden vinner du på det ettersom du kan beholde tannen din
Om du derimot lar være å gjøre noe med fyllingen, kommer kariesangrepet tilå bli større og spre seg mot nerven som etterhvert vil trenge rotbehandling. En rotbehandlet tann kan siden lettere brekke om du biter på noe hardt fordi du mangler følelsene i tannen. En ødelagt tann må dras ut og å erstatte en ødelagt tann(med rot) koster mye mer enn om du hadde fått reparert tannen med porselen med en gang.
Om du blør lett i tannkjøttet, betyr dette at du har betennelse i tannkjøttet. Det får du når du har noe ved/under tannkjøttet som ”forstyrrer”. Kroppens immunforsvar sender sine celler som skal rydde opp og eliminere ”fienden”. Problemet er jo bare den at cellene ikke kan eliminere plakk og tandstein. Dette kan bare bekjempes ved hjelp av ordentlig rengjøring som tannbørsting, tanntråd, mellomromsbørste, munnskylling, etc. Om det etter dette fortsetter å blø, til tross for optimalt renhold, må du oppsøke tannlegen som kan fjerne tandstein og plakk.
Et godt råd er å be om hjelp når du føler smerte eller ubehag. Det er lett for at man venter og håper på at alt går over av seg selv. Men oftest blir behandlingene mer kompliserte og framfor alt dyrere jo lengre tid du venter.
Lykke til!

Av Christina Radics, tandlæge, Nordic Dental Centre

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.