Månedsmagasinet på Costa del Sol
Fred og ro – midt i storbyen

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

På Santa Clara-klostret kan man kjøpe nonnenes hjemmebakte kaker.

Det opplever man på Hotel Santa Clara som ligger perfekt midt i Palma de Mallorcas gamle bydel, og som danner perfekte rammer om en juleshoppingtur.

Når man bor i et land som Spania, trenger man ikke reise utenlands for å få annerledes opplevelser av naturmessig, kulturell og kulinarisk art. En time og tjue minutter med fly, og vips så er man i Palma de Mallorca – og en helt annet slags Spania åpenbares. Da jeg var barn, gikk alle familiens charterferier til Mallorca, men det er først som voksen at jeg har fått øynene opp for Palma, som rykker opp på en klar 1. plass blant de spanske storbyene. Den har alt uten å være større enn at man kan rekker over alt. Palma ligger vakkert til i en bukt med en fantastisk fritidshavn, lufthavnen er bare 10 minutters kjøring fra sentrum, de mange gamle bygningene et utrolig godt tatt vare på, det er rent og pent, og både hva angår shopping, kulturtilbud, restauranter og natteliv, kan Palma innfri alle ønsker.

Bare fem minutters gange fra det pulserende bylivet finner vi Hotel Santa Clara som ligger så fredelig til at man nesten skulle tro at vi var ute på landet. Og det er her vi begynner denne månedens Mallorca-besøk.

Kloster i bakhagen
Jeg bys velkommen av Tomeu Escalas som sammen med sin bror åpnet Hotel Santa Clara i april 2008 etter en gjennomgripende renovering av det gammelt byhuset som gjennom århundrer har vært bebodd av byens aristokrater. Bygningen ligger opp mot Monasterio de Santa Clara – et kloster med røtter tilbake til 1200-tallet. Her lever et ukjent antall nonner i total isolasjon. Litt merkelig, synes jeg. Samtidig er det et element som er med på å understreke nettopp det fredelige. Den eneste kontakten man kan få med nonnene, er gjennom en liten luke ved inngangen der det selges hjemmebakte kaker. En finurlig liten karusell sender pengene inn til nonnene, og kakene ut til deg.

Man sier at brudepar i nabolaget setter fra seg en kurv med 12 egg til nonnene på bryllupsmorgenen – det skal bety hell og lykke.

Escalas-brødrene overtok et større hotell etter sine foreldre. Det ligger i Magaluf, og ønsket om å utvide med et byhotell midt i Palma ble oppfylt da de kjøpte eiendommen på Carrer Sant Alonso. Renoveringen av den vakre, gamle bygningen er gjort med stor forsiktighet, kvalitetsbevissthet og utpreget sans for detaljer. Stilen tiltaler meg – kanskje fordi den virker skandinavisk med masser av lys, luft og høyt under taket, midt i omgivelser som byr på smale gater, tykke murer, høye porter og sjalusiskodder.

Jeg er svært kræsen på senger, men Santa Claras er de beste jeg noensinne har sovet i. Derfor sov jeg atter lenge den første natten – 11 timer!

Det er så gjennomsyret av fin stil at jeg føler meg som statist i en reklamefilm for et eller annet dyrt og lekkert. Jeg går ut på balkongen og kikker nedover gaten. Selvsagt kommer en pent kledd på en fancy sykkel med kurven fylt med ferske blomster…

Lækre værelser med verken mer eller mindre enn du trenger  – som for eksempel en høyttaler til Ipoden eller Iphonen…

Santa Claras resepsjonssjef er svensk og heter Lisa Olin. Sammen med sine kolleger sørger hun for at jeg har det som plommen i egget, og etter en deilig dag med shopping og besøk på Palmas museum for moderne kunst (Fundació Es Baluard Museu d’Art Modern i Contemporani de Palma), bygd opp i og rundt den gamle bymuren (et must!) spør jeg Lisa om hvilken restaurant hun vil anbefale til middagen om kvelden.
"Forn", sier hun raskt; – Og så kan du prøve Xuriguer i morgen.

Det skal vise seg at hun er god til å vurdere mine kulinariske lyster, for begge restauranter, svært forskjellige som de er, gir fine opplevelser.

Til smaksløkene
Hotel Santa Clara har en hyggelig, men moderne innredet frokostsrestaurant der det serveres kaffe og friskpresset juice, og så kan man selv ta for seg av rettene på buffeen.

I løpet av dagen har man mulighet for å kjøpe sandwich og små, lekre retter til å nyte på hotellrommet (roomservice) eller på hotellets praktfulle takterrasse der det bl.a. er utsikt til katedralen.

Som anbefalt spiste vi på Forn den første kvelden. Restaurantens innehaver heter Christian Baqués og er fra Barcelona – og så har han forøvrig en svensk kjæreste.

Biffen på Xuriguer servert av restaurantens eier Guillermo Miró, og perfekt tilberedt af to dyktige kokker.

Restauranten er innredet i et stort byhus med et lekkert barmiljø i underetasjen og med forskjellige spisestuer i de andre etasjene.

Sammen med velkomstdrinken får jeg en pastil i en fin, liten skål. Hold opp, tenker jeg. Regner de kanskje med at jeg får halsbrann av maten. Snart viser det seg at pastillen er en serviett som utvider seg når det helles litt vann på den. Smart!

Forn er en svært hyggelig  restaurant med deilig mat, herlig betjening og flotte detaljer. Etter middagen fikk jeg en fin prat med Forns innehaver Christian Basqués.

Bra veiledet av en dyktig servitør velger jeg en mallorcansk Pinot Noir-vin til middagen som består av tatar med vaktelegg, alger og langostinos, samt en pæreravioli med gorgonzolasaus. Etterpå nyter jeg en kopp kaffe i baren, mens jeg sludrer med Christian Baqués om livet i Palma, det svenske riksdagsvalget og den internasjonale skaren av gjester som alle bys velkommen av innehaveren selv.

Som anbefalt av Lisa Olin spiser jeg neste kveld på Yuriguer, en tradisjonell baskisk restaurant der innehaveren, Guillermo Miró, frister med fersk fisk, store biffer og et enormt vinkart. Jeg velger biff som utmerker seg ved at kveget fôres med bl.a. kakao og øl og jevnlig får massasje. Resultatet er smakfullt og svært mørt kjøtt som jeg inntar med lett grillede friske artisjokker. Også denne restaurant gjorde Lisa Olin rett i å anbefale.


www.santaclarahotel.es
Les mer om Santaclara på hotellets hjemmeside. Her finns også detaljert informasjon om rommenes ulike kategorier og fasiliteter.
Eller ring til hotellets svenske resepsjonssjef på tlf.: +34 971-729231

Fly til Palma
Flere flyselskap har daglige direktefly mellom Málaga og Palma.
Air Berlin: www.airberlin.com
Spanair: www.spanair.com
Du kan naturligvis også bestille hos ditt reisebyrå.

Av Helle Espensen

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet