Månedsmagasinet på Costa del Sol
Spør tannlegen desember 2010

Hei
Mitt navn er Margaretha og jeg er 45 år gammel. Jeg våkner ofte om morgenen av at jeg har hodeverk og kjenner meg sliten i kjevene. I løpet av dagen hører jeg dessuten hvordan det knepper når jeg gaper høyt. Hva kan dette skyldes og kan jeg gjøre noe med det?

Problemer med kjeveleddet kan ha sitt utspring enten fra musklene eller selve kjeveleddet. Det er vanligst at årsaken er muskulær. Det er oftest relatert til tanngnissing og/eller tannpressing i løpet av dagen og/eller natten. Man kan ofte se det på fortennene. De ser da slitne ut, og ofte kan også fyllinger gå i stykker.
Symptom fra musklene kan også være relatert til mer allmenne muskelsykdommer som for eksempel: fibromyalgi eller muskelrevmatisme.
Det er likevel mer sjeldent.
Om plagene derimot kommer fra kjeveleddet har man oftest bevegelsessmerte, det vil si når du gaper, tygger og biter. Knepping fra kjeveleddet kan skyldes overrørlighet i kjeveleddet eller en skade. Skraplyd kan være et tegn på artros eller revmatisme. 30 % av personer med leddgangsrevmatisme får sykdom i kjeveleddet. Kjeveleddet blir da angrepet og kan i verste fall brytes ned veldig raskt.
Jeg synes at du først og fremst bør oppsøke en tannlege som stiller en diagnose. Ut fra diagnosen blir det avgjort hvilken behandling som er den beste i akkurat ditt tilfelle. Ofte minsker stresset så fort man har fått en forklaring på hva som forårsaker vanskene.

Pasienter med plager fra kjevemuskulatur og kjeveledd behandlas i første omgang ikke-kirurgisk. Følgende behandlinger kan være aktuelle:
1. Bittskinne og/eller sliping av bittet
2. Kjeveleddsøvinger
3. Behandling med medisiner (antiinflammatoriske preparater)
4. Sykegymnastikkbehandling, akupunktur, etc.
(Kirurgisk behandling kan være aktuelt for pasienter som ikke blir bedre av de ikke-kirurgiske alternativene.)

Muskulære vansker har ofte en kobling til den personlige, sosiale situasjonen, som stress, skilsmisse, bortgang, etc. Avslappingsøvelser, samtaleterapi eller annen generell behandling kan da også være aktuelt.
I ditt tilfelle later det til at du trenger en bittskinne om natten eller også på dagtid når du sitter hjemme og ser på tv/leser og kjenner at du presser sammen tennene. Bittskinnen kan være myk eller hard. Den myke kan være lettere å venne seg til, men varer ikke like lenge som den harde. Det finnes også øvelser som du kan gjøre hjemme for at musklene i kjeven skal slappe av.
Tannlegen tar et avtrykk av tennene dine og tilpasser en skinne i hard eller myk plast som passer til dine tenner og til ditt bitt. Med denne i munnen avlastes kjeveleddet og tennene dine og symptomene dine kommer til å avta om du bruker skinnen hver natt og tar den med til tannlegen ved hvert besøk slik at han/hun kan slipe den etter behov.

Du er velkommen til å besøke oss på Nordic Dental Centre for en gratis konsultasjon.

Av Nordic Dental Centre

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.