Månedsmagasinet på Costa del Sol
Sykdomsfri julesammenkomster

En stor del av verden feirer jul sammen på tvers av alle landegrenser. Til sammen bringer vi med oss en masse forskjellige sykdomsfremkallende bakterier og virus. Men selv om vi blir utsatte for disse bakteriene og virusene, trenger vi ikke å bli syke, bare vi sørger for å ha et bra immunforsvar.

Hva kan jeg selv gjøre
Du er sikkert i gang med å planlegge julen, og bestemme deg for med hvem og hvor den skal feires. Husk å tenke på helsen når du planlegger. Det er ikke morsomt å ligge med nesen under dynen mens alle andre bare har det moro og nyter dagene.

Multivitaminer og mineraler
Velg et godt vitamin/mineralprodukt som basis. I tillegg til vanlige som Omnimin, Multivitamin, Spektro, m.m., vil jeg også lede oppmerksomheten mot den nye LongoVital som, i tillegg til velkjente urter, også er tilsatt de mye omtalte Acaibær fra regnskogen. Acai er en superfrukt som er rik på antioksidanter, essensielle fettsyrer, proteiner og fibre. Acai-bæret kommer fra Acai-palmen som vokser i Amazonas. For at palmen skal kunne vokse, må den gro mellom alle trærne, slik at regnskogen på den måte opprettholdes. LongoVital er kjent gjennom mange år og det er dokumentert at den styrker immunforsvaret og helbreder sår og blemmer ved og i munnen. Nå er LongoVital-familien utvidet med Acai som en ekstra hjelp og energikilde. Sliter du mye med sår og blemmer, kan LongoVital med fordel suppleres med Olivir som er kapsler av olivenbladekstrakt.

Sunne fettstoffer
Av essensielle oljer er det viktig å være kvalitetsbevisst. F.eks. kan vi nevne OmniKrill som er utvunnet av krill som lever ved Antarktis. Den opptas raskt og lett av kroppen. Videre er det CardiOmega, Pikasol, Udo`s Choice, Epa Gla m.fl., alt etter smak og behag.

Midler til immunforsvaret
Bio-Glucan fra Pharma Nord som støtter ditt medfødte immunsystem. Kapslene inneholder 250 mg Wellmune WGP, den mest aktive, best dokumenterte form for beta 1,3/1,6 glukaner. Bio-Glucan hjelper deg med å holde deg sunn og til å komme deg igjennom julens og vinterens strabaser.
D- vitamin er også helt avgjørende for at immunforsvaret er bra. D-vitamin er virkelig en multihelbreder. Det er litt bekymrende at det finnes undersøkelser som viser at ca. halvparten av alle skandinaver har for lite D-vitamin.
Forskning har vist at D-vitaminer, i tillegg til å spille en rolle for makrofagenes evne til å bekjempe bakterier, er avgjørende for aktiveringen av de T-cellene som spiller en sentral rolle i bekjempelsen av særlig farlige infeksjoner.
Av gamle velkjent produkter for å stimulere immunsystemet, er produkter med Echinacea (Rød solhatt) som hjelper til med å øke de hvite blodlegemenes aktivitetsnivå. F.eks. EchinaGold, Bio-tox, Echinaforce m.fl. Når reise står på programmet, har jeg ofte, både før, under og etter reisen, brukt Urte-pensil der det også inngår Echinacea, men også mange andre urter og røtter. F.eks. askeblad, bukkehornsfrø, propolis, brudurt og tormentilurt. Urte-pensil er en sann stjerne ved forebygging og til å hjelpe til med å holde virusinfeksjoner under kontroll.
Lider du av sarte slimhinner, kan det være en god kur med litt ekstra A-vitaminer som både styrker slimhinner og immunforsvar. A-vitaminer hjelper både ved forkjølelse, betennelse og ved kronisk svekking av immunsystemet.
C-vitamin er et stort aktivum innenfor immunsystemet. Det beskytter både mot bakterier, virus og andre uønskede mikroorganismer, samt giftstoffene deres. Det øker innholdet av hvite blodlegemer og fremmer dannelse av antistoffer. Til og med 550 mg C-vitamin øker blodets innhold av den sterke antioksidanten gluthation med 50 %. Gluthathion har en avgjørende betydning på immunforsvarets effektivitet.
Husk også barna
Det kan virkelig være en utfordring å få vitaminer og oljer m.m. i bara fordi de overhodet ikke er mottakelige overfor argumenter, bestikkelse, overtalelse, og lignende. De spiser bare det de vil. Så det er om å gjøre å velge en vitaminpille som de liker, f.eks. Omnimini, Vitamun til barn og Spektro Kids eller lignende.
I tillegg kan det tilsettes en oljekapsel som er velsmakende, evt. med citrus Eye Q-chews eller BIOmega-3 Kids og Eskimo kids. Mange barn foretrekker også å få oljen flytende.
Er det nødvendig å styrke barnets immunsystem mer enn det som er nevnt over, anbefaler jeg ofte å tilsette Bio-Strath som finnes i flytende og smaksnøytral form. Har barnet forkjølelse, kan du uten videre doble de anbefalte dosene en stund.
Dessuten legger jeg til en tygge-C med acerola som smaker godt. Med ovenstående helsepakke kommer de fleste barn friske gjennom jula, i hvert fall om det samtidig passes litt på dette med kosten og slikkerier.

Annet bra for immunsystemet
For å sikre et godt immunforsvar er det viktig med tilstrekkelig med ro og hvile. HUSK: Ikke stress med alle jule- og nyttårssammenkomstene. Vær i kontakt med kroppen din, lytt til den og kjenn etter når nok er nok.
Sørg for god mosjon. Har du en hulahopp-ring, kan den pakkes med i kofferten og brukes overalt. 6 minutter daglig hjelper til med å forbrenne kalorier og holde livvidden. Dessuten er det morsomt. Lange spaserturer med familien og/eller hunden er også bra.
Dropp alle de alvorlige tv-programmene og se en morsom film i stedet. Glede og latter er en sann gevinst for immunforsvaret.
Er du utkjørt etter en infeksjon, kan det hjelpe med OmniVital som inneholder fire urter; Astragalus, Rosenrod, Schiandra og Russisk Ginseng. I tillegg til å gi energi, er de også til god hjelp for immunforsvaret.

Kosten
Selv om det er tid for fest, kan regningen bli dyr å betale rent helsemessig, dersom alle tanker om helse blir fullstendig ignorert.
Du bør nøye deg med å nyte en enkelt, men god julesmåkake, pass på det hvite sukkeret, bruk rørsukker eller Melasse. Av sukkersubstitutter kan nevnes Sukrin som er 100 % naturlig, kalorifritt og som ikke påvirker blodsukkeret. Det smaker nesten som sukker og ser likedan ut. Det søter 70 % av det vanlig sukker gjør.
Det kan også være en god idé med sunnere slikkerier. Det finnes forskjellige Sesambarer og fullkorn-slikkerier, mfl.
Vi kommer ikke utenom marsipanen, og igjen bør du heller velge lite, men godt, uten hvete, sukker og andre tilsetningsstoffer. Det finnes en håndlagd fullkornsmarsipan som består av 70 % mandler. Rått rørsukker og honning.
Pass på koffein i for eksempel kaffe, cola, sjokolade, m.m. Og pass på alkoholen. Jeg kjenner dessverre mange som drikker for mye i løpet av denne lange festperioden. Pass på selvdisiplinen. Det gjelder også om du røyker. La ikke tallet på sigaretter øke når du fester og husk at hver sigarett forbruker ca. 25 mg C-vitamin.
Pass også på med røkt mat, de røde biffene og den fete julematen. Nyt alt, smak på det, tygg grundig og sørg for måtehold.
Det er nesten alltid grønnsaker eller salater som tilbehør til julematen. Øs godt opp av dem og la det andre være tilbehør. Står du selv for maten, så husk brokkolien som styrker immunforsvaret.
Med alle disse formaningene ønsker jeg deg en riktig glad og god jul. Jula er hjertenes fest, og må gleden være nøkkelordene gjennom alle dagene.

Av Anni Dahms, Anni’s Vitalshop

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.