Månedsmagasinet på Costa del Sol

Mai er min fødselsdagsmåned. Jeg elsker denne måneden som i all sin friske skjønnhet og sarte pastellfarger betraktes som den første sommermåneden.
I virkeligheten tror jeg at ingen bryr seg om å bli eldre. Hvordan vi enn vender og snur på det, er det en prosess som er litt hard for oss alle, særlig fordi vi ser på det å være ung med stor verdi. Vår betydning og rolle minsker med alderen, noe som er noe helt unikt og nytt i vårt nåværende kulturmønster.
Fordi det er mai, føles det i år naturlig for meg å skrive om alder. I år blir jeg 69 år, og jeg merker godt at jeg blir eldre. Vi blir alle sammen gamle, om vi er heldige. Det er uunngåelig, så i stedet for å stritte imot, så gå med det og sørg for å få det beste ut av det. Personlig er jeg dypt fascinert over det å bli eldre. Jeg arbeider og elsker mitt arbeide, og jeg er svært god til å kombinere det å arbeide hardt og samtidig nyte livet og ha det morsomt. Jeg har til hensikt å fortsette med å arbeide og synes det er litt spennende med undersøkelsene som viser at jo lenger vi arbeider, jo bedre klarer vi diverse hukommelsestester.
Jeg er dypt takknemlig over å ha et arbeide som for meg føles livgivende. Selv om konflikter og vansker også er en del av livet, velger jeg å ”telle de lyse timene.” Det har etter hvert blitt mitt motto. Det føles vidunderlig å veilede og gi råd etter beste evne, og alle de vennlige ordene, smilene, vittighetene og klemmene jeg har fått og stadig får, er alle opplevelser som jeg gjemmer dypt i mitt hjerte. De er med på å få meg til å stråle av munter glede og velvære.
Med alderen føler jeg meg mer renhjertet, fredfylt og fornøyd med livet. Likevel er jeg nysgjerrig etter å se hvilke eventyrlige opplevelser livet stadig har å by på.
Kroppen vet godt hvor den er på vei, og etter hvert som vi eldes, skjer det biologiske forandringer med den. Hjertemuskelen blir tynnere, nyrekapasiteten avtar, og slik slites alle våre organer.
Imidlertid er det viktig å være oppmerksom på at alle disse forandringene ikke nødvendigvis fører til sykdom og andre skavanker. Sykdommer og høy alder hører sammen, men er også i høy grad et produkt av vår livsstil, omgivelsene, maten og vårt syn på livet. Se bare på de mange kulturer der mennesker lever sterke og arbeidsføre og i sunne omgivelser til de er langt over 100 år.

Kosten – gjør det festlig å spise


Vi kan medvirke til å holde oss aktive og levende ved å spise sunt. Jo eldre jeg blir, jo mer kan jeg merke hvor viktig kosten er for å føle meg på topp.
Noe av det aller viktigste for meg er å unngå sukker. Jeg er født med en forkjærlighet for det søte, så det er noe jeg til stadighet må arbeide med å unngå eller minske. Etter hvert forteller leddene mine med diverse betennelser og nedsatt forsvarssystem når jeg har vært på ”sukkerfangst”. Fordi kroppen også har en mer begrenset kapasitet til å lagre sukker i lever og muskler, så omdannes det også til ukledelig fett på kroppen.
Så vil du gjøre en innsats gjennom kosten for å få en god alderdom, så pass på med sukkeret og unngå også kunstige søtningsmidler. Det er en vane at alt det vi tar til oss må smake søtt. 
Spis mye frukt og grønt. Det er ganske enkelt det beste vi kan gjøre for å bremse aldringsprosessen. Skaff deg en foodprosessor og en sterk blender, også hvis du bor alene. Kan du ikke tygge deg gjennom en masse frukt, så kan du i det minste lage deg de deiligste fruktsalater, smoothies, is og sorbet´er. Og det samme med grønnsakene. De kan være litt kjedelige å måtte tygge seg gjennom, men med en foodprosessor kan du med bare litt fantasi lage de mest spennende salater og råkoster. Selv den mest kresne mann faller som regel for salatene, om de blir blandet med litt kvark og pepperrot. Selv har jeg også blitt veldig glad i kalde grønnsaksupper. Menn som vanligvis ikke kan fordra grønnsaker, synes de smaker godt når de serveres som suppe med litt chili eller annet krydder, f.eks. Herbamare m.m. Å krydre maten er viktig både for smaken og for krydderurtenes helsebringende virkninger. 
De antioksidantene vi får fra frukt og grønnsaker er med på å forhindre at vi rammes av degenerative sykdommer pga. aldringsprosessen.
Spis gjerne fet fisk 2 – 3 ganger i uka, men pass på ved røkt fisk.
Finn deg gjerne noe gode te-sorter som er proppet med antioksidanter, f.eks. grønn te og eller en peppermyntete som stimulerer lever og galle. Pass på ved mye inntak av kaffe.
Pass også på med alkohol. Jeg tror det er best med en god økologisk vin, maksimum et par glass daglig.
Spar på kjøttet. Spis heller lite, men godt. Kan du få kjøtt fra dyr som har hatt et godt liv, er det absolutt å foretrekke.
Husk å drikke vann i små slurker gjennom hele dagen.

Intelligent bruk av kosttilskudd
Kosttilskudd som brukes klokt, kan medvirke til å forebygge aldersrelaterte sykdommer.
Hvilken aldersgruppe du enn tilhører, om du er ung, middaldrende eller gammel, så har jeg gang på gang sett at vitamin- og mineraltilskudd forbedrer hjernens funksjonsevne, samt synes å øke prestasjoner under intelligensprøver, hever humøret, styrker hukommelsen og minsker risikoen for hjernesvekkelse når man blir eldre. Ta evt. litt ekstra magnesium. Vitaminene A;C;D og E spiller også en rolle ved å beskytte leddene mot aldersslitasje.
Sørg også for tilstrekkelig med essensielle fettsyrer, f.eks. omega 3 – 6 – 9 – 7 som f.eks. alle sammen finnes i Epa-Gla+. Noen foretrekker omega 3 alene, særlig hvis det er betennelse i leddene. Her finnes gode kvaliteter i f.eks. Tolonens Cardiomega eller Pharma Nords Fish Oil m.fl.
Dessuten er en av de viktigste antioksidantene Alpha lipoic Acid. 
Den er god for hjernen og hjelper til med å gjenbruke andre antioksidanter, f.eks. C- og E-vitaminer, samt hjelper med å fjerne tungmetaller som f.eks. kvikksølv, aluminium og bly fra hjernen, noe som kanskje kan være en hjelp mot Alzheimer. Det er både fett- og vannoppløselig. Det hjelper også til å forebygge og avhjelpe komplikasjoner ved sukkersyke.
Acetyl-L-Carnitin er et naturlig forekommende stoff og undersøkelser har påvist at ALC har en positiv virkning på hukommelsesvansker hos eldre, også selv om det ikke er snakk om demens. Det finnes også rapporter om at det har hjulpet til med å forminske symptomer på depresjon i tillegg til å øke oppmerksomheten og visse innlæringsferdigheter.

Carnosin er en naturlig antioksidant som vi selv lager, men der produksjonen faller med alderen. Det har vist seg at mennesker som lever lenger også har et høyt innhold av Carnosin. Carnosin hjelper til med å holde huden ung og elastisk, og det antas også å kunne forebygge Alzheimer. Dessuten snakkes det om dets anticancer-effekt, samt evnen til å fjerne tungmetaller fra kroppen, samt å hjelpe kroppens forsvarssystem.
Q 10 kalles ofte elite-antioksidanten. Dels er det den gnisten som hjelper celleenergien og samtidig virker som en kraftig antioksidant. En hjerne med for lite Q 10 kan ikke fungere optimalt.
Et lille ekstra poeng er at når du tar dine kosttilskudd om morgenen, så gjør det til et helsefremmende rituale å visualisere og verdsette den styrkende og livsfremmende innflytelsen dine deilige kosttilskudd har på deg.

Små tips

Ta hånd om deg selv. Sørg evt. for en deilig massasje med regelmessige mellomrom. Det får sinnet ditt og kroppen til å slappe av og gir en deilig følelse av velvære.
Jeg elsker å undervise alle som gidder å høre på meg. Selv om jeg fortsatt alltid er nervøs når det dreier seg om ”offisielle” oppgaver, tror jeg det er enormt sunt og med på å holde kunnskapene vedlike, og det gir utfordringer til hjernen. Så har du mulighet for å undervise, så gjør det, kanskje bare til noen venner eller en gruppe som du er med i. Med alderen har vi alle en historie i ryggsekken som det kan være godt å skrive ned. Det kan være godt både for oss selv, men også en måte å gi videre våre erfaringer og på den måten øse av vår kunnskap til glede for oss selv og andre.
Sørg for mosjon og hold den slanke linjen uten å bli sykelig tynn. Sørg for en sport, gjerne skreddersydd til deg, for eksempel 30 minutters gange, 3 – 4 ganger i uka.
Er du pensjonert, så sørg for å ha noe å stå opp til om morgenen, å ha noe og noen du må forholde deg til og ta del i det med entusiasme og glede.
Plei huden din med gode hudpleieprodukter uten kjemikalier. En masse gode hudprodukter inneholder antioksidanter som hjelper til med å bekjempe frie radikaler.
Tenk positivt og tren deg opp i å føle glede og takknemmelighet i hverdagen.
Når vi blir eldre, er det viktig at vi bruker tiden ordentlig. Jeg siterer her Deepek Chopra fra hans bok kalt Hemmelighetenes bok:

Misbruk av tid

Å være redd for framtiden

Å gjenoppleve fortiden

Å undertrykke gamle feiltakelser

Å gjenoppleve gårsdagen

Å foregripe det som skal skje i morgen

Å jage av sted for å nå noe

Å ruge over forgjengelighet
Å gjøre motstand mot forandring.

Av Anni Dahms, Anni’s Vitalshop

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.