Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Storslått, innovativt og særegent. Store ord har blitt brukt når media fra alle verdenshjørner har omtalt vin-hotellet Marquéz de Riscal. Det Norske Magasinet ville selv prøve et opphold i adelige omgivelser.

Hotel Marqués de Riscal ligner ikke på noe annet hotell i verden.

– Dette skal symbolisere vinrankene. Dessuten viser fiolett til fargen på rødvinen, mens gull- og sølvfargen skal bringe tankene hen på vinkapselen og sølvnettet på vår D.O. reserva Rijoa-vin, forklarer Natalia som tar imot oss utenfor resepsjonen. Hun peker opp mot den svært spesielle fasaden med plater av titan og rustfritt stål som bølger seg oppover og utgjør fasaden på Hotel Marquéz de Riscal.

Vinrankene har gitt arkitekt Frank O. Gehry inspirasjon til utformingen av vin-hotellet

Jeg himler med øynene. Inntrykkene fører tankene mot Guggenheim-museet i Bilbao. Og selvsagt ikke uten grunn, for bak begge de to prestisjebyggene står den verdenskjente kanadiske arkitekten Frank O. Gehry.

Executive Suite
Alt går visst som på skinner i dette hotellet. Kvinnen i resepsjonen hilser og smiler, spør om reisen har gått bra og kommenterer rekordvarmen som denne sommeren også har nådd fram til Rioja-distriktet.

Før jeg helt hva som skjer, har portieren tatt hånd om kofferten min. Så er han plutselig tilbake for å følge meg fram til hotellrommet mitt. Jeg blir litt forundret over at han fører meg over en innglassert gangbro og over i en tilhørende del av hotellkomplekset, men blir stående og måpe når han åpner døren inn til værelset.

Øynene glir over et stort rom, sikkert like stort som en stor toromsleilighet. Interiøret er minimalistisk og tre av veggene er holdt i rene og hvitmalt betong. Lys lønnepanel dekker den fjerde.

Mitt valg falt på Bistro 1860 og et bord på den overbygde terrassen. Denne restauranten satser på tradisjonsrik mat fra området

Gulvparketten er bygd av lakkert, mørkt tre. Den store dobbeltsengen dominerer rommet, men det er også funnet plass til en liten stueavdeling med sofa, bord og en enkel stol.

Men det er den åpne og deilige romfølelsen som gjør dette rommet til et sted å trives.

Spesialdesignet
Store skyvedører i laminat av lønn leder inn til et stort bad der vegger og gulv er holdt i mørk marmor. Også her er det den åpne romfølelsen som imponerer mest. Det sørger blant annet glassveggen inn til den doble dusjen for.

– Den spesielle forman skal symbolisere vinrankene, forteller Natalia som ønsker velkommen til det særegne hotellet. Fra hotellet har flere rom flott utsikt mot den lille landsbyen Elciego

Bodega Herederos de Marqués de Riscal finner du et lite stenkast fra hotellet. Her tilbys guidede turer i kjellerne der vinproduksjonen i sin tid startet

Miguel, portieren som har fulgt med til rommet, går gjennom alle detaljer om hvordan den lekre Bang&Olufson-tv´en og cd-spilleren skal betjenes. Men de danske design- og teknologimestrene er ikke alene om å innrede hotellets gjesterom. Blikket mitt fanger lampene. Nysgjerrigheten tar over, jeg bare må ta på dem. Miguel nikker som om han leser tankene mine:

– Ja, lampene er spesialdesignet av Frank O. Gehry. Bord og stoler står den finske designeren Alvor Aalto, forklarer Miguel mens han peker mot sofaen: – Italiensk, sier han med dårlig skjult stolthet.

Romslig og minimlistisk stil preger hotellrommene, ingen av dem er like og størrelsen varierer fra 37 til 88 kvm

Men her er mer, for alle håndklær er spesialdesignet og produsert i Portugal, sengetøyet er også italiensk, og når det gjelder hvilken pute du ønsker i senga, så har du ti valgmuligheter!

Interiøret i avantgarde-restauranten Marqués de Riscal som har spesialisert seg på moderne retter og lokale råvarer.

– Og en ting til, smiler Miguel som snart har gjort seg ferdig med presentasjonen; – Alle våre 43 luksusrom og -suiter er unike, har forskjellig størrelse og sin helt spesielle stil.

Spa og vin
Marques de Riscals spa-avdeling befinner seg i underetasjen i hotellfløyen der jeg bor. Igjen er det minimalsime og stilsikkerhet som preger stedet. Fargene hvitt, rødt og svart går igjen i de ulike avdelingene. Her finnes innendørs svømmebasseng, tyrkisk bad, jacuzzi, ulike dusjer og ikke minst en egen avdeling som tilbyr skjønnhetsbehandling og -terapi. Alle ingrediensene som benyttes er, som seg hør og bør for et hotell midt i Rioja-distriktet, basert på ingredienser og oljer, først og fremst fra druer og vin.

Spa-avdeling finner du i underetasjen i den ytre hotellfløyen. Her er innendørs svømmebasseng, tyrkisk bad, jacuzzi, ulike dusjer og ikke minst en egen avdeling som tilbyr skjønnhetsbehandling og -terapi.

Jeg finner meg en hvileseng og veksler mellom dukkerter i bassenget, kombinert med avstikkere inn i de andre avdelingene.

Mat og Michelin
To timer senere er jeg klar for et besøk i en av hotellets to restauranter; den ene serverer tradisjonell baskisk mat, den andre eksperimenterer med moderne retter. Felles for dem begge er at Francis Paniego, en velkjent kokk og den første i regionen som kunne skryte av en Michelin-stjerne, har ansvaret for å sette sammen menyene.

Jeg valgt den tradisjonelle restauranten ”Bistro 1860”, ble vist til et eget bord ute på den overdekkede terrassen og kortet ventetiden med å prøve en av bodegaens røde reserva-vin.

Bibliotek og bar befinner seg i toppetasjen og passer bra for en sen brandy før sengen

Det ble riktignok bom når det gjaldt maten. Geitehovene jeg bestilte var smakfulle, men inneholdt altfor lite kjøtt. Redningen ble nok en rett, den gang en liten grønnsakstuing med områdets tradisjonelle kjøtt og pølser til.

Avec´en ble inntatt i fantastiske omgivelser utendørs på takterrassen. Månelyst og med utsikt mot landsbyen Elciego et steinkast unna og med de mektige kantabriske fjellene som bakteppe, kunne ikke avslutningen bli bedre. I morgen er jeg klar for en guidet tur gjennom Marqués de Riscals originale vinbodega. 


Hotel Marqués de Riscal
• Tegnet av Frank O. Gehry
• Åpnet 1.sept. 2006
• Rommer 43 luksusrom og suiter fra 37 til 88 kvadratmeter
• To restauranter som er åpne for alle
• Vinbar/Vinoteca
• Bibliotek og bar i toppetasjen
• Priser fra 275 til 1.550 euros per natt
• Egen spa-avdeling og gym (koster fra 31 euros)
• Hotellet har vunnet flere internasjonale priser og utmerkelser for sin design
• Eies av Starwood Hotels & Resort Worldwide Inc.

Vin fra “Herederos de Marqués de Riscal
• Kjent som pionerer innenfor produksjon av Rijoa-vin
• Første bodega i Rioja som innførte produksjonsmetoder som de franske Bordeauxvin-produsentene bruker (1858)
• Første bodega som tok i bruk D.O.-merket(Denominacion de Origen) for Rijoa-vin(1972)
• Vinbodegaen eksporterer til mer enn 70 land, og vinen har høstet mange internasjonale priser
• Bodegaen har beholdt de gamle og originale produksjonslokalene som ligger rett inntil hotellet
• Guidede turer gjennom bodegaen tilbys

Hotellets adresse:
Hotel Marqués de Riscal
Calle Torrea 1,
01340 Elciego
Tlf.: 945 180 880
www.hotel-marquesderiscal.com

Av Arne Bjørndal

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet