Månedsmagasinet på Costa del Sol
Internasjonale dager – Møt prinsesse Kristina og prins Felipe

Internasjonale dager - Møt prinsesse Kristina og prins Felipe


– Vi gleder oss, sier Stian Buene Fosse og Camilla Schistad Souza som skal spille spanske prins Felipe og den norske middelalderprinsessen Kristina. I bakgrunnen deler av det 23 elever store koret som skal delta under urframføringen.

– Ja, vi er veldig fornøyd, sier Camilla Schistad Souza (11) og Stian Buene Fosse som prøver ut hvordan det er å gå med ”kongelige kroner” på hodet. Under årets ”Internasjonale dager” i Fuengirola, skal de to og 23 andre elever fra Den norske skolen ha urpremiere på det nye syngespillet om den norske middelalderprinsessen Kristina.

Nedtellingen er i full gang. I midten av mars ble det holdt loddtrekning om de ulike rollene i det nye syngespillet som er viet prinsesse Kristinas korte, men dramatiske liv. Ganske straks, nærmere bestem fredag 29. april, skal stykket framføres i den norske caseta´en på Feria-plassen i Fuengirola.

Kamp om rollene
– Det var mange som gjerne ville ha rollen som Kristina, forteller lærer Idun Östgaard ved Den norske skolen Málaga. Faktisk så mange at det måtte loddtrekninger til for å avgjøre at det ble 5.klasssingen Camilla og 6.klassingen Stian som får spille de to hovedrollene i Ivar Skippervolds nye syngespill ”En prinsesse – to land”.
– Ja, nå må jeg jobbe mye med historien om Kristina. Det er mye å sette seg inn i, sier Camilla som også skal synge solo under framføringen.
Nesten det samme svarer den spanske prinsen Felipe alías Stian: – Jeg gleder meg veldig, men jeg må sette meg skikkelig inn i denne historien.
Men trøsten får være at alle de 25 elevene fra 5. til 8. klasse som vil være med, får delta. Enten i form av en egen rolle i syngespillet eller i koret som deltar under framføringen, opplyser lærer Idun.

Eget orkester
Kantor Trond Gilberg ved Sjømannskirken El Campanario, lærer Stefan Östgaard og forhåpentligvis også tekstforfatter og komponist Ivar Skippervold vil delta i orkesteret.
– Vi vet at Skippervold allerede har bestilt flybilletter til urframføringen og håper han også har lyst å delta, sier Idun som sammen med lærerkollega Marie Strand trekker i trådene foran urpremieren.
Selve stykket består av sang, tekst og drama og forteller historien om den norske prinsessen Kristina, om hennes barndom og oppvekst i Bergen, om den dramatiske reisen fra Tunsberg til Spania og om giftemål, sykdom og ung død i Sevilla i Spania.
– Dette er en spennende historie, og på skolen bruker vi syngespillet i et tverrfaglig samarbeid. Her handler det om historie, geografi, religion og kunst- og håndverk, for å nevne noe, sier Idun Östgaard som legger til at alle er velkommen til urpremieren.

 


Ivar Skippervold legger snart siste hånd på verket som skal gjøre vår ukjente middelalderprinsesse mer kjent. Foto. Privat

– Levende historie
– Tanken er at barn skal få sitt første med historien om Kristina gjennom dette syngespillet. Ved at de selv deltar i stykket, kan de lære historie på en ny og annerledes måte, sier mannen bak ”En prinsesse – to land”, Ivar Skippervold. Han har en lang karriere bak seg som låtskriver, forfatter og musiker.
Spillet om prinsessen inneholder til sammen ti sanger. Mellom sangene skal det leses tekster og framføres pantomime.
– Det er dette som skal ”dra” historien fra Kristinas fødsel fram til hennes siste dager i Spania, forteller Skippervold.
Han har blant annet brukt Mia Søreides bok Prinsesse Kristina av Tunsberg (2009) og den spanske forfatteren Juan Arroyo Condes roman ”Kristina: la flor de Noruega” (Norges blomst) fra 2003 som kilder til syngespillet.
– Jeg har ikke gjort noe dyptpløyende historisk granskningsarbeid. Dette er en fortelling for de store barna slik at de skal finne interesse for denne historien som er et viktig kulturelt lim mellom Norge og Spania. Jeg prøver å formidle ”highlights” fra prinsesse Kristinas liv.

____


En statue av prinsessen Kristina ble avduket i 1978. Originalen finnes ved Slottsfjellet i Tønsberg, og er laget av den norske billedhuggeren Brit Sørensen. Foto: Dolores de Lara

Kristina av Tunsberg
• Prinsesse Kristina av Tunsberg (f. 1234) var datter av den mektige norske kong Håkon 4. Håkonsson og Margete Skulesdatter.
• Kristina ble giftet bort til det spanske hoffet for å styrke forbindelsene mellom Norge og Spania.
• I 1257 dro prinsessen og hennes følge fra Tønsberg med kurs Spania.
• Kristina og prins Felipe giftet seg i 1258 og bosatte seg i Sevilla.
• I 1262 døde Kristina, 28 år gammel. Hun ligger gravlagt i småbyen Covarrubias 25 mil nord for Madrid.

Av Arne Bjørndal (tekst og foto)

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.