Månedsmagasinet på Costa del Sol
Hoteller på verdenarvlisten

Hoteller på verdenarvlisten

Blant Spanias 93 ”Paradores” står ni oppført på UNESCOs prestisjetunge verdensarvliste. Det gjelder bl.a. paradorene i Úbeda, Baeza, Granada, Toledo, Segovia, Avila og Santiago de Compostela.

– Et sjakktrekk, tenkte trolig kong Alfonso 13. da han midt på 1920-tallet etablerte den statlige hotellkjeden. På denne måten kunne han nemlig sikre inntekter til restaurering og vedlikehold av mange av Spanias spesielle, men ofte nedslitte historiske bygninger og slott. Samtidig kunne dette gjøre landet mer attraktivt som reisemål. Som sagt, så gjort.
To år senere, i 1928, åpnet den første Paradoren i den berømte byen Ávila, nordøst for Madrid.

Finnes overalt

Som mange vet, finnes det Paradorer overalt i Spania, fra Galicia i nordvest, via Katalonia til Andalucía i sør, til Kanariøyene og de spanske enklavene Mellila og Ceuta i Nord-Afrika.
Fordi mange av de spanske Paradorene har tatt i bruk gamle historiske bygninger, er de også vanligvis sentralt plassert i de gamle bydelene og dermed ofte midt i mange av de enestående attraksjonene som landet byr på.

I Granada ligger for eksempel byens Parador inne i Spanias mest besøkte turistmål, Alhambra, som ble påbegynt av araberne tidlig på 1200-tallet. Paradoren her har fire stjerner, er en av Spanias mest populære og var opprinnelig bygd som en moské. Senere, da de kristne gjenerobret Granada i 1492, ble moskeen gjort om til et fransiskanerkloster.

Innvendig er Paradoren i Granada fortsatt preget av både arabiske og kristne stilarter. Alle rom er forskjellig og har utsikt mot de berømte bygningene i Alhambra. Vanligvis må du bestille rom her måneder i forveien.

På verdensarvlisten
Hele ni av dagens paradorer er trygt plassert på Unescos verdensarvliste. Men selv om mange av hotellene finnes i bygninger som er flere hundre år gamle, så tro ikke at det samme gjelder den innvendige standarden. Flere av dem kan også by på morderne tilbud som spa.

Alle bygninger er restaurert og oppgradert til moderne standard som vanligvis ikke står tilbake for den du finner i andre topphoteller. Forskjellen er at på Paradorene kan du føle deg hensatt til helt andre tider som byr på fascinerende historie og fremmed arkitektur.

Alle dagens 93 Paradorer er helt særegne, med det ene er mer staselig og spektakulært enn det andre – og med til sammen 10.000 senger.

Lokale retter
Felles for alle Paradorer er at kvalitet og komfort har høy prioritet. Kjøkkenet ved Paradorene skal som prinsipp kunne tilby retter basert på lokale råvarer – både mat og drikke -, samtidig som servicen skal være god og personlig.

Flere av Spanias beste kokker er engasjert for å sikre at kvaliteten på restaurantene som tilbys i de ulike Paradorene, holder høy kvalitet. Det finnes vanligvis en dagens meny til gunstige priser, i tillegg til et utvalg spesielle retter for fetere lommebøker. Det lokale tilsnittet avspeiler seg også på vinkartene som ellers er fylt opp med Spanias beste viner. Det hører med til bildet at nesten halvparten av omsetningen ved Paradorene nettopp kommer fra restaurantdriften.

Bygningene som rommer Paradorene er alle eid av staten, og det er en forutsetning at Spanias rike kulturarv skal ivaretas og kombineres med utviklingen av en miljøvennlig turisme.

Finn din rute

Hotellkjeden tilbyr ulike temaruter for en rundreise, blant annet kloster-, vin-, natur-, kultur- og pilegrimsruter. Rutene er lagt opp med passe dagsetapper, med enten tre eller syvdagers overnatting på utvalgte Paradorer.

Romprisene avhenger av sesong, beliggenhet og kvaliteten på rommene. På Parador Hotell Málaga Golf, går for eksempel de laveste ordinære prisene fra 160 euros for to personer i dobbelt rom, mens i det mest populære firestjerners Parador Granada, Hotel San Francisco, starter tilsvarende priser på 300 euros for to personer.

Trøst deg med at det finnes et vell av tilbud som gjør at prisene kan kappes kraftig. Personer over 55 år får for eksempel 30 prosent rabatt, og personer mellom 20 og 35 år kan komme ned i priser på 56 euros per person i dobbeltrom.

Dessuten har mange av dagens 93 Paradorer egne kampanjepriser som kutter prisene helt ned i 30 euros per person per natt. Alt dette finner du ryddig og greit presentert på Paradorenes gode og oversiktelige hjemmeside som i tillegg til spansk og katalansk, også finnes på engelsk, fransk og tysk.

Ideell for bilister

For folk som liker å reise rundt i egen bil og med egne mål for turen, kan overnattinger på de ulike Paradorene være et godt tilbud. Vanligvis er det nemlig ikke mer enn noen få timers kjøretur mellom hotellene. Avstikkere utenfor allfarvei gir gode muligheter for å oppleve mer av Spania, samtidig som du vet at det sjelden er langt til neste Parador.

Mange av Paradorene ligger i særegne naturområder. I de fleste av landets nasjonalparker kan du finne et hotell, for eksempel i Doñana Nasjonalpark, i det fantastiske fjellområdet i nord, Picos De Europa Nasjonalpark, i Cazorla Naturreservat, Nasjonalparken ved fjelltoppen Teide og i det vakre terrenget i Sierra de Grazalema.

Paradorene er alle fra 3 til 5-stjerners hoteller, med en hovedvekt av 4-stjerners hoteller. I vurderingene som gis i internasjonal presse av hotellene er fellesnevneren at de i sum tilbyr høy og god kvalitet, mens relativt stive priser trekker likevel noe ned.

Les mer om Paradorene: www.parador.es 

Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.