Månedsmagasinet på Costa del Sol


Marbellas ordfører, Ángelez Muñoz, sees her sammen med Michelin-kokken Dani García, som representerer toppgastronomi i byen.

Russere søkes
Flere undersøkelser har vist at russerne er den nasjonalitet som akkurat nå er mest interessert i å kjøpe eiendommer i kategorien opp til ti millioner euro og samtidig bruke mest penger på ferie i området. Derfor er et av kommunens nyttårsforsetter å tiltrekke seg flere russere. Derfor skal byens ordfører Ángeles Muñoz nå også reise til forskjellige byer i Russland for å slå et slag for Marbella, informerer rådmann med ansvar for turisme, José Luis Hernández.
Ángeles Muñoz var i fjor år på en tilsvarende tur rundt i Den persiske gulf.
Marbella mottok i fjor rundt 1,5 millioner besøkende, og det var en framgang på fem prosent i forhold til året før, opplyser det nasjonale statistikkinstituttet, INE. Flesteparten av dem kom fra Storbritannia, Tyskland, Finland, Sverige, Norge, Danmark, Frankrike, Italia og Nederland. Araberne og russerne er ikke blant de mest tallrike turistene, men gjør seg likevel bemerket utfra sin sterke kjøpekraft. Besøkende fra de først nevnte landene som kommer til kommunen for f.eks. for å spille golf, bruker 1.200 euro om dagen, mens en russer eller araber bruker det dobbelte.

 


Røykere må fortsatt regne med å røyke utendørs.

Røykeloven skal ikke endres

Under valgkampen sist høst, insisterte Mariano Rajoy på at han ville endre røykeloven og igjen tillate røyking innendørs, i hvert fald på avstengte områder på kafeer og i restauranter, dersom han vant valget. Det gjorde han som kjent.
Nå har helsemyndighetene likevel meddelt at man ikke har planer har om å skru tiden tilbake til før januar 2011 da det ble forbudt å røyke innendørs og på en del offentlige, utendørsområder, som for eksempel lekeplasser.
Den nye regjeringens kuvending har skapt utilfredshet blant kafé- og restauranteierne som har mistet kunder siden loven ble innført.
Myndighetene anslår at rundt 600.000 spanjoler har lagt sigarettene fra seg i løpet av det siste året. Før det døde ca. 51.000 mennesker hvert år av røykerelaterte sykdommer.

 

1.479 omkom på spanske veier
1.479 personer omkom i 2010 på de spanske veier. Det er selvsagt svært mange, men det er faktisk 250 dødsfall færre enn året før, og for første gang i nyere historie har tallet krøpet under 1.500. Faktisk må man helt tilbake til 1960 for å finne et tilsvarende lavt tall, og da var det 30 millioner færre biler på de spanske veiene.
Det var innenriksminister Jorge Fernandéz Díaz som offentliggjorde tallene og som i samme forbindelse roste Pere Navarro som den daværende sosialistiske regjeringen i 2004 utnevnte til direktør for trafikkdirektoratet DGT, og som siden har arbeidet hardt for å få ned tallet på trafikkdrepte. Det har lykkes, og antallet har falt de siste åtte årene.
75 prosent av ulykkene med dødelig utfall skjedde på de mindre veiene, de resterende knappe 25 prosentene på motorveiene.
Pere Navarro skal etter planen forlate DGT i forbindelse med regjeringsskiftet, men den nye regjeringen har fortsatt ikke utpekt etterfølgeren.

Flere transplantasjoner enn noensinne på Málaga-sykehus
Det er igjen satt rekord i tallet på transplantasjoner på sykehuset Carlos Haya i Málaga, skriver Diario Sur.
I 2011 foretok man 178 transplantasjoner, noe som er seks flere enn i 2010 og samtidig det høyeste tallet noensinne. 115 av transplantasjonene var nyrer (10 fra levende donorer, altså fra familiemedlem), 51 transplantasjoner av lever og 12 av bukspyttkjertler.
Særlig når man tar i betraktning at antallet donorer har gått ned – tallet på dødelige ulykker på veiene er med på å minske dette tallet – roser myndighetene sykehusets medarbeidere. I Andalucía doneres det fortsatt organer fra 36,6 personer for hver million innbyggere, mens det spanske gjennomsnittet er 32 og det europeiske gjennomsnittet bare 18 donasjoner for hver million innbyggere. Carlos Haya er det andalusiske sykehuset som foretar flest transplantasjoner, på andreplass med 92 operasjoner i 2011, ligger Virgen de Rocio i Sevilla.

Montserrat Caballé runder
Divaen over alle, Montserrat Caballé, kunne 7. januar feire 50 års jubileum som profesjonell og fetert operasanger.
Den 78 år gamle sopranen ble allerede 4. januar hyllet av kolleger og venner som Josep Carreras og Plácido Domingo, mens selve jubileet var lørdag 7. januar.
Caballé ble kjent utenfor den nokså stadig begrensede operaverden da hun i 1992 sang kjenningssangen ”Barcelona” under Olympiske leker i den katalanske hovedstaden.

Bilindustrien i revers
Den spanske bilindustrien avsluttede fjoråret i revers. Faktisk var 2011 et av de verste årene noensinne for den ellers så mektige industrien.
Ifølge industrisammenslutningene ANFAC og GANVAM, falt tallet på registreringer av nye biler til 808,059, noe som er 17,7 prosent færre enn i 2010.
Det er det laveste antallet nyregistreringer siden kriseåret 1993 da Spanias befolkning bare var 39,8 millioner, mens det i dag bor 47,2 millioner mennesker i landet.
ANFAC anslår at salget i år vil være rundt det samme som i 2011.
Bilindustrien står for knapt seks prosent av Spanias bruttonasjonalprodukt og ca. 8,7 prosent av sysselsettingen.

 

Helles kvantesprang
1. januar har jeg tatt med verktøykassen hjem til kjelleren, og jeg har altså ikke lenger min daglige gange i Norrbom Marketing i Centro Idea. Jeg fortsetter som redaktør for våre tre magasiner, Det Norske Magasinet, La Danesa og En Sueco, og vil selvfølgelig møte resten av redaksjonen for å utvikle idéer og diskutere emner og vinklinger på artiklene.

Mine daglige gjøremål i firmaet er delegert til mine kolleger og min kompanjong, Martin Norrbom, og den ekstra tiden jeg nå har fått, vil jeg bruke til på mine BodyTalk-studier (med bl.a. anatomi, fysiologi, energimedisin, kvantefysikk), skrive bok, redigere tekster, utvikle prosjekter på konsulentbasis, etc.

Dere er, som alltid, velkommen til å kontakte meg på helle@norrbom.com

¡Hasta la Vista!Brutte valgløfter: Høyere skatter

Spanias nye konservative regjering med statsminister Mariano Rajoy i spissen har allerede brutt et av de viktigste valgløftene der det het at skattene ikke ville bli økt. I stedet kritiserte partiet under valgkampen den daværende sosialistiske regjeringen for å innføre kapitalgevinstskatten for foreløpig to år.
Men 14,9 milliarder euro skal spares, og det må flere skatteuro inn i kassen for å nå målet om et underskudd på statens regnskaper på seks prosent. Før skatteskjerpingen lå det an til et underskudd på åtte prosent.
På siden for innsparinger betyr det bl.a. fastfrysing av lønningene til offentlig ansatte, stopp i alle nyansettelser i samme sektor, i tillegg til tilskudd til politiske partier og organisasjoner som fagforeninger reduseres med 20 prosent. Og det betyr foreløpige skatteøkninger på 0,75 prosent for dem med lavest inntekt og sju prosent for dem med inntekter over 300.000 euro i året.
”Vi var tvunget til dette fordi den tidligere regjeringen ikke oppfylte sine mål med å redusere underskuddet,” sa visestatsminister og talsperson Soraya Sáenz de Santamaría i forbindelse med kunngjøringen om skatteøkningen.
Regjeringens mål er å få underskuddet ned for å oppfylle EUs krav om et underskudd på maksimalt 4,4 prosent ved slutten av 2012.
En rekke andre av regjerings valgløfter vil likevel bli beholdt.
Pensjonene øker, om enn ikke helt i samme forhold som forbrukerprisindeksen, slik som lovet, men foreløpig bare med en prosent.
Minimumslønnen fryses til 641,40 euro i måneden.
Dessuten må statsansatte nå også arbeide like mange timer som alle andre. Deres arbeidsuke er nettopp økt fra 35 timer i uka til til 37,5 timer.
Den nye finansloven for 2012 offentliggjøres først i mars, og her må man regne med flere nedskjæringer i de offentlige utgiftene.

 

Kongens svigersønn skal avhøres
Juan Carlos’ svigersønn Iñaki Urdangarin skal forhøres av retten, og datoen er satt til 6. februar.
Urdangarin som er gift med prinsesse Cristina, er mistenkt for svindel i forbindelse med sin organisasjon, Instituto Nóos, som skulle være en ikke-lukrativ affære, men som trolig likevel tjente millioner. Det skulle bl.a. ha skjedd ved å kreve altfor høye priser for å arrangere sports- og turismekonferanser for de lokale regjeringene i Valencia og på de baleariske øyene. Overskuddet fra disse arrangementene skal være overført til private konti i utlandet.
Urdangarins forretningspartner, Diego Torres, er allerede anklaget.
Kongehuset avskar kort tid før nyttår svigersønnen fra å representere kongefamilien.
Og voksmuseet i Madrid har dømt ham på forhånd og flyttet hans voksfigur fra kongefamilien til avdelingen for sportsfolk, ettersom han tidligere spilte på det spanske håndballandslaget.

Landsby jubler
I landsbyen Villar de Cañas ved Cuenca i Castillia La Mancha jubler innbyggerne. De har ikke vunnet i ”El Gordo”, men derimot har byen blitt tildelt den omdiskuterte æren av å skulle bli Spanias nye atomavfallsplass, og det har nærmest samme betydning.
Atomavfallsplassen med initialene ATC, forventes å innbringe 700 millioner euro til byen, i tillegg til at verket vil skape rundt 300 arbeidsplasser.
Villar de Cañas har bare 450 innbyggere som til først og fremst har livnært seg av jordbruk.
Kampen om å bli tildelt atomavfallsplassen startet i 2009, da den daværende sosialistiske regjeringen ba om søknader fra interesserte kommuner som hadde brukbare tomter og lyst til å kickstarte økonomien og tiltrekke seg flere mennesker, takket være tilbudet av arbeidsplasser som en ny atomavfallsplass vil gi.
Atskillige byer søkte, og i september 2010 ble Zarra i Valencia utpekt som et ideelt område. Likevel protesterte byens 550 innbyggere, og de demonstrerte lenge nok til å få myndighetene til å endre mening, og først nå er æren tilfalt Villar de Cañas der noen av innbyggerne tross alt er lite tilfredse, mens de andre jubler.

 


Gatene renses for det tyggegummi.

Marbella vil bli kvitt 45.000 tyggegummirester

I Marbella har kommunen regnet ut at det ligger rundt 45.000 rester av tyggegummi på gater og plasser. Derfor starter man nå en større rengjøringskampanje for å bli kvitt klisteret. 15.000 kvadratmeter skal rengjøres, først og fremst i sentrum av San Pedro, Marbellas gamle bydel og strandpromenadene i begge byer. Det kommer til å koste 30.000 euro.

 


Kommunen betaler, det største partiet får sendetiden.

Fuengirola Tv drives fortsatt takket være hjelp fra kommunen

Kommunen i Fuengirola har nettopp bestemt seg for å støtte Fuengirola Tv (FTV) med 1,2 millioner euro i 2012, skriver La Opinión de Málaga.
Det skjer på tross av de vanskelige økonomiske tidene, og selv om Junta de Andalucías vakthund på medieområdet, Consejo de Audiovisual de Andalucía, nok en gang har slått fast at tv-stasjonen er den mest ensidige i regionen.
”Den er det verste eksempelet på manglende representasjon for partier av en annen oppfatning enn den regjerende,” lyder det i rapporten fra lokalregjeringen som har regnet ut at av de 14 timene med politiske erklæringer som har blitt sendt ut mellom april og juli, og som altså inkluderer ukene opp mot lokalvalget 22. mai, fikk opposisjonen (fortrinnsvis PSOE) bare fem prosent av tiden, mens det regjerende partiet, PP, selv tok seg av resten av tiden.
Ordfører Esperanza Oña var med i over halvparten av tiden, ifølge Junta de Andalucía med 51,53 prosent.
FTV mottok i fjor 1,3 millioner euro fra kommunen, mens stasjonens inntektene fra bl.a. reklame, bare kom opp i 228.795 euro.

 Kongens store tale

Kong Juan Carlos holder sin årlige tale til folket juleaften, og han viste seg fra sin mest avslappede side.
”Den spanske befolkningen som jeg elsker av hele mitt hjerte,” sa han.
Blant uttalelsene var likevel noen klare meddelelser:
”Loven er den samme for alle.”
”Veien til økonomisk rekonvalesens krever ofre.”
”Det er tid for å stå sammen for å klare framtidens utfordringer.”

 

Togstasjonen i Arroyo renoveres
Togselskapet Renfe vil nå renovere en del av togstasjonen i Arroyo de la Miel, Benalmádena.
Blant forbedringene er en ny rulletrapp mellom gatenivået og plattformene.
Arbeidet startet 10. januar og forventes å ta rundt en måned.

 

Billigere medikamenter medfører store innsparinger
Med vedtaket av en ny lov om tilskudd til medisiner vil Junta de Andalucía framover kunne gjøre store innsparinger. Junta de Andalucía har hittil gitt tilskudd til spesielle merker av medikamenter som prismessig generelt ligger høyere enn tilsvarende medikamenter fra andre fabrikanter. Disse merkene har blitt markedsført bedre, selv om de inneholder nøyaktig de samme komponentene som billigere merker. Junta de Andalucía forventer å kunne spare 200 millioner euro med den nye loven og vil dermed kunne dekke underskuddet i den offentlige sykeforsikringen, Seguridad Social.
Loven møter likevel stor motstand fra apotekene, fordi billigere medikamenter betyr et fall i apotekenes fortjeneste på salget av de populære merkene. De vil fortsatt kunne selge de dyre merkene, men fordi legene hos Seguridad Social framover bare kan skrive ut resepter på de billigere merker, vil apotekenes fortjeneste falle. Fordi den nye loven kan få alvorlige konsekvenser, særlig for apoteker i mindre byer, setter Junta de Andalucía av 10 millioner euro som kan brukes som støtte i de tilfellene der apoteker lider store økonomiske tap.
Inntil videre omfatter den nye loven bare de mest solgte medikamentene.

 

Frie åpningstider
De frie markedskreftene skal for alvor slippes løs, mener lokalregjeringen i Madrid.
Den lokale regjeringen (PP) antas å godkjenne en lovendring der det blir tillatt å holde åpent døgnet rundt, 365 dager i året.
Meningen er å stimulere salget og dermed beskjeftigelsen, og man forventer at tiltaket vil resultere i over 20.000 nye arbeidsplasser, først og fremst i selve hovedstaden.
Planen er å lansere liberaliseringen i april 2012.
Bare i Tokyo og New York er det tilsvarende regler rundt forretningenes åpningstider.

Enda et jordskjelv i Lorca
Lorca i Murcia-regionen ble i desember nok en gang rammet av et jordskjelv.
Det inntraff kort tid før midnatt og målte bare 2,9 på Richter skala, men det var nok til at folk kunne merke det og dermed sette assosiasjonene i gang om det skjelvet på 5,2 i mai da åtte personer omkom. Mange av innbyggerne ringte til politiet og på 112 for å forhøre seg om hvordan de skulle forholde seg, og de ble beroliget med at jordskjelvet slett ikke var så ille som sist.

Rubalcaba er ikke slått
Alfredo Pérez Rubalcaba som ved valget den 20. november i fjor ledet det sosialistiske partiet PSOE til dets største nederlag noensinne, er ikke slått ut.
Tvert imot legger han opp til omkamp og er dermed kandidat til den ledige posten som formann for partiet.
Han forventes å få motstand av forhenværende forsvarsminister Carme Chacón, men hun har likevel ikke ennå bekreftet sitt kandidatur.
Partiets nye formann vil bli valgt under partikongressen 3. – 5. februar.

 


Forsvunnet siden 8. oktober.

Interpol leder nå etter Ruth og José

Interpol har nå gått inn i letingen etter Ruth og José Bretón Ortiz, de to barna på henholdsvis seks og to år som forsvant 8. oktober i Córdoba.
I går offentliggjorde den internasjonale organisasjonen bilder av barna på sin hjemmeside. Dermed når etterlysningen ut til 190 land.
Det betyr likevel ikke at politiet ikke lenger mistenker barnas far, José Bretón, for enten å ha tatt livet av barna eller for å skjult dem hos familien.

Færre ulver på den iberiske halvøya enn hittil antatt
Det er bare mellom 500 og 650 ulver tilbake på den iberiske halvøya. Det viser i hvert fall en undersøkelse foretatt av de katalanske universitetene Universitat Autònoma de Barcelona og Universitat Pompeu Fabra som har foretatt genetiske undersøkelser av ulvene, lobo ibérico.
Hittil har man trodd at det fortsatt var rundt 2.000 ulver tilbake, mens de nye undersøkelsene altså peker på at situasjonen er langt verre.
Den alarmerende nedgangen i antallet startet allerede for flere årtier siden, og det lave antallet har sine egne bivirkninger som innavl som fører til ytterligere å forringe rasens muligheter for å overleve.

 

Nok en hustrumorder mottar den myrdedes pensjon
Myndighetene i Galicia fant i slutten av desember ut at en mann som sonet en fengselsstraff på 26 år for å ha skutt både sin hustru og et av parets barn i 1998, faktisk har mottatt enkemannspensjon i alle siden drapene.
Det er det andre tilfellet som de siste måneder har kommet fram i lyset.
Nemesio Antonio Pisonero Domínguez som begikk drapene i Laguna del Duero i Valladolid, har mottatt 800 euro i enkemannspensjon. Ikke nok med det, han har også fått pensjon fra arbeider som skolelærer, noe som også tilfalt den avdøde hustruen. Til sammen har mannen mottatt 2.400 euro i måneden. Det har avisen El Faro de Vigo regnet ut.
Skattevesenet og Seguridad Social skal nå finne ut om det ligger gjemt flere lignende saker i arkivene, i tillegg til at man vil stanse utbetalingene av pensjonene til Pisonero Domínguez. Normalt, noterer El País, har man ikke rett til enkemannspensjon etter en person man har drept, men myndighetene må faktisk først undersøke om det gjelder særlige regler for offentlige ansatte.
Pisonero Domínguez som delvis er prøveløslatt, skal nå bare sove i fengselet og har en uke fri hver måned.
Den første saken dreide seg om Llorenç Morell som drepte sin kone i 2005 og som hele tiden siden har mottatt enkemannspensjon, sammenlagt mer enn 40.000 euro fra statskassen.

Juzcár forblir blå
"Her finnes barer som tidligere hadde to ansatte; nå har de fire," sier ordføreren i Juzcár, David Fernández.
Denne uttalelsen forklarer hvorfor innbyggere ved folkeavstemmingen i desember bestemte at byen fortsatt skal være blå. 141 stemte for, 33 mot.
Dermed kan Smurfene bli i byen som de kom til i juni i forbindelse med opptakene til filmen Smurfene 3D. Etter dette har den lille fjellbyen nærmest blitt verdensberømt og ifølge ordfører Fernández har rundt 80.000 mennesker etter juni besøkt den nå forhenværende hvite puebloen i Ronda-fjellene.

Marbella forlenger sommeren
Marbella kommunen har bestemt seg for å forlenge sommersesongen.
Fram til i dag har det bare vært lovlig å leie ut solsenger og parasoller på strendene og bare holde strandbarer og -restauranter åpne mellom 15. mai og 15. oktober, men det mener man i kommunen er idiotisk når man prøver å bli en ettertraktet ferieby.
Derfor vil det framover bli tillatt å tilby badegjestene en solseng og by dem på mat og drikke på en chiringuito mellom 15. januar og 15. desember.

 

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.