Månedsmagasinet på Costa del Sol
Vår i Madrid er museumstid

Vår i Madrid er museumstid

Våren er like om hjørnet, og for nordmenn her på kysten er tidspunktet ideelt for nye museumsopplevelser på ”de fire store” i Madrid.

El Prado-museet, Reina Sofia, Thyssen-Bornemisza og nykommeren CaixaForum byr på utrolige samlinger av kunstverk, fra klassisk til samtidig kunst, fra malerier og trykk, via skulpturer til installasjoner og fotokunst på sine permanente og tidsbegrensede utstillinger.
Det er ikke uten grunn av Madrid regnes som en av Europas ledende kunstmetropoler. I fjor satte de fire største og mest kjente kunstmuseene i Madrid ny besøksrekord med til sammen nesten sju millioner besøkende, mer enn det dobbelte av hovedstadens innbyggertall.

El Prado på topp
Museo Nacional del Prado er Madrids mest besøkte museum. De to siste årene har besøkstallene for det gigantiske museet ligget over 2,7 millioner, melder det spanske telegrambyrået EFE. Nasjonalmuseet er eldst av de fire store og har i dag en kunstsamling som omfatter 7.600 malerier, 1.000 skulpturer, 4.800 trykk og 8.200 tegninger. Færre enn 1.000 av kunstverkene kan, på grunn av plassmangel, vises fram samtidig. Mer enn 3.000 verker er til enhver tid på utlån til andre museer og offentlige institusjoner, resten står på lager.
Museet er særlig kjent for sine samlinger av europeisk kunst fra 1300- til 1800-tallet, med de spanske mesterne Goya, El Greco og Velázquez solid representert.

I kø for Picasso
Besøkstallene for Reina Sofia-museet økte mest i fjor. Det er særlig museets mest berømte maleri, Pablo Picassos ”Guernica”, men også en stor samling av Salvador Dalís arbeider som trekker publikum i hopetall til museet.
I fjor besøkte nesten en kvart million flere mennesker Reina Sofia enn året før. Det tilsvarer en økning på nesten ti prosent. Med sine gode besøkstall er museet som åpnet i 1992, i dag rangert som nummer to i Spania og nummer 15 i verden med sine 2,3 millioner besøkende.

Miss Spania som bestyrer
Thyssen-Bornemisza-samlingen regnes som en av de største private kunstsamlingene i verden og spenner over de siste 700 årenes kunsthistorie. Det var den tyskøsterrikske industrimagnaten baron Thyssen-Bornemisza og hans familie som bygde opp samlingen.
Da baronen i 1985 giftet seg med den tidligere Miss Spania i 1961, Carmen Cervera, flyttet han likegodt hele samlingen med mer enn 1.600 kunstverk fra Sveits til Madrid. Baronen er død, men Carmen Cervera har fortsatt virksomheten. I fjor åpnet hun dørene for 821.000 besøkende.

Hengende hage
Nykommeren blant Madrids viktigste museer, CaixaForum, ligger midt i den spanske kunstløypa. Bygningen er ulik alle andre bygninger du har sett. På plassen utenfor møter du først en enorm hengende hage med 15.000 planter, 24 meter høy.
Selve museet ligger i en gammel, ombygd elektrisitetssentral. Fasaden er beholdt, men sokkelen er borte og over det gamle hustaket er det kommet en påbygning i form av oksiderte stålplater. For å komme inn i bygget går du rett og slett inn under huset. Der inne venter permanent og spesielle utstillinger av både klassisk – og samtidig kunst. Drøyt en million mennesker besøkte det særegne kunstmuseet i fjor.

På rekke og rad
På en tre-fire dagers tur eller i løpet av en oval weekend rekker du over Madrids mest berømte kunstskatter. Men husk godt og behagelig fottøy der du vandrer mellom de fire store museene som ligger i behagelig gangavstand fra hverandre og langs hovedgaten Paseo del Prado i sentrum av Madrid.
Med utgangspunkt i den kjente Atocha-togstasjonen kan du begynne med Reina Sofia rett over gaten. I tur og orden følger CaixaForum og Prado fram til du setter punktum med Thyssen-Bornemisza.

Madrid-museene

Museo Nacional del Prado
• Besøkende i 2010: 2,7 millioner
• Etablert i 1819 og ble spansk nasjonalgalleri i 1868
• Har en stor og permanent utstilling av eldre spanske mestere, i tillegg til tidsbegrensede temautstillinger
• Hjemmesiden www.museodelprado.es (spansk og engelsk) tilbyr bl.a. søkbart online-galleri

Museo Reina Sofía
• Besøkende i 2010: 2,3 millioner
• Offisielt navn: Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía
• Samlingen består hovedsaklig av 1900-talls kunst
• Oppkalt etter den spanske dronningen og innviet 10.september 1992
• Hjemmeside: www.museoreinasofia.es (spansk og engelsk) med informasjon om kommende utstillinger og kunstsamlingen

Museo Thyssen-Bornemisza
• Besøkende i 2010: 821.000
• Er med sine 1.600 verker en av verdens største private kunstsamlinger
• Offisielt innviet i Madrid i oktober 1992
• Særlig kunst fra 1600-tallet og framover, i tillegg til nyere amerikansk kunst, er godt representert i samlingen
• Hjemmeside: www.museothyssen.org (spansk og engelsk) med online-galleri

CaixaForum Madrid
• Besøkende i 2010: 1,02 millioner
• På 10.000 kvm serveres et bredt utvalg av kunst og attraksjoner, både tradisjonell og moderne. Arrangerer også konserter og workshops
• Åpnet i 2008 i en gammel, ombygd elektrisk kraftstasjon
• Hjemmeside: http://obrasocial.lacaixa.es/nuestroscentros/caixaforummadrid/caixaforummadrid_es.html


Aktuelt nå

El Prado
• Siméon Chardin (1699-1779)
Fram til 29.mai
57 arbeider av den franske maleren stilles ut. Chardin er kjent for sine interiørbilder og malerier med motiver av familieliv og barn. Utstilingen skjer i samarbeid med Louvre-museet i Paris.
• Den unge Ribera
Fra 5. april til 31. juli
Utstillingen viser 30 arbeider av den spanske maleren José de Ribera, fra perioden 1610 til 1616.

Reina Sofia
• Asier Mendizabal
Fram til 2. mai
Utstillingen viser arbeider av baskeren Asier Mendizabal (Ordizia, 1973). Arbeidene reflekterer over nasjonal identitet, scenografi, symboler og språklige koder.
• Efrén Álvarez “Económicos”
Fram til 30. mai
Tegninger av Barcelona-kunstneren Efrén Álvarez.
• Dorit Margreiter: “Description”
Fram til 25. april
Den østerrikske kunsteren (f. 1967) viser hvordan modernitet blir framstilt i film, video, tekster og fotos.
• Miroslaw Balka: ”ctrl”
Fram til 25. april
Den polske kunsteren (f. 1958) viser en rekke installasjoner.
• Roberto Jacoby: “El deseo nace del derrumbe”
Fram til 30. Mai
Retrospektiv utstilling av Roberto Jacoby (Buenos Aires, f. 1944). Jacoby er både kunstner og sosiolog og utforsker ulike aspekter ved kunst, media, konstruksjon av identitet og politiske og sosiale spørsmål.
• “Una luz dura, sin compasión”. El movimiento de la fotografía obrera, 1926-1939
Fra 6. april til 22. august
Fotografiet som moderne dokument

Museo Thyssen-Bornemisza
• Jean-Léon Gérô
Fram til 22. Mai
55 malerier og skulpturer av franskmannen Jean-Léon Gérôme (1824-1904) vises. Historiske og orientalske motiver og fra gresk mytologi. Utstillingen skjer i samarbeid mellom J. Paul Getty Museum, the Musée d’Orsay and the Museo Thyssen-Bornemisza.
• Heroines (Heltinner)
Fram til 5.juni
Utstillingen skildrer kvinner i aktive roller og identitetskrisen i vestlig kunst, fra renessansen og fram til i dag. I vestlig kunst er kvinner ofte redusert til enten mor eller et objektet for seksuell lyst. Etter hvert har kvinnen befridd seg selv fra en passiv og underdanig holdning og over på roller som omfatter jakt og idrett, krig, politisk makt og religion.

CaixaForum
• “El elfecto del cine”
Fram til 24. april
Illusjon, virkelighet og bilder i bevegelser. Gjennom denne utstillingen diskuteres begrepet realisme.

Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.