Månedsmagasinet på Costa del Sol
Chia – det nye superfrøet

Hører du til dem som må ta deg voldsomt sammen for å tvinge i deg laks, sild og annen sunn fisk, finnes det håp. I bare et par skjeer med de små meksikanske chiafrøene er det enda flere av de sunne omega-3-fettsyrene enn i en hel laksefilet. To skjeer rommer kalk som tilsvarer flere glass melk og 30 % flere antioksidanter enn blåbær. Forskerne er henrykte over dette lille frøet som en gang holdt liv i Mexicos aztekerindianere, men som siden gikk i glemmeboken.
Chia holder verdensrekorden innenfor planteriket når det gjelder omega-3-innhold. Dermed er den en genial og svært kompakt kilde for de fiskeoljene som bl.a. beskytter mot hjerte-/karsykdommer og som hemmer betennelsestilstandene i kroppen(inflammasjoner) som synes å være en dypereliggende årsak til alt fra kreft til diabetes.
Chiafrø er en komplett råvare på den måten at de både har et høyt innhold av proteiner og rommer alle de livsviktige aminosyrene.
Chiafrø har også et høyt innhold av mineraler, for eksempel av kalk og grunnstoffet bor som både styrker knoklene og øker innholdet av kjønnshormoner og D-vitaminer i kroppen. Dessuten øker bor mengden av kalk og magnesium, og nettopp dette gjør bor så viktig i forebyggingen av benskjørhet.

Gelé forebygger diabetes
På samme måte som hørfrø, er Chia et slimdannende frø. Det inneholder stoffer, mucopolysakkarider, som danner en geléaktig masse hvis man putter frøene i et glass vann.
Den mekanismen er smart om man har tynn mage. Spiser man Chiafrø, vil hvert av dem suge opp væske fra tarmen tilsvarer 12 ganger sin egen vekt og dermed stoppe mageonde.
Dessuten bygger mucopolysakkaridene opp en slimhinne på tarmveggen som bremser de sykdomsframkallende bakteriene. De danner for øvrig også en slags fysisk barriere som forsinker opptaket av kullhydrater. Det gir en langsommere økning av blodsukkeret, noe som er viktig for å forebygge diabetes.
Frøenes evne til å svulme opp og bli til gelé, er også genialt i en slankekost. På den måten gir de deg nemlig en god metthetsfølelse fordi geleen fyller magen uten å gi deg ekstra kalorier.

Lag en gelé som lindrer, metter og slanker:
1. Bland en del frø i ni deler vann.
2. Hell vannet i en litt stor plastpose.
3. Rør langsomt i frøene.
4. Pisk med en gaffel.
5. Vent 5 min. og pisk igjen.
6. La det stå 10 min.
7. Rør igjen og geleen er klar.

Slik bruker du den:
Bruk den i grøt eller i et surmelksprodukt. Du kan også la 50-70% av din smoothie bestå av denne geleen og dermed drikke en større porsjon uten å få mange flere kalorier. Til gjengjeld får du mange ekstra fibere og næringsstoffer. Oppbevar geléen i kjøleskapet i opp til 2 uker.
Bland Chiafrø inn i kosten morgen, middag og kveld
Spis Chiafrø rå, hele eller knust (det frigjør de gunstige fettsyrene). La dem spire på samme måte som karse og putt dem i maten din. Spiser du dem rå, er de gode å blande med tørket frukt. Putt dem også i deigen når du baker. Endelig kan du blande i en spiseskje i et glass saft eller juice.

Chiafrø kan kjøpes i Vitamina i Centro Idea, Mijas, som svarte frø eller som naturfrø.

Av Vitamina, Centro Idea

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.