Månedsmagasinet på Costa del Sol
Hvordan man svindler til seg pensjon

Hvordan man svindler til seg pensjon

Inntil 647 millioner euro er brukt til å betale ut fiktive førtidspensjoner i Andalucía.

Saken kalles ERE. Det står for expediente de regulación de empleo og er en støtteordning der alle økonomisk vanskeligstilte firmaer i regionen har kunnet be om tillatelse til å avskjedige unødvendig arbeidskraft. Arbeidstakerne har så kunnet få en førtidspensjon. 647 millioner euro, sannsynligvis fra EU, var øremerket til hjelp for kriserammede firmaer. De skulle reddes, og det samme skulle 25.000 arbeidsplasser.
Så fikk særlig smarte mennesker åpenbart en idé. Man kunne ansette flere medarbeidere (fettere, venner o.l.), og så skynde seg med å avskjedige dem igjen. Dermed ville de være berettiget til å motta en pensjon, takket være et firma der de aldri noensinne hadde arbeidet.
Det dreier seg ikke bare om fiktive ansettelser i privateide firmaer, men også i offentlige selskaper, mens utbetalingene ble godkjent av medlemmer av lokalregjeringen, nærmere bestemt ansettelsesrådet Consejería de Empleo.
De illegale utbetalingene skal ha startet allerede i 2001, altså både under den nåværende formannen for den andalusiske lokalregjeringen, José Antonio Griñan (PSOE), samt den forhenværende og nå tredje visestatsminister i den spanske regjeringen, Manuel Chaves. En rapport fra skattedepartementet advarte allerede i 2005 om at det kunne foregå uregelmessigheter, en advarsel som åpenbart ble ignorert. Det samme skjedde flere ganger de følgende årene. Junta de Andalucía nektet ethvert kjennskap til saken da den først ble kjent i februar, mens ansettelsesrådmann Manuel Reico litt senere erklærte at lokalregjeringen ønsket å komme til bunns i skandalen.
I mars kunngjorde opposisjonspartiet Partido Popular at man ville saksøke Junta de Andalucía, men regjeringen svarte med at man allerede hadde sendt saken over til domstolene.
De omfattede over 6.000 førtidspensjoner og 64 selskaper, alle er nå i ferd med å bli undersøkt.

Et, to og 146 eksempler
Foreløpig er 146 personer under mistanke for å ha mottatt illegale pensjoner. Politiet arresterte i mars første 17 personer som kort tid etter ble løslatt, i påvente av rettssaker.
De skal ha mottatt mellom 100.000 og 200.000 euro i ”førtidspensjon”, bare på grunn av deres forbindelser til venner eller familiemedlemmer i Junta de Andalucía.
En av dem er, skriver El País, den tidligere ordføreren i El Pedroso (Sevilla), Rafael Rosendo, som har lagt fram beviser for den ansvarlige dommer i saken, Mercedes Alaya, om at han har svindlet til seg 110.000 euro. Ifølge dokumentasjonen skal han ha vært ansatt i et firma kalt Cydeplast der han ble tilkjent førtidspensjon, selv om han ikke hadde arbeidet der en eneste dag.
Junta de Andalucía har kunngjort at man foreløpig har stanset utbetalingene av 146 pensjoner, og José Antonio Griñan har sagt at det bare kan være snakk om svindel av rundt to prosent av de 647 millioner pensjonseuroene.

Juntaen nekter å samarbeide med dommer
På tross av at Junta de Andalucía kunngjorde at man hadde sendt sakene over til domstolene, har samarbeidsviljen vært liten. Mercedes Alaya ba i mars lokalregjeringen om referat fra møter de siste ti årene.
El País siterer en ikke navngitt talsmann i lokalregjeringen som skal ha sagt at man mener denne anmodningen er urimelig.
Mercedes Alaya har pekt på Junta de Andalucía som hovedansvarlig, og hun har foreløpig anlagt sak mot Antonio Fernández, tidligere medlem av lokalregjeringen og fra 2004 til mars 2010 formann for ansettelsesrådet. Hun hevder det dreier seg om underslag og maktmisbruk. Javier Arenas hevder at minst fire medlemmer av lokalregjeringen har mottatt penger for å delta i bedrageriet av fondene, nå kalt fondos de reptiles (krypdyrfond).

Provisjon til fagforeningene
Svindelen slutter tilsynelatende ikke her. El Mundo skriver at også fagforeninger skal være involvert i saken. Det er mistanke om at de to største, UGT og CCOO, skal ha mottatt én prosent av samtlige utbetalinger.
Generalsekretær i PP, Antonio Sanz, har offisielt bedt fagforeningene forklare hvorfor og hvordan de gjennom disse årene har kunnet kreve inn denne provisjonen.

Demokratiets største skandale
Lederen av opposisjonspartiet Partido Popular i Andalucía, Javier Arenas, legger ikke fingrene imellom når han sier sin mening om svindelpensjonene. Arenas kaller skandalen den største i demokratiets historie og krever at formann José Antonio Griñan går av, etter at han ifølge Arenas ”hadde godkjent over 600 millioner euro til illegale pensjoner og provisjoner.”
Saken ser ut til å kunne ta kvelertak på lokalregjeringen. I mars kunngjorde rådmannen med ansvar for justis, Luis Pizarro, at han går av. Pizarro var én av den tidligere lokale regjeringsjefens, nå visestatsminister, Manuel Chaves’ nærmeste. Offisielt begrunnes avgangen med at regjeringen ønsket å avskjedige én av hans partifeller, Gabriel Almagro, men det finnes mer bensin til bålet som blusser videre.

Hvem har rett til pengene?
Pengene stammer ifølge avisen ABC fra EU. Det Norske Magasinet har bedt Europakommisjonen om å bekrefte dette, i tillegg til at vi har spurt om hva kommisjonen planlegger å gjøre med saken. Ved deadline på denne utgaven venter vi fortsatt på svar.
Enten har de impliserte altså stjålet fra EU eller staten, eller så kan man hevde at de har tatt penger fra de hardt trengte firmaer og sparkede medarbeidere, som pengene jo egentlig var ment for.
Saken er naturligvis svært usmakelig, mens det er vanskelig å forstå hvordan de impliserte har kunnet tro at de kunne slippe unna med en svindel som omfatter så mange mennesker.

Av Jette Christiansen

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.