Den spanske fjellklatreren Edurne Pasabán har satt seg et mål her i livet. Hun vil være den første kvinne i verden som når toppen av de 14 høyeste fjellene i verden, de såkalte 14 x 8000. Den 35 år gamle baskeren er på god vei og har hittil klart 12 topper, men måtte likevel i høst snu under forsøket på å nå Shisha Pangma. Det Norske Magasinet har snakket med henne.
Pasabán har siden hun var barn hatt stor interesse for fjellklatring. Hun vandret ofte rundt i fjellene i Baskerlandet sammen med sine foreldre og etter det første kurset i fjellklatring som 15-åring, ble hennes interesse for alvor tent. Allerede da hun var 16 år, hadde hun besteget Mont Blanc på 4.614 meter og året etter reiste hun til Sør-Amerika og besteg flere fjell på over 5.000 meter. Fjellklatring var svært viktig for henne. Hun valgte likevel å ta utdannelse som ingeniør, men jobben tillot ikke henne å klatre så mye som hun gjerne ville. I stedet startet hun en restaurant der hun fikk friheten til å dra på lengre ekspedisjoner. Kort tid etter bestemte hun seg for å satse 100 prosent på fjellklatring.
– Det er mitt mål å bestige de 14 fjelltoppene, sier hun til Det Norske Magasinet.
Et fjell i året
Denne enorme utfordringen startet hun på i 2001 da hun besteg verdens høyeste fjell, Mount Everest på 8.848 m. Siden den gang har hun besteget mer enn et fjell i året og nådde som første kvinne i verden den 12. toppen, fjellet Kangchenjunga 18. mai 2009. Hun har allerede besteget K2 som er et av de vanskeligste fjell i verden å bestige. Bare 299 personer har nådd toppen, til sammenligning har 2.600 besteget Mount Everest.
Edurnes fortalte Det Norske Magasinet at hennes mål var å bestige det 13. fjellet, Shisha Pangma, i oktober, men under oppstigningen ble ekspedisjonen rammet av uvær var derfor tvunget til å snu. Edurne er derfor nødt til å vente til neste år med å få oppfylt drømmen, fordi det ikke er mulig å bestige fjellet alle årstider.
Hun mangler fortsatt å bestige det vanskeligste fjellet i verden, nemlig Annapurna. Fjellet har bare blitt besteget av færre enn 130 personer, og man måtte helt fram til 2007, før det lyktes en person å bestige fjellet alene. Den bragden sto sloveneren Tomas Humar for. Det er spesielt de mange lavinene som gjør fjellet utrolig utfordrende og uforutsigbart, men Edurna er fast besluttet på å gjennomføre ekspedisjonen.
Konkurrenter i hælene
Hun er dessuten i konkurranse med to andre kvinnelige fjellklatrere, Oh Eun-Sun fra Sør-Korea som har nådd 13 topper, og østerrikske Gerlinde Kaltenbrunner som har nådd samme antall som Edurne, nemlig 12. Hvis været er bra under ekspedisjonene, håper hun å kunne klare de siste fjellene i 2010 og dermed være den første kvinne i verden som har vært på de 14 høyeste fjellene.
Når målet forhåpentlig engang er nådd, vil Edurna gjerne ha både mann og barn og benytte sine erfaringer fra fjellklatringen i forskjellige verdensdeler.
– Jeg kunne godt tenke meg å lage naturprogrammer for tv eller gi kurs i motivasjon for forretningsfolk og ledere, sier Edurna og fortsetter: – Gjennom mine mange reiser i Østen har jeg fått et helt spesielt kjennskap til deres kultur, og det kunne være spennende å gi lokalbefolkningen, og ikke minst barna, noen flere muligheter. Uansett skal jeg nok finne på noe, jeg er alt for rastløs til bare å sitte hjemme, avslutter Edurne Pasabán.
Tennisårets rutsjetur
Det spanske tennisåret startet på toppen, ettersom Rafael Nadal endelig vippet Roger Federer av pinnen etter at sveitseren hadde ligget som nummer en på verdensrankingen i fire år. Nadal startet med lyn og torden og vant i overbevisende stil sin første Australian Open, årets første Grand Slam. Denne seieren betydde at han ble den første spilleren i verdenshistorien som tok Grand Slam Titler på tre forskjellige typer underlag. Deretter fulgte en rekke turneringer i USA, inklusive Indian Wells som Nadal vant etter seieren over skotten Andy Murray. I ukene før denne tureneringen hadde Nadal begynt å få plager med kneet, noe som senere skulle gi ham en lengre pause fra sporten.
Deretter startet grusturneringene som Nadal liker mest. Han vant Monte Carlo Masters for femte gang på rad og nærmet seg dermed André Agassis rekord med 17 ATP Masters-seire. Nadal ble dessuten den første noensinne til å vinne en ATP Masters-turnering fem ganger på rad. Deretter vant han også i finalen i Roma og Barcelona, før han tapte finalen i Madrid til sin evige rival, Roger Federer. Foran French Open der Nadal aldri hadde tapt en kamp, begynte knærne igjen å plage ham, og i selve turneringen røk Nadal ut i kvartfinalen mot svenske Robin Söderling som nådde helt til finalen. Nadal var tvunget til å ta en pause fra tennisen og var borte i nesten to måneder. I den perioden mistet han førsteplassen på verdensrankinglisten til Federer.
I World Tour hadde malorquineren sjanse til å gjenvinne førsteplassen, men han tapte igjen for Robin Söderling i de innledende rundene og avsluttet sesongen som nummer to for fjerde gang på fem år.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLISERT AV:
D.L. MA-126-2001